Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak rozwinąć serwer.

bilon22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie W tym poradniku pokażę wam bardziej jak zrobić, by serwer był bardziej "profesjonalny". Będą tutaj porady, dla początkujących jak i zaawansowanych użytkowników. Proszę dodawać swoje pomysły, żeby poradnik się rozrastał i pomagał graczom. Legenda: Łatwy-♥ Średni-♥♥ Trudny-♥♥♥ 1. Domena zamiast IP ♥♥♥

Chyba sami stwierdzicie, że IP serwera wygląda ładniej jako np.: modern-city.pl. niż jako s24.mineserv.eu:xxxx, albo 5.64.234.432:42125. Wbrew pozorom zrobienie czegoś takiego nie jest trudne :) Sposób A (płatny) domena.pl

Wymogi: - 18lat lub osoba, która tyle posiada - 12złoty na start, 50 po roku Wykonanie: Właściwie nie za wiele jest tutaj do opisania :) Ze wszystkim musimy sami się zapoznać na stronie http://www.ovh.pl/. Jeżeli będziecie mieć jakieś problemy to mogę pomóc na PW, ale nic więcej nie będę się tutaj rozpisywał.

Sposób B (darmowy) domena.tk

Wymogi: -Jakieś tam doświadczenie :D Wykonanie: Wchodzimy na dot.tk i wykonujemy wszystko po kolei. Ważne jest, że nawet najmniejsza literówka, zniweczy nasz misterny plan.

UWAGA: Na serwerach takich jak: mineserv.eu dostajemy takie IP już wbudowane. Niestety jeżeli chcemy je zmienić musimy stosować się do zasady z porady numer 7

2. DotPay♥♥

Idealne rozwiązanie dla osób, które mają zamiar zarabiać prawdziwe $$$ na swoim serwerze. Jest wiele możliwości podpięcia DotPay i serwera, ale o tym w innym poradniku :). Wymogi: -18lat lub osoba, która tyle posiada -Jakiś pomysł lub doświadczenie do prowadzenia. Wykonanie: Tutaj też nie za wiele jest do rozpisywanie się, wszystko jest kwestią odpowiedniego wyboru. Trzeba pamiętać o tym, że jeżeli zarejestrujemy się jako osoby niepełnoletnie to możemy stracić zarobioną gotówkę :?.

3.VPS♥♥♥

Taki VPS powinien być podstawą zakładania serwerów. Podczas wyboru serwera musimy pamiętać, że cena to nie wszystko :). Podczas kupowania VPS ważne jest, pamiętanie iż najmniejsza ilość ramu jaką możemy przeznaczyć na gracza to : 0.064 RAMa na 1 slot. Wpisując w google frazę Tani VPS bądź VPS linux wyskoczy szereg firm dających usługi VPS. Ale dlaczego w ogóle mielibyśmy kupować dość trudnego w obsłudze i konserwacji VPS, a nie prostego w obsłudze, któryś z wielu hostingów dedykowanych? Bo takie serwery nie mają lagów spowodowanych przeciążeniami i nadmierną ilością serwerów na jednym dedyku, powoduje to lagi, których my nie możemy opanować. Ponadto tacy usługodawcy to już 2 ręce, a więc cena znowu wzrasta. Wymogi: -Znajomość FilleZilly i Putty -Znajomość komend linuxa Wykonanie: Niestety, tak jak poprzednio potrzeba doświadczenia :(

4. Mało slotów dużo graczy.♥

Ta porada przyda się tym, którzy mają mało slotów, ale chcą by grało więcej osób np. Grać z 5 znajomymi na 3 osobowym serwerze. Nie każdy może robić przelew bankowy, a SMS dość drogo wychodzi. Wymogi: -serwer Bukkit -Wgrany essentials i permission (Np permissionex) Wykonanie: Jest to bardzo proste :) Wystarczy tylko odpowiedniej grupie osób dać linijkę -essentials.joinfull I wtedy gracz może wbić na pełen serwer. Pamiętajcie o tym, że takie zabiegi lagują serwer i przy dużych serwerach wychodzi to nie opłacalnie, a nawet może przysporzyć się do osłabienia maszyny.

5. Forum pod serwer.♥♥♥

Każdy ceniący się serwer powinien posiadać forum. Jest to najłatwiejszy sposób kontaktu z użytkownikami. Umożliwia rozwijanie serwera, tworzenie konkursów, a przy bardzo rozbudowanych pomysłach sprawdzanie stanu konta i rangi na serwerze :). Wymogi: -wybranie silnika forum -wybranie hostingu Wykonanie: Jest to wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy tylko trzymanie głowy na karku, ale konkrety. Podzielimy naszą pracę na dwa poziomy. Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to wybrać silnik forum. Do wyboru mamy dwa silniki (mam znacznie więcej, ale tylko te zalecam): -MyBB(cechuje się prostotą i łatwością edycji. Do tego style bardzo łatwo przerabiać. Styl ma wbudowaną edycję online. Masę layoutów. Przykład forum:

