Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wszystko o Healerze

flajtrontri

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W tym poradniku postaram się Wam przybliżyć postać Szamana Błyskawicy

:)

Na sam początek wytłumaczę sam tytuł tematu. Jest to szaman błyskawica, a nie "healer", ponieważ nie będziemy na początku stawiać na leczenie, ale o tym za chwilę :)

Poradnik piszę na podstawie własnych doświadczeń z tą postacią.

Zaczynamy!

1.Kim jest Szaman Błyskawica.

Szaman Błyskawica jest to postać, której trzeba poświęcić naprawdęsporo czasu, aby coś osiągnąć, ale zaufajcie mi, że się opłaca.

Postać szamana "healera" zna większość z was, natomiast spora część myli go z postacią Szamana Błyskawicy. Jaka jest zasadnicza różnica ? Mianowicie na początkowym rozdawaniu skilli. Typowy healer od początku będzie stawiał w zbieraniu doświadczenia na skill "Leczenie", natomiast Błyskawica ten skill ustawi jako 2/3/4 ( z naciskiem na 3/4 ).

"No dobra, ale co mi da "Leczenie" w późniejszym etapie, skoro potwory zabierają mi sporo życia ?" Na początku naszej kariery potwory są tak na prawdę słabe i przeciętny gracz powinien sobie poradzić bez większych problemów z nimi.

2.Skille.

skillkopia.jpg

1. Rzut Piorunem - (wcześniej "Błyskawiczny Rzut") jest to elektryczny atak dystansowy, który może uderzyć w kilka celów jeśli znajdują się blisko siebie. Umiejętność, dzięki temu, że prawie zawsze trafia w cel oraz szybko się ładuje jest jednym z lepszych umiejętności do PvP Szamana Leczenie.

2. Burzowy Szpon - jest to bardzo ciekawa umiejętność, o bardzo dużym zasięgu oraz możliwości ataku łańcuchowego. Jeden z mniej docenianych umiejętności Szamana Leczenie. Bardzo dobry na wojny. Może również dobrze spisywać się w PvM.

3. Zwinność - jest to umiejętność wspomagająca Healera. Zwiększa szybkość poruszania się postaci oraz zmniejsza czas ładowania umiejętności. Bardzo przydatne w PvP oraz wojnach. W odróżnieniu od umiejętności wspomagających Szamana Smoka, w buffach Szamana Leczenie ilość inteligencji nie ma wpływu na ich wzrost a jedynie poziom umiejętności.

4. Przywołanie Błyskawicy - najlepsza umiejętność "Healera" do PvM oraz wojen gildyjnych. Posiada duży zasięg oraz atakuje kilka celów. Ma również możliwość ogłuszenia przeciwników, dzięki czemu dobrze spisuje się w PvP.

5. Leczenie - przez wielu szamanów uważane za "sztandarową" umiejętność tej profesji. Leczenie przywraca natychmiast utracone PŻ oraz ma możliwość usunięcia negatywnych efektów (takich jak spowolnienie, otrucie, płonięcie). Umiejętność bardzo polecana w PvP, przydaje się również w PvM oraz wojnach gildyjnych.

6. Zwiększenie Ataku - uważany za najmniej pożyteczny buff. Zwiększa atak wybranej postaci o niewielką wartość. Bardzo rzadko wybierany przez samodzielnych szamanów, czasami przez postacie buffujące. W odróżnieniu od umiejętności wspomagających Szamana Smoka, w buffach Szamana Leczenie ilość inteligencji nie ma wpływu na ich wzrost a jedynie poziom umiejętności.

Informacje ze strony : http://wiki.metin2.pl/index.php/Szaman

3. Kolejność maxowania skilli:

1. Przywołanie > Rzut > Leczenie > Zwinność > Szpon > Zwiększenie ataku

Build dobry zarówno na PvP, jak i PvM. Dzięki szybszemu wymaxowaniu dwóch skilli ofensywnych exp na początku sprawia się świetnie, dzięki sporym obrażeniom.

2. Przywołanie > Zwinność > Rzut > Leczenie >Szpon > Zwiększenie ataku

Build pod szybkie PvP dzięki szybkiemu wymaxowaniu Zwinności, która na przyśpiesza ładowanie się skilli (Poziom: M- 19%; G- 30%; P- 44%), jak i szybkość poruszania się (Poziom: M- 22%; G- 33%; P- 48%). Dobrze sprawdza się też na PvM.

