Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet światłowodowy (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to jest za internet? Czym się różni od radiówki? Bo u jednego dostawcy 15 mb/s internetu światłowodowego jest tańsze niż 6 mb/s radiowego... A więc tak się zastanawiam, co to za różnica że takie tanie.

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Z tego mi wiadomo na temat światłowodowego internetu(mało mi wiadomo), to jest to jeden z najszybszych rodzajów internetu i najlepszych

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

nie ma takich łącz dla indywidualnych użytkowników bo kogo stać zapłacić tylko ok 1000 zl za kartę i kilka setek za łącze dzierżawione

światłowód jest szkieletem sieci LAN stad nazwa, reszta to klasyczne łącza

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@2up czyli nie musialbym nic wymieniac?

13759664181.jpg

Opublikowano

nie wiem, to twój problem by iść i zapytać o podłączenie, i jakie będą łącza

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Normalnie dane w sieci przesyłane są impulsami elektrycznymi. W światłowodach zastępują je impulsy światła które są znacznie szybsze i wydajniejsze co pozwala na szybkie przesyłanie danych na duże odległości. Inaczej mówiąc jak nie mogłeś mieć w domu internetu lub masz wolny bo mieszkasz np. na odludziu to terAz będziesz mógł mieć szybki internet.

Opublikowano

Nie ma takiego czegoś jak "internet światłowodowy" Tylko to jest "Internet na światłowodach".Są to nowe zmodernizowane linie Telekomunikacij Polskiej których można założyć szybszy internet. Większość Lini w Polsce to stare liche linie.Sam raczej tego nie założysz

Opublikowano

@up a czy ten "światłowód" jest w każdej miejscowości w Polsce? I ile by się płaciło za zamontowanie tego np. w bloku?

13759664181.jpg

Opublikowano

widać że nawet nie czytasz co pisze

90% sieci na rynku ma w reklamie ze sieć światłowodowa ale nikt nie pisze o tym że to tylko LAN i WAN, reszta to zwykły kabel ethernet czy koncentryczny TV

nie ma łączy światłowodowych dla indywidualnych użytkowników i nikt specjalnie ich nie założy bo to droga inwestycja . na światłowodach oparta może ( ale nawet nie musi ) być budowa szkieletu sieci , łącza do użytkowników to zawsze najzwyklejsze kable , zresztą pytaj ISP jak podłącza sieć

jak mają za daleko na kabel odstaniesz radiówkę albo kabel jak pokryjesz sobie koszty pozwoleń i podciągnięcia kabla

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@UP

Racja, łącze światłowodowe łączy ze sobą centrale dostawców internetu, następnie sygnały jakie przedostają się przez ( powinienem tu użyć słowa "falowód optyczny" ) światłowód przetwarzane są z sygnałów świetlnych na sygnały elektryczne i dopiero mogą być przesyłane do domów przez WAN lub LAN. Koszty jakie są związane z ułożeniem w ziemii i podłączaniem takich łącz jak światłowody a nawet sam koszt samych łącz o jakich jest mowa, to droga inwestycja, i nie jest to opłacalne dla dostawców internetu. Słyszałem tylko o jakimś projekcie unijnym który bedzie prowadzony w województwie mazowieckim, bedą tam rozprowadzane łącza światłowodowe ( oczywiście nie do domów odbiorców prywatnych ) :D

Opublikowano

to byś się zdziwił że takie projekty to wcale nie nowość, u mnie miasto posiada magistrale światłowodową od kilku lat i używa ją kilku dostawców internetu ( wszyscy na sieci lan 100 MB ) , pokrywa prawie 80% miasta i ponad 20-25 tysięcy użytkowników

używana do internetu, TV i telefonów

dzięki temu pomiędzy różnymi dostawcami w mieście transfery dochodzą do 10 Mb/s nie blokując łączy internetowych

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@2UP

No zaskoczyłeś mnie, osobiście mam Orange free i odradzam go szczerzemówiąc. No oczywiście nie zaskoczyłeś mnie tym że w Twoim mieście przez światłowody płynie sygnał tv, telefonu i internetu poniewarz są światłowody jedno i wielomodowe, :D tylko tym że ten plan rozbudowy jest już wdrażany :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...