Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MiniTuT] Pierwszy dzień, oraz ogólnie o grze ;)

KAMIKADZEKKS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mk1.png

Witam przedstawiam wam mój poradnik, który pisałem z dobre dwie godziny chodząc po grze, po necie itp.

Korzystałem z dostępnych mi źródeł i tak o to powstał poradnik :)

Zaczynajmy :)

Jak zacząć? Na początku:

1. Wybieramy płeć

O co chodzi głównie w grze? Generalnie chodzi o to aby przeżyć :)

Na początku znajdujemy się w mieście zwanym Czarna Ruś (mogę dodać, że niedługo gra pojawi się na steam?ach, gdzie będzie można ją kupić.)

2. Wybieramy tryb postaci

Jakie mamy tryby? Możemy sobie ustawiać w każdym momencie. Tryby to między innymi:

• Widok z oczu postaci

• Widok z ?za pleców? (polecam jednak ten)

3. Inwentarz

Wciskając domyślnie klawisz G ? jesteśmy w naszym ?Ekwipunku?

Co oznaczają symbole po prawej stronie. Pojedziemy od ucha, ucho pokazuje nam czy jesteśmy ?słyszalni? dla wroga (zombie), później mamy oko, które mówi nam jak jesteśmy widoczni (zależy czy patrzy na nas zombie, czy też nie) ? im mniej tych ?nawiasów? obok oka tym lepiej ;)

Później mamy taki jakby pistolet ? zbytnio nie wiem o co w tym chodzi, pewnie będzie może coś dograne w stylu ?przeładowań? lub innej twórczości od strony twórcy gry, poniżej tego mamy temperaturę naszego ciała (przykład, będzie padać deszcz, to temperatura będzie spadać, będziemy musieli wziąć jakieś potrzebne rzeczy, by się ogrzać), dalej mamy manierkę, która odpowiada za poziom wody (im bardziej czerwona to źle ? trzeba będzie się napić), ta krewka która jest następna mówi nam za ilość życia, oraz sztućce, które odpowiadają za nasz głód, im bardziej głodni tym szybciej musimy coś zjeść.

Nasz Inwentarz jest podzielony na parę jakby ?etapów?.

Po lewej stronie (bardziej od lewego górnego rogu) pokazuje nam to co mamy, i gdzie możemy zakładać, gdy klikniemy np. na plecak pokaże nam się gdzie on powinien być! Akcesoria np. są na samym dole ekwipunku. Gdy np. otworzymy nasz plecak pojawi nam się nazwa Patrol Pack na tym bardziej jasnym moro kolor, w plecaku możemy chować sobie różne przedmioty itp. Na początku mamy 8 wolnych pół, gdy np. bandaż włożymy do plecaka będzie 7, gdy wyjmiemy będziemy mieć w EQ podręcznym i zwolni nam się miejsce.

To by było na tyle co do inwentarza

4. Niektóre potrzebne przyciski

Przykład może być literka ?Z? (domyślnie), przy której się czołgamy ? wtedy nas ani nie widać, ani nie słychać. Jest to dobry patent gdy na początku nie mamy broni

Następna literka to np.: ?X? (domyślnie) przy której kucamy :). Gdy przytrzymamy klawisz ?Shift? to nas troszkę spowolni (oczywiście nas widać, ale za to mniej słychać) ? jeżeli klikniemy x2 Shift włączymy tryb wolnego chodzenia/kucanego chodzenia.

Jeżeli się dobrze dopatrzymy po boku widzimy takie małe białe kropeczki, które pokazują nam przeciwnika (zombie).

UWAGA niektóre ustawienia są wyłączone jednak polecam wam ściągnąć DayZ?y Comandera, gdzie pobierze wam nowe aktualizacje, wszystko zaktualizuje i poda dobre serwery?

Porada: Gdy jesteśmy w trybie czołgania, i przytrzymamy klawisz ?alt? możemy rozglądać się czołgając w terenie gdy naciśniemy x2 Q możemy wykonać obrót

UWAGA! Jeżeli chcemy zmienić tryb kamery, to domyślnie naciskamy Enter z tablicy numerycznej! Dużo osób o tym nie wie, więc dlatego mówię :)

5. Trochę o broni, jedzeniu itp.

Na początku zacznijmy od tego jak podnosimy przedmioty. Gdy jesteśmy przy przedmiocie/przedmiotach, które chcemy podnieś możemy nacisnąć G, i po lewej stronie mamy to co jest w naszym eq a po prawej to co leży (takie cyferki będą)

Na początku także będziemy mieć broń ręczną tak jak toporki itp. Możemy wchodzić prawie do każdych domków, jednak do niektórych nie L

Nie radzę w początkowej grze chodzić normlanie, ponieważ bardzo nas widać, na początku lepiej iść w trybie kucania. Najlepszą bronią początkową to Toporek, pozwalają nam ściąć drewno, które jest potrzebne do rozpalania ogniska, za pomocą ogniska można ugotować sobie jedzonko (poprzez ogień) :D a znowu za pomocą jedzenia mamy zwrot tej krewki (życie). Powiedzmy, że biegnie jakiś kurczak, wyciągamy toporek upier** go i mamy jedzenie J (tylko pierw trzeba dać to na ogień)

Jak zdobyć mapę? Możemy ją zdobyć gdy ją znajdziemy fizycznie w grze J

UWAGA na niektórych serwerach możemy włączyć sobie celownik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To taki MiniPoradnik, dla tych którzy zaczynają grę :) Polecam grać wieczorami, wtedy mamy lepszą satysfakcje z gry :)

Jeżeli chcecie coś więcej na temat np: pojazdów itp. znajdziecie je w tych tematach

http://www.mpcforum.pl/topic/737450-poradnik-pojazdy-w-dayz/
lub
http://www.mpcforum.pl/topic/742930-tutporadnik-wielka-ksiega-informacji-w-dayz/

by KAMIKADZEKKS dla MPCForum ;)

Opublikowano

Na początku znajdujemy się w mieście zwanym Czarna Ruś (mogę dodać, że niedługo gra pojawi się na steam?ach, gdzie będzie można ją kupić.)

