Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwny hałas ;c

uwotm9.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dzisiaj rano, zauważyłem, że mój PC dosyć mocno hałasuje. Jeszcze wczoraj chodził dość cicho, a dzisiaj słychać, jakby gdzieś w domu był włączony odkurzacz. Trochę mnie to niepokoi. Wiecie może dla czego tak jest ?

PC:

i3-2120

gtx 550ti

zasilacz logic 510w

coś jeszcze ?

he?

Opublikowano

Możesz dokładnie powiedzieć skąd ten dźwięk jest?

Ale wnioskując po hałasie jest od wentylatora chłodzącego procesor, zgadza się ?

Opublikowano

No coś takiego. Rozkręciłem go i odgłos wychodził tak mniej więcej z okolic procka.

/edit

Dodam, że przez ostatni tydzień nie używałem PC prawie w ogóle z powodu choroby. ;c

he?

Opublikowano

heh ja jak jestem chory to kompa nie wyłączam xD

Może komp jest troche kurzem pokryty w środku?

Przeczyść go a może poprostu chłodzenie wysiada.

sygnaturkabyme24.png
Opublikowano

Może po prostu dociśnij lekko wiatraczek, być może lekko wyszedł.

Tą sprawę jednak zostawiam innym bo na sprzęcie mało się znam :)

Opublikowano

Zobacz czy gdzies chlodzenie sie nie poluzowalo, czy wszystko trzyma sie sztywno. Odkrec bok obudowy i tak zostaw, zobacz czy z zasilacza nie wydobywa sie swad spalonej elektroniki, bo byc moze juz zasilacz konczy swoj zywot.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Rozkręciłem go. Nic dziwnego tam nie ma. Komputer ma ledwo 5 miesięcy, wątpię by był to kurz, bo nawet tego nie widać. Może kupie powietrze i przeczyszczę. Btw. z zasilaczem raczej nic nie jest, ale wczoraj usłyszałem takie dziwne 'pstryk' jakby prąd wywalił. I jeszcze do tego komputer zaczął troszkę zamulać.

//Dodam jeszcze, że w grach, często łapie mnie taki lag na 4-5 sekund, ale tylko obraz, dźwięk normalnie słychać.

he?

Opublikowano

Tak jak @UP, Logic to lipa z czarnej listy. Przeciążony zasilacz hałasuje z dwóch powodów, wentylatora i w zasadzie sam nie wiem czego ale hałasuje tam sobie ^^

Przeciążony zasilacz z czarnej listy może wybuchnąć:

http://www.theregister.co.uk/2012/11/26/exploding_computer_vs_reg_reader/

Tak w ogóle kurz może się nagromadzić w przeciągu tygodnia. Weź dmuchnij parę razy tak porządnie z kilku stron w cooler procka i grafy.

Opublikowano

O tym zasilaczu, dowiedziałem się, że taki shit dopiero po czasie. Komputer był składany w sklepie, to myślałem, że takiego gówna mi nie wcisnął. Zaraz go przedmucham i napiszę.

he?

Opublikowano

Przedmuchałem prawie całego. Dało to rezultat może na godzinę. Teraz co 20 sekund, gry łapią laga na 5 sekund. Iść z tym z reklamacją ?

he?

Opublikowano

Może inaczej, sciągnij programik Speccy i podaj temperaturę procesora i grafiki w spoczynku (pulpit, gg itp.) Może się po prostu przegrzewa. A dalej jest ten dziwny hałas ?

Opublikowano

CPU - 61 stopni

Grafika - 59 stopni

P. Główna - 28 stopni

Dyski - 34, 32 stopnie

Hałas ustał (przeczyściłem PC sprężonym powietrzem). Ale gry oraz cały komputer dość mocno zamula. Może strzelić formata? :c

he?

Opublikowano

Firma jest jakiegoś shitowskiego ModeCom. Kupiłem pastę, tylko muszę się dowiedzieć jak zdjąć chłodzenie ;D Nałożę i zobaczymy.

he?

Opublikowano

Procesor ma zbyt wysoka temperature w iddle, powinien miec max 40st. a ma 60. Zdejmij chlodzenie z procesora i musialbys kupic paste termoprzewodzaca i na nowo przesmarowac, potem dokladnie zamocowac chlodzenie, pewnie na szybkiego zlozyli i cos sie poluzowalo.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

CPU
Intel Core i3 2120 @ 3.30GHz 60 °C
Sandy Bridge 32nm Technology

Nowa pasta jest, chłodzenie domocowane. Ale nadal trzyma przy 60 stopniach już przy włączeniu systemu. Póki co mam jeszcze gwarancje na wszystko. Iść z tym ? :c

he?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...