3. Rzut > Przywołanie > Szpon > Zwinność > Leczenie > Zwiększenie ataku

Build moim zdaniem dla graczy "zaawansowanych", ponieważ bez sporej ilości przedmiotów z bonusem do ( 1500, 2000 ) expienie jest praktycznie niemożliwe.

4. Przywołanie > Leczenie > Zwinność > Rzut > Szpon > Zwiększenie ataku

Build na exp dla graczy, którzy są w stanie poświęcić sporą ilość czasu w jednym miejscu.

Są to buildy przykładowe, które polecam. Nie trzeba iść dokładnie tak jak jest tutaj napisane.

Build, który ja polecam jest to build numer 2. Nadaje się on na PvP, ale i na PvM damy nim radę.

4. Punkty Statusu:

Jak je rozdawać ? Mój sposób na rozdawanie tych punktów jest następujący:

Na początku co poziom 2 punkty do Inteligencji, oraz 1 punkt do Witalności.

Po wymaxowaniu Inteligencji radzę dawać co poziom 2 do Witalności, oraz jeden do Zręczności.

Po wymaxowaniu Inteligencji, oraz Witalności radzę wszystko dawać do Zręczności, a dopiero następnie resztę do Siły.

5. Gra

No to zacznę wkońcu główną część poradnika, czyli gra naszym Szamanem :)

Zanim to jednak nastąpi chcę napisać jeszcze coś: Postać naszego szamana będzie robiona na drugim/trzecim koncie, ponieważ tyle będziemy potrzebowali.

Pierwsze konto zostawiamy na postać dropa, jeżeli takiego chcecie używać, oraz na postacie, które będą magazynowały przedmioty dla naszego Szamana. Drugie konto zakładamy z linku polecającego pierwszego konta i poświęcamy na postać Szamana, bądź Buffa, tak samo z trzecim kontem. Konto powstałe z linku polecającego daje nam bonusy w postaci Pierścienia doświadczenia, Butów wiatru, czy też przepustek do Lochu Pająków V2.

Na początku polecam robić wszystkie dostępne misje, oraz nie bać się czasami robić przerwy w expieniu na rzecz kompletowania ekwipunku i robienia skilli.

Po stworzeniu naszego szamana, oraz pojawieniu się w świecie gry dostajemy w ekwipunku Skrzynię ucznia, a w niej naszą pierwszą broń, czyli Wachlarz +0. Na początku wbijmy 5 poziom na Dzikich Psach, Zabłąkanych dzikich psach, a od poziomu 3 na Wilkach, Głodnych Wilkach, oraz Głodnych Alfa wilkach (Na 4 poziom zróbmy misję od biologa na Kwiaty Brzoskwini, aby dostać Wachlarz+3 z którym będziemy mogli zacząć expić na Niebieskich Wilkach), aby wybrać odpowiedniego trenera mocy, czyli Trenera Mocy Leczenia. Rozdajemy 1 punkt w Zwinność, jeden w Szpon, a dwa pozostałe w Przywołanie.

Można dać jeden punkt umiejętności w leczenie, aby pozbyć się negatywnych efektów. Na poziomie 1 daje nam to 24% na usunięcie efektów takich jak: Spowolnienie, Otrucie, Płonięcie.

Idziemy expić do poziomu 10-12 na Dzikach, Niedźwiedziach jak i ich głodnych odpowiednikach ( Polecam brać tylko zwykłe odmiany, czyli nie żadne brązowe, Gryzli, czy Czarne ). Stopniowo staramy się ulepszać nasz ekwipunek.

Mamy ten upragniony na ten czas 12 poziom i co teraz ? A no robimy nową postać i również szamana, ale tym razem Smoka. Będzie to nasz buff :). Możecie się śmiać, ale błyskawica z buffem expi o wiele lepiej. Postać ta niech będzie o przeciwnej płci do naszej ( Czyli Buff kobieta - Postać główna mężczyzna i odwrotnie ), aby wziąć później ślub do szybszego przemieszczania się po mapach. Idziemy główną postacią i buffem do drugiej wioski i zaczynamy expić na zaprzysiężonych żołnierzach, jak i łucznikach. Na początek po 1-2 grupy, aby od ok. 15 poziomu po 4-5. Expimy tak do 20 poziomu.

