Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Opis błędów w syserr

.Aser♛

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

45229565235833161184.png

W dzisiejszym poradniku chciałbym wam opisać no prawie wszystkie błędy w syserr.

Zaczynajmy !

socket_bind: bind: Address already in use

*Błąd ten jest spodowany włączenia 2x tego samego game lub db.

Aby uniknąć tej informacji należy wyłączyć proces game, a następnie właczyć go jeszcze raz.

SpawnGroup: NOT_EXIST_GROUP_VNUM(1032) Map(22)

*Ten komunikat oznacza, że na mapie o indexie "22" wstawiono grupę mobów któranie wystepuje w group.txt (germany/english/polish).

Równie dobrze może być to vnum np.999 lub index mapy np.60

Aby naprawić ten błąd trzeba albo usunąć linijki z danym vnym grupy albo je poprawić.

Plik odpowiadający za to regen.txt, znajduje się w folderze danej mapy.

Index mapy weźmiemy z pliku "Index", który znajduje się w katalogu "game/share/locale/germany/map".

Unknown column ...

*Niewłaściwa kolumna w tabeli. Prawidłową konfiguracje tabeli możemy znaleść poprzez zapytanie, które jest po tym komunikacie.

cannot find motion (name ....)

*Niewłaściwy/uszkodzony lub brak pliku motlist.txt w katalogu "game/share/data".

Najlepszym rozwiązaniem jest skopiowanie plików clienta odpowiadające za NPC, potwory (NPC, monster, monster2)..

no mob data for vnum ..

*Całkowity braku katalogu dla danego potwora/npc w folderze "game/share/data".

Naprawienie błędu jak wyżej.

socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.

*Brak połączenia z portem 15000 (db).

Rozwiązaniem problemu jest sprawdzenie dostępności portu, ew. zmiana portu na inny (w takim wypadku należy pozmieniać wszędzie configi).

Często problem rozwiązuje się sam, po kilku próbach udaje mu się połączyć, lecz to za każdym razem spowalnia proces uruchomienia serwera.

query failed: Table ... doesn't exist (query:..)

*Błąd zapytania. Brak tabeli lub danej kolumny.

Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie czy tabele są popsute, lub czy ich nie ma.

Jeżeli istnieją, to oznacza że problem leży po stronie kolumn.

hupsig: SIGHUP, SIGINT, SIGTERM signal has been received. shutting down.

*Informacja, że został uruchomiony sygnał wyłaczania serwera.

60767786075190416409.png

Maliusek1, to jest jego temat.

64931698447324846581.png

Jestem .Aser♛ - Jeśli masz coś do mnie Pisz PW.

Wiem mam wielu wrogów i mam wielu przyjaciół.

Jestem WOJOWNIKIEM !.

Opublikowano

Skoro tak to warna mu nie widziałem takiego tuta ale plagiat nie mile widziany :) Myslalem ,ze to jego zabieram lajka bo rzeczywiscie skopiowane

Opublikowano

Spokojnie panowie, zaraz wam to wszystko wytłumaczę.

Czyli tak, ja ten poradnik miałem zapisany w folderze który jest stworzony od ponad hmm, 6 miesięcy.

Widocznie chyba skopiowałem i nie wiedziałem że to było na forum, przepraszam wszystkich, ponieważ myślałem że może się spodoba.

Prosił bym moderatora tego działu o usunięcie poradnika i umieszczenie go w koszu.

Przepraszam jeszcze raz wszystkich z całego serca.

Naprawdę nie wiedziałem że to znajduje się na forum. . .

Admin SufraceMT2 tego poradnika to jest mój 'kolega' i to nawet bliski i on napisał dla mnie ten poradnik, później umieścił go na MPC.

Ja o tym że umieścił nic nie wiedziałem i jeszcze raz was wszystkich przepraszam.

On mi napisał ten poradnik, ponieważ to były moje początki z tworzeniem serwerów Metin2.

I'm sorry.

64931698447324846581.png

Jestem WOJOWNIKIEM !.

Opublikowano

Spokojnie panowie, zaraz wam to wszystko wytłumaczę.

Czyli tak, ja ten poradnik miałem zapisany w folderze który jest stworzony od ponad hmm, 6 miesięcy.

Widocznie chyba skopiowałem i nie wiedziałem że to było na forum, przepraszam wszystkich, ponieważ myślałem że może się spodoba.

Prosił bym moderatora tego działu o usunięcie poradnika i umieszczenie go w koszu.

Przepraszam jeszcze raz wszystkich z całego serca.

Naprawdę nie wiedziałem że to znajduje się na forum. . .

Admin SufraceMT2 tego poradnika to jest mój 'kolega' i to nawet bliski i on napisał dla mnie ten poradnik, później umieścił go na MPC.

Ja o tym że umieścił nic nie wiedziałem i jeszcze raz was wszystkich przepraszam.

On mi napisał ten poradnik, ponieważ to były moje początki z tworzeniem serwerów Metin2.

I'm sorry.

Nie wiem czy to prawda co mówisz, ale wypadało by napisać że to temat twojego kolegi i że nie jesteś jego autorem.

Opublikowano

Nie wiem czy to prawda co mówisz, ale wypadało by napisać że to temat twojego kolegi i że nie jesteś jego autorem.

Okej, już dopisuję do tematu, dziękuję za wyrozumiałość.

64931698447324846581.png

Jestem WOJOWNIKIEM !.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...