Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Visual Basic] Jak zainstalować kontrolki OCX.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Zrobiłem program, który wykorzystuje ok. 20 ocx-ów i będzie ich więcej. Teraz musze go zainstalować na wielu komputerach. Program ma działać w taki sposób, że będzie on na sieci i ocx-y też. Na komputerach lokalnych będą tylko skróty do exec-a na sieci. Teraz robię instalkę w VB, ale jak instaluję program to ocx-y instalowane są na komputerze lokalnym. Muszę je usunąć, a następnie rejestrować każdego ocx-a z sieci po kolei. Jest to trochę uciążlie i nie wiem jak tego uniknąć. Czy może należy inaczej zrobić instalkę. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc. Za pomoc z góry dziękuję.

Opublikowano

Jeżeli odpalasz aplikacje zdalnie, czyli exe jest na innym kompie to system i tak korzysta tylko z własnych zasobów. W przypadku Windows'ów musisz mieć wszystkie kontrolki na lokalnym kompie. Najlepszym i jedynym rozwiązaniem jakie przychodzi mi teraz do głowy jest zrobienie instalki klienta sieciowego Twojej apikacji. Instalka kopiuje na maszynie sieciowej tylko skróty do exe na serwerze i wrzuca odpowiednie kontrolki na kompie lokalnym. Właściwie to właśnie wpadło mi do głowy kolejne rozwiązanie. Możesz sprawdzać na starcie aplikacji czy jest uruchamiana sieciowo i jeżeli nie ma kontrolek na lokalnym kompie to kopiuje je z serwera. Jeżeli nie wiesz jak stwierdzić w swoim programie, że mie na jakiejś kontrolki zanim zrobi to winda i zablokuje Ci aplikacje to podziel ją na dwa exeki. Pierwszy jest tylko programikiem bez form ktory sprawdza czy są kontrolki na lokalnym kompie i albo je kopiuje albo od razu odpala właściwy program.

1355923763-U786880.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...