Po wbiciu 20 poziomu powinniśmy mieć Przywołanie na M1. Jeżeli nie weszło na 17 poziomie umiejętności udajemy się do Starszej Pani i resetujemy do skutku. Po Przywołaniu Błyskawicy maxujemy Zwinność.

Teraz czas się wybrać na dzikusy. Tutaj będziemy expić do 35 poziomu. Na początku tak samo jak z zaprzysiężonymi, czyli po jednej grupce, a póżniej coraz to więcej.

Osobiście polecam na 30 poziom zrobić pierwszą przerwę na skompletowanie ekwipunku, jak i nadrobienie skilli.

Mamy 30 i co teraz ? Teraz jest czas na wybranie przyszłej broni na zbieranie doświadczenia. Mamy dwie bronie na 30 poziom z bonami "Średnie obrażenia" i "Obrażenia umiejętności". Które będą dla naszego szamana lepsze ? A mianowicie:

Jeżeli masz zamiar expić z konia bojowego wybieramy Antyczny dzwon z jak największym bonusem do Średnich obrażeń, jeżeli natomiast masz zamiar expić "z buta" to polecam wachlarz z plusem do Obrażeń umiejętności, aby nasze skille nabrały większej mocy. Z dodaniami nie powinniśmy mieć problemu, ponieważ ze Skrzyni Ucznia na 20 poziom dostajemy kilka sztuk dodań, jak i zmian podstawowych bonów.

Udało sięnam nabić ten 35 poziom i co dalej ? Teraz polecam wybrać się na pustynię i expić tam do ok. 40 poziomu na wszelakiego rodzaju pająkach. Nie zapominajmy o buffie, który powinien być już w okolicy 35 poziomu, oraz 2 skille (Pomoc Smoka i Błogosławieństwo) na poziomie minimum m1. Po uzyskaniu Zwinności na poziomie m1 ( Jeżeli się nie uda wbić za pierwszym razem kupujemy Opaski Zapomnienia z nazwą umiejętności i resetujemy ją aż do skutku) staramy się wydać wszystko na Rzut Piorunem.

Od 40 poziomu możemy wybrać się na Czarne orki oraz zacząć expić poczynając od pokonania jednej grupy, aby liczba ta zwiększyła się do kilku. Na orkach powinno udać się nam nabić poziom około 55.

Tutaj polecam zrobić kolejną przerwę na nadrobienie ekwipunku oraz Skilli.

Na tym etapie powinniśmy mieć już 3 skille na poziomie m7+, a następnie maxujemy słynne "Leczenie". Po uzyskaniu 55 poziomu możemy się wybrać do Lochu pająków na poziom 1, czyli popularne V1 Pająków. Expimy na początku lochu zbierając po grupce, aby w międzyczasie przeć nieustannie do przodu po większą ilość grupek potworów.

Polecam tutaj siedzieć do poziomu nawet 65, a następnie iść do Lochu Pająków poziom2, czyli V2. Na tym etapie powinniśmy mieć już Przywołanie Błyskawicy na poziomie G/P, Zwinność G/P, Rzut Piorunem m7/10/G. By dostać się do V2 potrzebna jest przepustka, ale o nią się nie martwimy, bo dostaniemy kilka sztuk za darmo z linku polecającego, jak i szkatułki Eksperta III ( 5 sztuk )

W V2 expimy do poziomu 75, a następnie udajemy się do Atlantydy na poziom 1, by expić tam na golemach do poziomu 85 - 88. Tutaj już pięć Skilli powinno być na poziomie G/P ( Przy wbijaniu umiejętności na 17 poziomie to 86 poziom postaci ) i dopiero teraz polecam dać pierwszy punkt umiejętności w Zwiększenie Ataku. Na sam koniec polecam expienie w Atlantydzie na poziomie drugim expienie na zinach do 99 poziomu.

