Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini-tut] PK dla nowych :)

1409bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W tym poradniku chciałbym pokazać techniki oraz sposoby PK. Tu dowiesz się:

• W czym specjalizują się dane profesje
  • Których czarów i run najlepiej używać
  • PK - od którego lvl zacząć

ZANIM ROZPOCZNĘ PORADNIK, MÓWIĘ KAŻDEMU CZYTELNIKOWI, ŻE NIE BYŁ ON SKOPIOWANY Z ŻADNEJ STRONY - WSZYSTKO PISAŁEM SAM.

ZANIM SKOMENTUJESZ, PRZECZYTAJ WSZYSTKO DOKŁADNIE

PK - (po angielsku player killing) jest to po prostu zabijanie innych graczy a mądrze mówiąc odbieranie hitpoints komuś innemu prowadząc do śmierci :D

Mała rada: najważniejszą rzeczą jest logiczne myślenie. Nie biega się w około ofiary jak debil. Staramy się zapobiec ucieczce, blokować ofiarze drogę. Jeśli postać powoli zbliża się do depo nie gonimy jej dalej w nadziei, że padnie, tylko się wycofujemy, bo to bez sensu. LOGIKA!!!

Na których LVL zacząć pk?

8 - 24 lvl Ogólnie nie zalecałbym PK na tym lvl. Zamiast marnować czas na pk i zbieranie po 300 gp (bo tyle mniej więcej mają gracze na takim lvl :D). Przeznaczyłbym ten czas na expienie i zwiększanie swoich umiejętności. Trzeba bardzo uważać, by samemu nie stać się ofiarą PK

25 - 44 lvl Na tych poziomach PK nabiera sensu. Odblokowywane są w tym momencie jedne z najważniejszych czarów i run potrzebnych do PK. Mag na 25 poziomie ma możliwość kupna czaru "Summon Creature". Przywoływane potwory zadają przeciwnikowi bardzo duże obrażenia. W tym przedziale lvlowym polecałbym pk'owanie w grupie, ponieważ samemu będzie dosyć ciężko tym bardziej w okolicach miasta (ofiara może uciec do depo, jeśli posiada potiony).

45 - 79 lvl W tym przedziale trzeba być bardzo uważnym i ostrożnym w szczególności jeśli jest się magiem lub druidem. Zawsze można paść na combo dlatego trzeba często używać czaru "Utamo Vita". Na tych lvlach obydwie profesje magiczne otrzymują możliwość korzystania z SD (Sudden Death). Jest to dla mnie (i chyba dla wszystkich) najprzydatniejsza runa w całej Tibii. Podobnie jak w poprzednim przedziale - PK nabiera sensu.

80 - 200+ Od tego momentu każda profesja ma odblokowane wszystkie czary i runy. W tym momencie mana jest jedną z najbardziej istotniejszych rzeczy na tych poziomach. Chodzi o to, że bardzo "skacze", czyli jak przyjmujemy ciosy tracimy manę i w tym czasie używamy mana potiona i znowu wraca. To jest powód by być bardzo uważnym. Można paść na parę hitów.

Opis wszystkich profesji - plusy, minusy, w czym się specjalizują

Nie będę tu pokazywać różdzek, ponieważ jak czytacie ten temat i chcecie robić PK, to musicie już chyba coś ogarniać co nie? :D

Sorcerer

Jest to przede wszystkim profesja magiczna. Mag zadaje obrażenia od: ognia, śmierci, energii. Jest najbardziej zabójczą profesją i najlepszą (według mnie). Dobra do PK, lecz idealna staje się dopiero po osiągnięciu 45 lvl. Mag skupia się bardziej na ciemnej stronie mocy. Ma więcej czarów ofensywnych niż druid.

+ Nie ma mu mocnych, jeśli chodzi o PK. Jego czary zadają większe obrażenia od innych.

+ Bardzo szybko regeneruje mu się mana, więc może szybko zadać kolejny cios.

+ Ma więcej many od Knighta i Paladina.

+ Ma możliwość tworzenia samemu SD

- Ma mało capa. Więc nie uniesie wiele fooda na małym lvl.

- Łatwo można go złożyć, jeśli nie ma utamy.

- Jest to bardzo "droga profesja". Różdżki bardzo dużo kosztują.

+/- Nie nadaje się do pk w pojedynkę z wyższym i silniejszym przeciwnikiem.

Druid

Druid to inaczej mag natury. Tak samo jak Sorc - jest profesją magiczną, lecz skupia się bardziej na defensywie. Jego żywioły to: wiatr, ziemia i lód. Nie różni się on wielce od Sorca, jest mniej więcej tak samo dobry.

