Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak podłączyć dodatkowe wentylatory do komputera?

iwuspl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na wstępie chciałbym powiedzieć że w tych sprawach jestem kompletnie zielony i potrzebuję pomocy. Zakupiłem 2 wentylatory:

-Enermax UCMA8 Magma (80 mm)

-Enermax UCTB8P TB Silence (80 mm) PWM

Robię taką instalację po raz pierwszy i nie wiem jak podłączyć te wentylatory (co , czym , gdzie itd.) , więc jeśli ktoś chciałby mi pomóc byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Masz 3 możliwości:

1. Możesz podłączyć bezpośrednio do płyty głównej dzięki wejściom 3 pin
  2. Możesz zrobić przelotkę 3/4pin - molex i podłączyć na molexa
  3. Możesz podłączyć do dodatkowego kontrolera obrotów

random.jpg

Opublikowano

Ok...teraz moje pytania:

1.Co to są wejścia 3 pin

2.Co to przelotka

4. Co to dodatkowy kontroler obrotów

:] Tak jak mówiłem , nic w tych sprawach nie wiem.

Opublikowano

Connector 3-pin to połączenie 3 wejściowe. Wygląda ono tak:

http://media.beta.photobucket.com/user/T800mc/media/60342fc3_vbattach127330.jpeg.html?filters[term]=3%20pin%20connector&filters[primary]=images

Dodatkowe info: Ten 3-pin występuję w kompach lecz w laptopach głównie występują 2-pin. Jak chcesz kontrolować szybkość obracania się swoich wentylatorach możesz użyć programy SpeedFan. Pomogłem?

@EDIT

Jak chcesz to podaj gg lub gadajmy na PW. Będzie szybciej.

za duża sygna

Opublikowano

Dobra , wentylator działa i czy może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak go przypiąć do obudowy za pomocą czegoś o angielskiej nazwie "isolator-mounts" bo mam takie 4 gumowe cosie i nie wiem jak ich użyć :)

Opublikowano

Takie małe pytanie. Co chcesz żeby te wiatraki chłodziły, oraz czy możesz wysłać mi parę zdjęć obudowy itp.?

za duża sygna

Opublikowano

Obudowa to Modecom logic 500 pro i nie mam pojęcia co ma mi chłodzić , bo ogólnie komputer mi się przegrzewa (chyba procesor albo karta graficzna) i chciałbym to naprawić więc byłoby fajnie gdybyście powiedzieli mi jak najlepiej podłączyć te dwa wiatraki (np. Powietrze wlatuje od tyłu i wylatuje z przodu itp.)

Opublikowano

Porada: Zainstaluj sobie program SpeedFan lub HWMonitorPro. Zobacz co ci się bardziej przegrzewa.

Wiatraki możesz zamontowat także taśmą ( :D ) lecz to by spowodowało dużo niepotrzebnego dźwięku. Możesz także zamontować tym co ty masz lecz mi sie wydaje że tżeba to wkręcic do obudowy.

za duża sygna

Opublikowano

Czy te programy działają na 64 bitowym systemie , bo taki posiadam . Chciałem zainstalować SIW (System Info for Windows) ale był tylko na 32 bitowy system :/ Na zagranicznym forum mówią żeby pchać na siłę aż wejdzie te gumowe cosie , ale trochę się obawiam że je zniszczę :/

Opublikowano

SpeedFan na 64Bit nie ma ale jest HWMonitorPro. Pchaj to gumowe coś aż wejdzie! (:D). Zepsuć to nie powinieneś.

za duża sygna

Opublikowano

Narazie powiem ci tyle: pomiędzy Sys:100% oraz Aux:100% ja bym zmienił CPU także na 100%. To jest prędkość jak szybko obraca sie wentylator chłodzący daną rzecz. Aux to może być to temperatura zasilacza lecz nie jestem pewien. Możesz także zaznaczyć kwadrat obok Automatic Fan Speed. Wtedy SpeedFan automatycznie ustawi szybkość z jaką wentylatory sie obracają.

za duża sygna

Opublikowano

Najwyraźniej przyśpieszanie wentylatora CPU nie pomogło. Zostaję więc domontować dodatkowe wentylatory (o tym jest ten temat ale dobra...). Ja bym zamontował jeden blisko płyty głównej a drugi trochę niżej żeby dodatkowo chłodził zasilacz, bo chyba nie chcesz popalonych kabli blisko zasilacza.

@EDIT

Niektórzy ludzie mówią (razem ze mną) że temperatura 77C jest ok. To nie jest temperatura CPU itp więc ja bym sie nie przejmował. Dopiero gdy były by jakieś problemy z kompem lub jak bym zauważył to przed tym dopiero bym zareagował np czyszczenie wentylatorów lub dokupienie dodatkowych.

za duża sygna

Opublikowano

Mógłbyś pokazać na mojej obudowie gdzie podłączyć te wiatraki , bo "blisko płyty głównej" i "żeby chłodził zasilacz" mi zbyt nie pomaga , bo trochę nie ogarniam :/

To moja obudowa i cała jej zawartość :Dimg0579hz.jpg

Strasznie słaba jakość zdjęcia , ale robiłem zdjęcie telefonem . Jakby to nie wystarczało to mogę jeszcze jakoś pomóc.

Opublikowano

Zaznaczyłem miejsca gdzie możesz podłączyć wiatraki. Na dolnym polu nie jestem pewien czy bedzie wystarczająca miejsca na wiatraczek.

post-294462-0-34369300-1355347562_thumb.jpg

@EDIT

Zły wygląd.

za duża sygna

Opublikowano

Ok , spróbuje to jutro zrobić i jeśli to nie pomoże to napiszę tu ponownie :] Bardzo dziękuje za pomoc BitBoxer .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...