Na tym kończy się ten poradnik. Dlaczego jest on krótszy pod koniec ? A dlatego, że na tych poziomach powinniście już dobrze poznać grę i wiedzieć, gdzie będzie wam lepiej expić, dropić, bawić się :)

6. Kilka uwag:

1. Buff:

- Bony w tarczy, broni +12 inteligencji oraz kolczyki z niebiańskich łez +9

- Kolejność rozdawania skilli : Błogosławieństwo/ Pomoc smoka > Pomoc smoka/ Błogosławieństwo > Smoczy skowyt > Strzelający smok > Latający talizman. Nie polecam dawania punktów umiejętności w Odbicie.

- Ślub z buffem najlepiej na 25 poziom gry

2. Nasza postać:

- Staramy się codziennie czytać Księgi umiejętności

- Możemy poświęcić trochę czasu na mniejszych poziomach na niszczenie kamieni metin ( np. od 15 do 20 Kamienie Metin Bitwy, następnie Czerni do 25 poziomu )

- Wykonujemy wszystkie zadania, a najbardziej Biologa !

- Staramy się Dosyć szybko rozwinąć umiejętności na poziom G/P

3. Broń do expa na 30 poziom:

- Jeżeli preferujesz expienie "z buta" polecam noszenie dwóch broni, a mianowicie Wachlarzu z plusem do umiejętności oraz Antycznego dzwonu z jak największym plusem do Średnich obrażeń, by na przyszłych poziomach móc rozwalać Kamienie Metin

Osobiście polecam Antyczny dzwon z powodu 3 slotów na Kamienie Dusz.

Przykładowy ekwipunek 1 :

1 - 20 poziom : Żurawi wachlarz + 6/7; Zbroja na 18 poziom +5/6; Srebrna Bransoleta z misji na 20 poziom +5, Mile widziane akcesoria z plusem do

20 - 35 poziom : Antyczny dzwon +0/2 ze Średnimi obrażeniami 20+ ; Ebonitowe kolczyki +7/8; Pięciokątna tarcza +6/7; Zbroja na 34 poziom +7/8 (Mile widziana z Kamieniem Duszy Obrony +3/4 oraz bonem do ); Buty na 29 poziom +7/8/9

35 - 55 poziom : Antyczny dzwon +9 ze Średnimi Obrażeniami 30/35+ ( Z Kamieniem Duszy Potwora +4, Kamieniem Duszy Śmierci +4 oraz Kamień Duszy Powtórki +4 ); Kolczyki z Niebiańskich Łez +9; Kryształowa Bransoleta +9 (Bon do); Ametystowy Naszyjnik (Bon do ); Buty Feniksa +9 (Bon); Czarna Okrągła Tarcza +9; Świetlista Czapka +9 (Bon na regeneracje ); Zbroja na 48/54 poziom (Kamień Duszy Uchylenia +4, Kamieniem Duszy Obrony +4, Kamień Duszy Szybkości +4, Bon )

55 - 75 poziom : Stal +9 z Kamieniami Dusz jak Wyżej oraz Bonem PŻ; Bambusowy Dzwon ze Średnimi Obrażeniami 35+ z Kamieniami Dusz jak wyżej

Przykładowy Ekwipunek 2 :

1 - 20 poziom : Żurawi wachlarz + 6/7; Zbroja na 18 poziom +5/6; Srebrna Bransoleta z misji na 20 poziom +5, Mile widziane akcesoria z plusem do

20 - 35 poziom : Antyczny dzwon +0/2 ze Średnimi obrażeniami 15+ ; Ebonitowe kolczyki +5/6 (Złote kolczyki +5/6); Pięciokątna tarcza +4/5; Zbroja na 34 poziom +5/6 (Mile widziana z Kamieniem Duszy Obrony +3/4 oraz bonem do );

35 - 55 poziom : Antyczny dzwon +9 ze Średnimi Obrażeniami 20/25+ ( Z Kamieniem Duszy Potwora +4, Kamieniem Duszy Śmierci +4 oraz Kamień Duszy Powtórki +4 ); Kolczyki z Niebiańskich Łez +5/6; Kryształowa Bransoleta +5/6 (Bon do); Ametystowy Naszyjnik +5/6 (Bon do ); Buty (Bon); Czarna Okrągła Tarcza +6/7; Świetlista Czapka +6 (Bon na regeneracje ); Zbroja na 48/54 poziom +7/8 (Kamień Duszy Uchylenia +4, Kamieniem Duszy Obrony +4, Kamień Duszy Szybkości +4, Bon )

55 - 75 poziom : Szata Baronów +7/8/9 z Kamieniami Dusz jak Wyżej oraz Bonem ; Bambusowy Dzwon ze Średnimi Obrażeniami 25+ z Kamieniami Dusz jak wyżej

Jest to nieco słabsza i tańsza alternatywa do ekwipunku podanego pod numerem 1. Oczywiście Bony do PŻ nie są wymagane tutaj, lecz bardzo przydają się podczas expienia.