+ Sorcerer może tworzyć SD, a druid ma odblokowaną runkę Paralyze.

+ Ma więcej many od Knighta i Paladina

+ Bardzo szybko regeneruje mu się mana, więc może szybko zadać kolejny cios.

- Ma mało capa. Więc nie uniesie wiele fooda na małym lvl.

- Łatwo można go złożyć, jeśli nie ma utamy.

- Jest to droga profesja, różdżki są bardzo drogie.

+/- Nie nadaje się do pk w pojedynkę z wyższym i silniejszym przeciwnikiem.

Paladin

Co by tu o nim napisać... No to tak. Jest to średniomagiczna postać. Jest on jakby połączeniem knighta i sorca/druta. Jego czary ofensywne zadają obrażenia od "świętości" (nie wiem jak to inaczej określić). Może zadawać obrażenia od kuszy, łuku i włóczni. Jeśli ma wysokiego skilla może zadać duże dmg. Obrażenia od broni fizycznej + czaru wyrównują się z obrażeniami od druta/ sorca. Jest średni do pk. Bardziej nadaje się do obrony własnej niż do PK ze względu na większą ilość HP.

+ Duża ilość HP. Ma dużą szansę na przetrwanie.

+ Ma dużo capa. Dużo uniesie.

+ Ekwipunek nie jest wielce drogi.

- Do PK samemu nie jest dobry.

- Jeśli złapie laga to nie skończy to się dobrze.

+/- Mana i HP regeneruje się średnio

Knight

O jezu.. Jest to dla mnie najgorsza profesja do PK i chyba dla większości was też. Żebyście nie uznali mnie za debila postaram się wymienić też plusy tej profesji xD Jest to 100% rycerz. Nie posiada wiele czarów. Zadaje obrażenia z miecza, maczugi i toporu. Jest beznadziejny do PK. Może i ma dużo HP ale co to daje? GÓWNO.

+ Największa ilość HP z innych profesji.

+ Jest bardzo wytrzymały, przeważnie on idzie w pierwszej kolejności na WAR'a. Przyjmuje ciosy od innych.

+ Eq jest dosyć tanie

- Najmniej many z innych profesji.

- Nie nadaje się do PK. Jego hity się ośmieszają...

+/- Duża ilość HP pokrywa się z małą ilością many.

No to teraz koniec teorii, i wreszcie przejdziemy do praktyki..

JEEEE ŁUUHU!!!! JESTTT!! OŁ YEA! :D

Ogólnie to skupimy się na druidzie i sorcu.

1. Co to jest trap?

Jest to zablokowanie gracza tak, aby nie mógł się ruszyć w żadną stronę. Aby to zrobić można np:

1. Przyciśnięcie go do ściany i obtoczenie (rzucając za siebie parcele można zapobiec pushowaniu (popchnięciu)

Obtoczyć np. m wallami ( o tym zaraz)

JAK WYGLĄDA PRZYKŁADOWY TRAP?

post-526345-0-54363500-1355162542.png

2. Magic Wall'e

Jest to najzwyczajniejsza runka, ale BARDZO przydatna. Dzięki niej można zapobiec ucieczce gracza na jakiś czas, ponieważ M wall trwa 20 sekund. Wystarczająco by zabić gracza w trapie. Dzięki niemu można właśnie zrobić trap'a.

Do czego się przydaje? Do ucieczki przed PK jak i za razem do pk. Przy pk należy rzucać m walle za przeciwnika, aby spowolnić jego ucieczkę. A przy ucieczce tak samo, tylko aby uciec mu. Ogólnie jest to prosta czynność, każdy umie rzucić m walla, ale czy w dobrym momencie i prawidłowo?

JAK WYGLĄDA DOBRZE RZUCONY MAGIC WALL PRZY PK'OWANIU?

post-526345-0-07632700-1355162955.png

JAK WYGLĄDA DOBRZE RZUCONY MAGIC WALL PRZY UCIECZCE?

post-526345-0-59205000-1355162989.png

3. MASSLOG

Gdy ofiara wejdzie do jakiejś jaskini z pk'erem jedna osoba na vt ( program do rozmów podczas gry) mówi, aby wszyscy się zalogowali (są ustawieni tak, że od razu po wlogowaniu obtaczają ofiarę) i wtedy zaczyna się pk ;)

PODSUMOWANIE: PK to ciężka sztuka. Można ją przyswoić sobie tylko poprzez doświadczenia, trenowanie oraz logiczne myślenie. Nie każdy może ją sobie przyswoić, przyswajają ją sobie tylko najlepsi

Przykładowy dobry pk'er.

Przykładowy masslog.