WTF? jakie misto.... Czarna Ruś? To jest kraina/kraj (raz czytałem że kraj a drugi raz że kraina) i spawnimy się w losowych miastach nad wybrzerzem

Opublikowano

Według mnie poradnik nie ma zbytnio sensu, jest parę błędów i mówi o rzeczach najmniej przydatnych i takich których się można domyśleć oraz całkiem chaotyczne. Na konkurs się nie nadaje, sorry :*

Opublikowano

Według mnie poradnik nie ma zbytnio sensu, jest parę błędów i mówi o rzeczach najmniej przydatnych i takich których się można domyśleć oraz całkiem chaotyczne. Na konkurs się nie nadaje, sorry :*

Poradnik jest na wejście, pierwszy dzień jakby, na pewno komuś się przyda, dużo osób np nie wie jak przełączyć widok kamery.. bo ustawień jest mnóstwo

Jak dla mnie każdy poradnik jest jakąś wskazówką dla gracza, to co wiem to napisałem, więc na pewno jakieś osobie się przyda, a poradników w dziale DayZ jest mało...

Ta gra nie jest prosta to też druga sprawa... Podaj mi także błędy, które napisałem...

Opublikowano

Pisze się Chernarus, ew. Czarnoruś. Nie jest to miasto tylko bardziej kraj lub część jakiegoś wielkiego kraju. Mógłbyś też dodać screeny, bo gdybym był początkowym graczem to bym nic nie zrozumiał z Twojego poradnika. Zależy od serwera, na którym gramy nie zawsze można włączyć 3 osobę, nie zawsze widać celownik i tych białych kropek, które oznaczają nie tylko zombie, ale też i ciała. Klawisz "alt" możemy używać w każdej pozycji do rozglądania się. Przy opisywaniu czołgania się napisałeś, że nas nie widać ani nie słychać, a to całkowita bzdura. Jesteśmy wtedy niewidoczni dla zombie, ale tylko wtedy, gdy się nie ruszamy, a gracz może nas usłyszeć, bo przy czołganiu się występują dźwięki gniecenia się trawy. To co opisałeś w 2 punkcie to tryb widoku, a nie tryb postaci. Przydałoby się też dopisać, że jedzenie z puszki dodaje 200 jednostek krwi, a pieczone mięso daje 800. oraz, że gdy miga nam stan głodu lub pragnienia tracimy co 2(około) sekundy 10 punktów krwi. Gdy krwawimy używa się bandaży, które są łatwo dostępne, a gdy mamy złamaną nogę to morfinę, którą można znaleźć w szpitalach i w niektórych budynkach wojskowych. Kiedy bardzo potrzebna nam jest krew to najlepiej, żeby ktoś nam zrobił transfuzję(sami nie możemy) używając do tego worka z krwią, który może zespawnować się tylko w szpitalu. To chyba tyle tych podstawowych rzeczy.

34i5tub.png
Opublikowano

Czarna Ruś ja pierdole. Gimbusie do szkoły...

Nie ma to jak hejtować wszystko, i wszystkich co?

W temacie [Dyskusja] Dayz VS Warz nie widziałem twojego posta w którym nie było hejtu...

Ogarnij sie człowieku i do szkoły.

<span style="font-family: lucida sans unicode" ,="" 'lucida="" grande',="" sans-serif'="">Handluję tosterami, mikrofalówkami oraz wodą w proszku.

Opublikowano

Ty kurwa dzieciaku nie będziesz mi mówił co mam robić. Wypierdalaj się uczyć. Kończ podstawówkę wieczorowo.

Kiton czemu ty taki agresywny do wszystkich jestes ? Polecam melise może ci pomoże ;)

Opublikowano

Czarna Ruś :D Nie czytałem, ale widać że coś można z tego wywnioskować, choć mało. Do tej gry nie trzeba poradników, w sumie :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." ~Stanisław Lem

Opublikowano

Nie jestem Bogiem, każdy ma prawo do błędu. Kolega Kiton dostał raport...

Czarna Ruś ja pierdole. Gimbusie do szkoły...

Co do tego, zobacz pierw ile mam lat, dzieciaku, a później komentuj.

Opublikowano

Pierw. Gimbus.

@Kiton weź już skończ wyzywać każdego dookoła. Popatrz ile oni mają lat. Ty pewnie masz jakieś około 13 i zazdrościsz im, że coś robią na forum, a ty nic. Potrafisz tylko obrażać. Chciałbym przypomnieć też, że za każdą obrazę, którą wstawiasz na forum w tym dziale, leci raport i być może %, bo nie umiesz się zachować wśród użytkowników. Proszę jeszcze raz, aby ograniczyć się z tymi wyzwiskami, ponieważ i tak to nic Ci nie dało i nie da. Myślisz, że to uczyni Ciebie fajniejszym, ale tak nie jest. Tylko oddalasz od siebie innych użytkowników, którzy mogliby Ci pomóc albo dać dobrą radę. Tyle ode mnie. Pozdrawiam!

4770714280454741315510.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...