Jest to tylko przykładowy ekwipunek, którego zebranie będzie żmudnym zadaniem, ale się opłaca. Bonowanie Średnich Obrażeń oraz Obrażeń Umiejętności może zająć trochę czasu, ale na szczęście od wprowadzenia Skrzyń Ucznia/Experta itd., stało się darmowe na 20 poziom. Można więc robić kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt postaci do 20 poziomu i sumiennie bonować.

Taki szaman wymaga naprawdę sporej ilości poświęconego mu czasu, ale w efekcie końcowym się opłaca.

Jak zarobić na tego szamana ? Bardzo łatwo :

1) Drop z metinów w m2

2) Drop z metinów w m1 ( Polecam ten sposób ;) Różnica w dropie polega na kamykach dusz +4, a mniejsza ilość osób dropi tutaj. Przy dużym szczęściu taki kamyk duszy +4 może dropnąć z metina na 25 poziom. )

3) Łowienie ryb na 30 poziom

4) Kopanie rud na 30 poziom

Przykładowy drop do metinów m1:

Postać : Wojownik Body

Poziom : 10-15

Ekwipunek : Mnisia zbroja +7

Tradycyjny Hełm +5

Tradycyjna Tarcza +5/6

Miedziane kolczyki +5/6

Miecz na 1/5 poziom + 6/7

Umiejętności : 1x Wir Miecza, a reszta w Aurę.

Tyle wystarczy, aby na początku zarobić na KU, oraz część ekwipunku.

Pozdrawiam PanPandzia

Jest to mój pierwszy poradnik i proszę o nie wynoszenie go poza MPCForum bez mojej zgody.

Jeżeli zauważyłeś/zauważyłaś jakiś błąd to napisz. Jeżeli masz uwagi odnośnie poradnika to pisz, a ja postaram się to poprawić :)

@Edit

Dodano Ankiete

Opublikowano

Bardzo ładnie, jasno opisane... Myślę, że będzie w sam raz nie tylko dla nowicjuszy. Ja jako wieczna fanka Sur dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy, dzięki!

Like.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Nie rozumiem po co kolejny poradnik o Healerze skoro napisany jest wcześniejszy :

http://www.mpcforum.pl/topic/584494-tutszaman-healer-poznajmy-sie-blizej/

Opublikowano

Mi się zdaje , że ty zrobiłes Kopiuj Wklej , ale myślę , że sie niektórym sprzyda Lap +...

Zaufaj mi, że pisałem to samodzielnie :) Siedziałem nad tym w sumie kilka godzin, bo najpierw ogólny zarys zrobiłem sobie w "Notatniku" :D a następnie skopiowałem tutaj i przerobiłem tak, aby było dosyć zrozumiałe. Jedyne co może Ci się wydawać skopiowane to wzór poradnika :) Wzorowałem się na innych, aby wiedzieć jak go "ułożyć" ;) Jednak dziękuję za szczerość :)

Opublikowano

Nigdy nie grałem ''healerem''. No ale cóż w tym poradniku jest ta klasa świetnie opisana, więc czemu by nie zacząć?

Poradnik świetnie opisany. Masz +

Opublikowano

poradnik spoko tylko mogles uwzglednic troszke slabsze eq bo raczej pro kox eq nie musisz miec zeby dac rade expic jak tu tuaj opisales powinienes dac jakeis minimalne eq ktore dla gracza ktorzy dopiero zaczynaja przygode z metinem bo takie tutoriale sa dla takich graczy i raczej ktos kto zaczyna nie bedzie mial stali +9 na 75 lvlu z kd i wybonowanej ale to tylko moje zdanie

btw masz +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...