JEST TO MÓJ PIERWSZY PORADNIK , PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ, JEŚLI JAKIEŚ BŁĘDY - POPRAWIĘ :)

Zdjęcia trapu, rzucania m walli były wzięte z Tibia.pl

ZAKAZ KOPIOWANIA, i tak nikt nie posłucha :)

1328363902-U526345.png
Opublikowano

Takie sobie, moja ocena 3/10 ;]

Tylko Druidem Się Gra!

Druid Lekka poprawka

+ Paral na ukos buła 3 2 1 i jeb żyd do temple <3.

+ Ma więcej many od Knighta. Full mana kilka odliczonych sd w żyda i combo ue <3

+ Bardzo szybko regeneruje mu się mana, więc może szybko zadać kolejny cios. -- bez komentarza hhahaha

- Ma mało capa. Więc nie uniesie wiele fooda na małym lvl. Chyba chodziło ci o potiony bo naco komu food -_-

- Łatwo można go złożyć, jeśli nie ma utamy. True Story

- Jest to droga profesja, różdżki są bardzo drogie. Bitch Please Ostatniego roda kupiłem za 4-5k

+/- Nie nadaje się do pk w pojedynkę z wyższym i silniejszym przeciwnikiem. W pojedynkę nie, ale we dwojga zajebiście ;p

Edit: Pytanko jaki miałeś największy lvl na RL i na ots exp stage końcowym 2-5

Opublikowano

+ Bardzo szybko regeneruje mu się mana, więc może szybko zadać kolejny cios. No dobra musialem to jakis napisac zeby brzmialo co nie? Napisalem wyraznie jesli chodzi o cap NA MAŁYM LVLU. Nie każdego stać na 200 potów. ;>

@UP możesz smialo szukać, nie kopiowane :) skopiowane były screeny rzucania m walli i trapu, nie miałem czasu na wejscie na tibie i pokazanie :)

edit 2 i jak znalazles? Nie rozumiem cie czlowieku. Wczoraj w szkole cala godzine myslalem co by w poradniku napisac. Dzisiaj wiekszosc dnia siedzialem przed tym, glowa mnie boli. I ty mi jeszcze piszesz ze skopiowane? Gosciu co ty w takim razie robisz jako moderator? Idz sie schowaj, smieszny jestes, wioche robisz :) Jak znajdziesz jestes bogiem :)

damster1/// wyluzuj ze słowami troche..

No okej tylko ja tego nie rozumiem. Ktoś siedzi większość dnia przed tym głupim kompem. Mógłbym poświęcić ten czas na pełno rzeczy, pójść do kina, na lodowisko, posłuchać muzy na słuchawkach. A jakiś kochany moderatorek ci wyskoczy z tekstem SKOPIOWANE -,-

1328363902-U526345.png
Opublikowano

Pod rl nieaktualny trochę :D

EK jest dobry do pk na medium lvl

Skille 90/90 dobre eq i ściśnie nie jednego MSa

Tanie EQ?? H@H@H@H@H@HH@H@H@H@H@H@

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Ajj widziałem 250 msa który nie wiedział gdzie się poty kupuje więc wiesz :D

Jak na otsy to fakt -przyda się ,ale na rl nie ma opcji

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Witam! W tym poradniku chciałbym pokazać techniki oraz sposoby PK. Tu dowiesz się:

• W czym specjalizują się dane profesje
  • Których czarów i run najlepiej używać
  • PK - od którego lvl zacząć

ZANIM ROZPOCZNĘ PORADNIK, MÓWIĘ KAŻDEMU CZYTELNIKOWI, ŻE NIE BYŁ ON SKOPIOWANY Z ŻADNEJ STRONY - WSZYSTKO PISAŁEM SAM.

ZANIM SKOMENTUJESZ, PRZECZYTAJ WSZYSTKO DOKŁADNIE

PK - (po angielsku player killing) jest to po prostu zabijanie innych graczy a mądrze mówiąc odbieranie hitpoints komuś innemu prowadząc do śmierci :D

Mała rada: najważniejszą rzeczą jest logiczne myślenie. Nie biega się w około ofiary jak debil. Staramy się zapobiec ucieczce, blokować ofiarze drogę. Jeśli postać powoli zbliża się do depo nie gonimy jej dalej w nadziei, że padnie, tylko się wycofujemy, bo to bez sensu. LOGIKA!!!

Na których LVL zacząć pk?

