Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Rpg gangster czy rycerz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje napisać nową grę i mam masę pomysłów na nowe gry, ale muszę wybrać jeden i waham się między dwoma typami bohatera czy lepiej osadzić grę w realiach gangsterskich czy fantasy. Proszę podawać argumenty za i przeciw. Jeżeli masz jakiś inny pomysł na realia to zgłoś go, projekt ma być komercyjny wiec liczy się też popularność gatunku i nasycenie rynku. W grze mam zamiar postawić nacisk na fabułę i bardzo duży nacisk na przedstawienie świata.

dobryrycerz3.png
Opublikowano

Wiem, że gansterskie są ale moja by się od nich różniła. Nie chce robić symulatora, choć jak byłem mały to chciałem grać w symulator próchnicy zębów.

dobryrycerz3.png
Opublikowano

Jeśli uważasz, że twoja gangsterka by się różniła od pozostałych to sam już sobie odpowiedziałeś jaką tematykę/tyb wybrać.

Zrób gangsterkę - jak nie wypali to zrobisz rycerzy.

Po prostu zacznij robić.. wiele osób ma świetne pomysły na gry jednak gdy przychodzi do ich realizacji nagle się wypalają i tematy idą do kosza.

Opublikowano

Zacząłem robić ale jeszcze nie muszę decydować się na tematykę, chce poznać jaka jest ciekawsza bo z tego co widzę to w Polsce dużo popularność maja gry gangsterskie. Nie może być czegoś takiego, że nie wypali zbyt dużo czasu i pieniędzy(jak dla mnie) kosztuje zrobienie takiej gry.

dobryrycerz3.png
Opublikowano

Nigdy nie masz gwarancji, że twoja gra wypali. Jeśli robisz grę tylko dla forsy to odpuść.

Z tego co napisałeś w innym temacie - zacytuje

Rozgrywka jest dopracowana i początkowo ciekawa, z powodu małej liczby gracz(rywali) osoby które grały bardzo dużo przestawały grać bo nie było już dla nich wyzwań. W późniejszym etapie gra nastawiona jest na walki na arenie i walki gildi, duży aspekt odgrywa zdobywanie przedmiotów i ich ulepszanie. Gra posiadała wielu graczy którzy grali przez długi okres(ponad poł roku) ale kiedy nie było już dla nich przeciwników to przestawali.

tamta gra też zapewne miałabyć ta naj.

Pomyśl w co sam byś chciał zagrać czy w gansterkę czy w rycerza. Mając na uwadze, że to co tobie się podoba nie koniecznie spodoba się wszystkim.

Polsce dużo popularność maja gry gangsterskie.

skoro tak uważasz to rób gansterkę.

chce poznać jaka jest ciekawsza

znajdą się osoby które będą chciały zagrać w gansterkę i takie, które w rycerza. Więc i tak to ty będziesz musiał podjąć decyzję na którą tematykę się nastawić i zrobić

Opublikowano

Poprzednia gra początkowo miała być bardzo mała, nie była nigdy planowana, dodawałem to co powiedzieli ludzie lub wymyśliłem. Gra pisałem w celu nauki podstaw php i żeby pograć z kolegami. Sporo nauczyłem sie przy poprzedniej grze i mam teraz nadzieje, że uda zrobić się coś fajnego. Ta gra jest planowana i pisana obiektowo przy okazji tworze silnik który posłużyć może z łatwością pod gry o innej tematyce i innych mechanizmach. Nie chodzi o to aby gra odniosła jakiś ogromny sukces chce aby zarobiła na siebie i generowała jakieś fundusze na rozwój. Chce stworzyć coś co będzie mogło się rozwijać, a w późniejszej fazie wiąże się to z coraz większymi kosztami. Jeżeli boisz się, że premium odstraszy graczy to myślę ciągle nad innym sposobem zarabiania niż sprzedawanie udogodnień w grze.

dobryrycerz3.png
Opublikowano

Jakbym umiał do takiego zakresu PHP by pisać normalnie gry, bym napisał grę RPG :) Gier gangsterskich jest dla mnie za dużo i ogólnie mi się nie podobają, ale każdy ma swój gust.

Opublikowano

Jeśli gra będzie dobrze wykonana(zabezpieczona itd), dużo opcji, b.ładny szablon + domena .pl to niezależny jaka tematyka, sami gracze przyjdą.

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

Nie wiem czy ktos widzial ale ja chyba nie.. gry ktora nie jest rpg'iem i jest w realiach gangu.

Gre trzeba naprawde dobrze zrobic lub miec unikatowy pomysl.

Jedna juz gre robiles rycerzyk itp. jak bym mial znowu zrobic cos takiego to bym wolal tamta gre przepisac na obiekt. i dodac mechanizmy przelomowe niz pisac odnowa to samo.

Gangsterska hmm. Jak bys zrobil 2d to moze i by bylo cos innego od tego co jest na rynku

Opublikowano

Nie wiem co dla ciebie jest rpg ale jak dla mnie to mocny nacisk na rozwój postaci(cechy, umiejętności), rozbudowana fabuła i otwarty świat. Nie martw się nie pisał bym tego samego od nowa. Jeszcze nie wiesz co chce wprowadzić, a już mówisz, że będzie to samo. Grę chcę zrobić dobrze, dlatego dużo czasu poświęcam na razie przy planowaniu pisze tylko podstawowe skrypty, pomysł może nie jest unikatowy ale wprowadza element którego jeszcze nie widziałem, albo nie pamiętam. 2d wymaga dużo więcej czasu i osób, więcej grafik. Przy 2d były by problemy przy serwerze. Grę 2d najlepiej trzeba by było pisać w c++, w którym pisze się trudniej i słabo znam biblioteki graficzne oraz sieciowe.

dobryrycerz3.png
Opublikowano

@Stevard - weś mnie kurwa nie rozśmieszaj :D

Sam robię grę 2D i w kombinacji :

HTML, PHP strukturalne, CSS, JS, JQuery

wiem ,że dam radę. Teraz pouczę się Pythona bo chcę zrobić sieć P2P przez co gra będzie jeszcze wydajniejsza :), a i bez pythona mogą się początkujący obejść

Opublikowano

wiem ,że dam radę. Teraz pouczę się Pythona bo chcę zrobić sieć P2P przez co gra będzie jeszcze wydajniejsza :), a i bez pythona mogą się początkujący obejść

Zamiast kolejnego języka weź sobie lepiej Node.js, w połączeniu z HTML5 możesz stworzyć coś takiego mniejszym nakładem pracy niż nowy język. :-)

A jak już koniecznie chcesz coś nowego to lepiej Ruby i RoR.

Opublikowano

Z 2d nie ma problemu, pojawia sie gdy na ekranie spotyka sie pare osob i razem walcza wtedy pojawiaja sie spore opuznienina. Jezeli wszystko zapisujesz w bazie to musisz miec bardzo dobry serwer na wiekszosci jest ograniczona ilos do bazy np. 30 jednoczesnych a w takich grach musisz laczyc sie pare razy na sekunde. Wszystko da sie zrobic ale nie bral bym sie za to, chyba, ze na interakcja z ludzmi bedzie ograniczona.

dobryrycerz3.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...