Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Ponieważ znam się troszkę na AMXX, a nudzi mi się postanowiłem napisać kilka pojęć, które mogą się przydać ;)

AMXX - AMXX to nic innego jak dodatek do serwera HLDS. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie nam zarządzanie serwerem, lecz dzięki specjalnym pluginom rozgrywka może zmienić się całkowicie nie do poznania.

Admin - Osoba posiadająca = uprawnienia do banowania, wyrzucania z serwera i tym podobnych komend.

amxmodmenu - Jest to specjalne menu, dzięki któremu możemy szybciej wykonywać akcje typu banowanie, wyrzucanie z serwera i tym podobne. Aby mieć do niego dostęp musimy posiadać flagę "u".

Tak wygląda AMXMODMENU:

amxmodmenu.png

Biblioteka/Moduły - Jest to jakby zbiór funkcji, które możemy użyć. Każda Biblioteka/Moduł pozwala używać innych funkcji, do różnych celów ;) Podstawowa biblioteka to po prostu biblioteka amxmodx. Dodam jeszcze, że pisząc plugin, biblioteki dodajemy na samym początku taką formułką:

To jest ukryta treść, proszę

Dokumentacja - Jest to nic innego jak zbiór bibliotek i ich funkcji. Znajduje się tam najczęściej opis danej funkcji oraz czasem przykład użycia.

Error Log - Log można tłumaczyć jako dziennik, natomiast error to jest błąd, reasumując "Dziennik błędów". Znajduje się on w pliku z innymi logami czyli ->

To jest ukryta treść, proszę

Funkcja - Są różnorodne funkcje, np. sprawdzające czy gracz ma daną flagę, zwracające liczbę hp itd. itd. Mam nadzieję, że tyle starczy w przypadku wyjaśnienia funkcji :D

PAWN - Język programistyczny według mnie oparty na C++. W nim właśnie piszemy pluginy do CS'a, a raczej CS'ów ;)

AMXX Studio - Można to nazwać fajniejszym notatnikiem :D Osobiście sam pisze w nim pluginy, jednak z tego co słyszałem przy 10k+ linijek zaczyna lagować. Aczkolwiek wątpię, żeby początkujący tyle pisał :D

Tak wygląda AMXX Studio:

niniv0.jpg

.SMA - Wersja robocza pluginu. Serwerowi na niewiele zdatna. Przydatna tylko dla osoby piszącej/przerabiającej pluginy.

.AMXX - Skompilowana wersja pliku .sma. Człowiek nic się z niej nie odczyta, aczkolwiek AMXmodX już tak ;)

Metamod - Dodatek do serwera HLDS, dzięki niemu możemy zainstalować inne dodatki bez obawy, że podmienią się główne pliki moda w grze.

Natywy - Dzięki funkcją natywnym tworzymy tak jakby własną bibliotekę, dzięki czemu jeden plugin możemy podzielić na kilka osobnych. Daje nam to możliwość korzystania z danych naszego pluginu w innym pluginie. Np. z natywami możemy się spotkać w CoD Mod Nowym (nwm jak ze starym, nie korzystałem, ale chyba też).

Na razie na tyle, temat będzie aktualizowany. Jeśli nie wiedzie co oznacza dane słowo związane z AMXX, napiszcie tutaj, a ja postaram się to wyjaśnić ;) Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dodam.

Temat by. BonBonowy

Zakaz kopiowania bez zgody autora.

Edytowane przez BonBonowy
Opublikowano (edytowane)

Natywy zaraz dodam, dzięki. Natywy dodane.

A czemu niby nie pisać w AMXX Studio :>?

Edytowane przez BonBonowy
Opublikowano

AMXX Studio ma nawyki do bugowania się np. Raz odpalisz amx studio potem już nie odpalisz musisz od nowa ściągnąć, kompiluje pluginy które w prawdzie waża jakimś cudem po kilka mb

Znam to z własnego doświadczenia

no siema

Opublikowano

AMXX Studio ma nawyki do bugowania się np. Raz odpalisz amx studio potem już nie odpalisz musisz od nowa ściągnąć, kompiluje pluginy które w prawdzie waża jakimś cudem po kilka mb

Znam to z własnego doświadczenia

nigdy nie spotkałem się z takim problemem.

Oferta dot. MyBB, IPB, phpbb by przemo, phpbb3:

• Instalacja, konfiguracja forum
  • Konwertowanie bazy do innych silników np. z MyBB do IPB lub IPB 3.4 do 4.x
  • Przenoszenie forum z jednego serwera na drugi
  • Podpinanie domen
  • Instalacja, konfiguracja pluginów, lekka modyfikacja
  • Instalacja stylów, modyfikacje wyglądu forum
  • Doradztwo
  • Zaproponuj coś.
  • Technik

Tworzenie stron WWW (HTML5+ CSS3+JS) BOOSTRAP