8 - 24 lvl Ogólnie nie zalecałbym PK na tym lvl. Zamiast marnować czas na pk i zbieranie po 300 gp (bo tyle mniej więcej mają gracze na takim lvl :D). Przeznaczyłbym ten czas na expienie i zwiększanie swoich umiejętności. Trzeba bardzo uważać, by samemu nie stać się ofiarą PK

25 - 44 lvl Na tych poziomach PK nabiera sensu. Odblokowywane są w tym momencie jedne z najważniejszych czarów i run potrzebnych do PK. Mag na 25 poziomie ma możliwość kupna czaru "Summon Creature". Przywoływane potwory zadają przeciwnikowi bardzo duże obrażenia. W tym przedziale lvlowym polecałbym pk'owanie w grupie, ponieważ samemu będzie dosyć ciężko tym bardziej w okolicach miasta (ofiara może uciec do depo, jeśli posiada potiony).

45 - 79 lvl W tym przedziale trzeba być bardzo uważnym i ostrożnym w szczególności jeśli jest się magiem lub druidem. Zawsze można paść na combo dlatego trzeba często używać czaru "Utamo Vita". Na tych lvlach obydwie profesje magiczne otrzymują możliwość korzystania z SD (Sudden Death). Jest to dla mnie (i chyba dla wszystkich) najprzydatniejsza runa w całej Tibii. Podobnie jak w poprzednim przedziale - PK nabiera sensu.

80 - 200+ Od tego momentu każda profesja ma odblokowane wszystkie czary i runy. W tym momencie mana jest jedną z najbardziej istotniejszych rzeczy na tych poziomach. Chodzi o to, że bardzo "skacze", czyli jak przyjmujemy ciosy tracimy manę i w tym czasie używamy mana potiona i znowu wraca. To jest powód by być bardzo uważnym. Można paść na parę hitów.

Opis wszystkich profesji - plusy, minusy, w czym się specjalizują

Nie będę tu pokazywać różdzek, ponieważ jak czytacie ten temat i chcecie robić PK, to musicie już chyba coś ogarniać co nie? :D

Knight

O jezu.. Jest to dla mnie najgorsza profesja do PK i chyba dla większości was też. Żebyście nie uznali mnie za debila postaram się wymienić też plusy tej profesji xD Jest to 100% rycerz. Nie posiada wiele czarów. Zadaje obrażenia z miecza, maczugi i toporu. Jest beznadziejny do PK. Może i ma dużo HP ale co to daje? GÓWNO.

+ Największa ilość HP z innych profesji.

+ Jest bardzo wytrzymały, przeważnie on idzie w pierwszej kolejności na WAR'a. Przyjmuje ciosy od innych.

+ Eq jest dosyć tanie

- Najmniej many z innych profesji.

- Nie nadaje się do PK. Jego hity się ośmieszają...

+/- Duża ilość HP pokrywa się z małą ilością many.

Śmieszny poradnik ,rozjebalo mnie szczególnie to ,że knightowi gówno daje hp itp... Knighta najtrudniej złożyć ,a do tego jak już ma 9mlvl to powodzenia :) a zobacz sobie na tibia cast czy knight male hity wali... Spaaw 440 ek zajebal z ice rapierow 160 eda na combo ! solo :) wiec nie takie male hity wali :)

A po drugie UTAMY SIĘ NIGDY NIE UZYWA ,chyba ,ze chcesz zostac spompowany z many od 150 lvla... smieszny poradnik ogolnie :) i napisz ,ze trzeba ogarniac miejscowki ,gdzie uciekac itd... :P

Opublikowano

@up kolego :) Czytaj ze zrozumieniem. To jest poradnik o PK a nie wytrzymalosci Ek'a. Co z tego ze ma duzo hp jak do pk to i tak sie nie przyda. Ten 150 ms to musiał być chyba jakimś ciulem co nie ogarnia ...

1328363902-U526345.png
Opublikowano

Jak dla mnie, to powinieneś dodać w minusach, że wojownik nie może atakować z daleka, tylko przy mobie/graczu. :)

97782915.jpg

Opublikowano

@up kolego :) Czytaj ze zrozumieniem. To jest poradnik o PK a nie wytrzymalosci Ek'a. Co z tego ze ma duzo hp jak do pk to i tak sie nie przyda. Ten 150 ms to musiał być chyba jakimś ciulem co nie ogarnia ...

Druzynowe PK bez Ek to jak isc do biedronki bez kasy.

Knight moze nie zadaje poteznych obrazen ale jest niezastapiony.

Jak dla mnie, to powinieneś dodać w minusach, że wojownik nie może atakować z daleka, tylko przy mobie/graczu. :)

To nie metin .

A co jest w tym złego ? jak bede chcial to i rp/ms/ed moge przy mobie stac.

Najłatwiejszym dowodem na to porownaj account balance 200ek i 200ms :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...