modern.ugu.pl
) -PHPbyPrzemo(jest równie łatwe w użytkowaniu, ale za to robienie layoutów jest trudniejsze w edycji. Częście nam się na niego włamać bot. Przykład forum:
 https://przemo.org/phpBB2/forum)
Instalacja jest już intuicyjna, ale o tym później.
Drugą rzeczą jaką musimy zrobić to wybrać hosting. Hostingów w internecie jest mnóstwo. Niestety na ogół są przeciążone. Ja polecam korzystać z ugu.pl, ale mamy do wyboru jeszcze: jojo.pl, xaa.pl i wiele więcej. Oczywiście możecie wykupić hosting płatny, ale to już temat na inny poradnik. Bez względu na hosting jaki wybierzemy musimy się zarejestrować i założyć domenę. Potem przez fillezillę łączymy się z serwerem (strony) i wysyłamy je. Potem prosta instalacja i... mamy forum .
FIlmik, który wam pomoże:

6.Essentials

Jest to jedna z ważniejszych porad. Musisz pamiętać, że Essentials jest rozwiązaniem na wiele waszych problemów. Zamiast instalować masę pluginów, które niepotrzebnie lagują serwer, można wykorzystać Essentials.
Wymogi:
-Essentials
Wykonanie:
-To już zależy od tego co chcemy zrobić. Dla przykładu Essentials daje możliwość kolorowej TABlisty.

7.Hamachi, a IP

Mało kto sobie zdaje z tego sprawę, ale to jakie IP wybierzemy, przyczyni się pośrenio do tego ile będziemy mieć graczy. Mało kto wie, że Hamachi wyłącza możliwość połączenia się z serwem, którego IP zaczyna się na 5.xx.xxx.xx
Wymogi:
-Konsola windowsa
Wykonanie:

1. Uruchamiamy tzw. Wiersz polecenia lub w Uruchom wpisujemy cmd.exe

2. W otwartym oknie wpisujemy ping domena.pl, gdzie „domena.pl” jest interesującą nas domeną. Proszę zwrócić uwagę na tzw. poziom domeny: „www.domena.pl” jest domeną drugiego poziomu i może wskazywać na inny IP niż domena pierwszego poziomu „domena.pl”

3. System powinien zwrócić komunikat:

jakie_ma_ip_domena.jpg
Na ekranie mięędzy [] widzimy ip serwera. To samo stanie się gdy wbijemy np. s24.mineserv.eu:12345. Nam zależy tylko na tym, żeby IP tych domen nie zaczynało się od 5.xx.xxx.xx.
UWAGA.Wszystkie serwery mineserv.eu od numeru s50, posiadają IP zaczynające się od 5. W takim wypadku prosicie o zmianę serwera, na którym jesteście hostowani.
UWAGA: Czasem wystarczy zrobić ubdate Hamachi, bo najnowsze wersje już nie blokują.

8.Jak rozreklamować serwer.(NIESKOŃCZONY)

a)MPCforum

b)Reklamy na stronach

9.ComandBlock

Jest to bardzo ważny dodatek dla developerów. Korzystanie z niego w poprawny sposób jest bardzo ważne.
Wymogi:
-ComandBlock włączone na serwerze.
Konfiguracja

#Minecraft server properties
#Wed Dec 05 21:27:12 CET 2012
generator-settings=
allow-nether=true
level-name=Miasto
enable-query=true
allow-flight=false
server-port=25565
query.port=25565
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
hellworld=true
level-seed=
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
white-list=false
debug=false
spawn-animals=true
texture-pack=
snooper-enabled=true
hardcore=false
online-mode=false
pvp=true
difficulty=2
enable-command-block=true
server-name=Unknown Server
gamemode=0
max-players=100
spawn-monsters=true
generate-structures=true
view-distance=4
spawn-protection=16
motd=\u00A74Modern-City \u00A7eModern.ugu.pl

Wykonanie:
Dobrze. Jeżeli ten krok za nami to resetujemy serwer i ... tyle :). Jeżeli chcesz zdobyć ComandBlock to na próżno go szukać w eq. Jest dostępny tylko pod komendą /give (gracz) 137. W takim wypadku dostaniemy 64 ComandBlocki.
Ważna uwaga. Blok poleceń działa w układach RedStone. Dobrze więc robimy prosty układzik z redstone, który doprowadza jeden sygnał do ComandBlocka i niestety nie stanie się nic. Czemu? Bo nie ustawiliśmy żadnej komendy. Kliknijmy ppm na blok. Jeżeli wszystko dobrze zrobiliśmy, powinno się wyświetlić miejsce na wpisanie komendy. Możemy w tym miejscu wpisać dowolną komendę, ale ja wszystkie będę przedstawiał na komendzie tp.

Selektory i argumenty

@p (prawdopodobnie skrót od player)

Ten selektor wykonuje komendę na graczu, który znajduje się najbliżej BP(na ogół ten co kliknął).Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @p Bilon22 wtedy blok teleportuje gracza znajdującego się najbliżej ComandBlock do gracza o loginie Bilon22.

@r (prawdopodobnie skrót od random)

Ten selektor wykonuje komendę na losowym graczu zalogowanym na serwerze Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @r Bilon22 wtedy blok teleportuje losowego gracza do użytkownika o loginie Bilon22

@a (prawdopodobnie skrót od all)

Ten selektor wykonuje komendę na wszystkich graczach zalogowanych na serwerze Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @a Bilon22 wtedy blok teleportuje wszystkich graczy do użytkownika o loginie Bilon22

Po za selektorami dostępne są argumenty, które umożliwiają wykonanie akcji o ograniczonej odległości od BP, na konkretnym trybie gry, powtarzając się określoną ilość razy w konkretnym miejscu (nawet daleko odsuniętym od BP)

Argument r

Ten argument określa odległość od miejsca, w którym miała zostać wykonana komenda (domyślnie obok BP) jeżeli nie ma gracza w tym polu to komenda nie jest wykonywana na żadnym użytkowniku. np. tp @p[r=5] Bilon22 teleportuje gracza, który znajduje się 5 kratek od BP do użytkownika Bilon22.

Argument c

Ten argument określa ile razy ma zostać powtórzona komenda. Np. tp @p[c=5] Bilon22 przeniesie 5 najbliższych graczy od BP do użytkownika Bilon22.

Argument m

Ten argument umożliwia kliknięcie BP tylko osobie o danym trybie gry.

• Survival 0
  • Creative 1
  • Adventure 2

Np. tp @p[m=1] Bilon22 teleportuje gracza najbliżej BP do użytkownika Bilon22 jeżeli posiada tryb Creative.

Argument f (prawdopodobnie skrót od far)

Ten selektor wykonuje komendę na graczu, który znajduje się najdalej BP.Np. jeżeli wpiszemy w polu tp @p Bilon22 wtedy blok teleportuje gracza znajdującego się najdalej ComandBlock do gracza o loginie Bilon22.

Argument miejsca

Ten argument umożliwia wykonanie komendy, na osobie, która znajduje się najbliżej określonego miejsca. Np .tp @p[x=1,y=2,z=3] Bilon22 Teleportuje gracza znajdującego się najbliżej punktu 1, 2, 3

Dodałem zalążek porady numer 8

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Sorki fighter. Rozumiem to, ale przepala mi się plazma i jak jest przegrzana to strasznie miga, a mnie coś bierze :). Dlatego nie dokończyłem tutu dzisiaj :) Proszę poczekaj do jutra zrobię wszystko cacy.

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

Ref dodano punkt 4 i spoilery :)

Opublikowano

'Mało slotów dużo graczy" - bardzo przydatne, zwłaszcza ,że wiekszość stolco-hostingów nie daje możliwości zwiększania slotów.

Jest ład, skład - ładnie. Może mikropłatności www? To też nadaje profesjonalizmu. KLIK.

Opublikowano

Phoenix dzięki za pomysł leci like :)

Opublikowano

Zrób jaki hosting wybrać, co się bardziej opłaca, czy mieć na kompie serwer czy na hostingowni i wytłumacz czemu czy coś.

Co do poradniku

4/10

Rozpisuj się więcej dokładniej, a na końcu dawaj linki, jeżeli do czegoś potrzebna jakaś strona

Opublikowano

Zrób jaki hosting wybrać, co się bardziej opłaca, czy mieć na kompie serwer czy na hostingowni i wytłumacz czemu czy coś.

Co do poradniku

4/10

Rozpisuj się więcej dokładniej, a na końcu dawaj linki, jeżeli do czegoś potrzebna jakaś strona

Ten komentarz bardzo bardzo mi pomógł. Dziękuję jutro biorę sie do pracy

Opublikowano

Biorę się za pisanie :)

Opublikowano

Dodałem punkt 5

Opublikowano

REF

Opublikowano

Dodano punkt 6

Opublikowano

Dodano punkt 7!!

Opublikowano

ref

Dawajcie jakieś pomysły :D

Opublikowano

Dziś o 20 dodam 3 punkty

Opublikowano

To jest poradnik do serwerów :) Chyba, że chodzi Ci o serwer, ale ja nie załapałem :D

Opublikowano

Male info

Hamachi ma teraz inne ip wiec mozna wbijac na serwy z poczatkiem 5

sorka ze nie ma polskich liter mam po angielsku linuxa ...

Opublikowano

Dodałem punkt w domena zamiast IP

@UP

Dzięki za info. Zapomniałem o tym:). Wiem, że troszkę mało info :D Postaram się zwiększyć :)

Opublikowano

Ale dawajcie jakieś pomysły :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...