Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Custom npc mod 1.4.5 Dialogi!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w modzie Custom npc 1.4.5. Poniewaz chce zrobic cos typu Escape Adventure wraz z npc, ale nie wiem jak tworzyc u nich dialogi. Na przyklad:

Klikamy na npc i wybieramy sposrod roznych pytan:

-Kim jestes?

-Jestem drwalem

I tak zeby bylo kilka opcji do wybrania. Potrzebuje takze pomocy z questami. Jezeli ktos sie na tym zna prosze o precyzyjnie dokladna wypowiedz (najlepiej w punktach) jak tworzyc fajne dialogi i questy.

6000fc15d450e27c.png?1403886722155

Opublikowano

A więc postaram się Ci to wyjaśnić najlepiej, jak się tylko da:

Dialogi:

- Klikasz w postać różdżką NPC,

- Wchodzisz w "Globalne", a potem wybierasz opcję "Dialogs",

- Klikasz w "add" i w puste pole wpisujesz nazwę postaci, z którą masz rozmawiać, klikasz "Save",

- Klikasz podwójnie w utworzoną kategorię dialogową,

- Tworzysz nową opcję klikając w "add" i tam, gdzie pisze "Title" wpisujesz nazwę np. pytania czyli dajmy na to "Kim jesteś?", a tam, gdzie pisze "Text" wpisujesz to, co NPC ma odpowiedziec, czyli twoje przykładowe "Jestem drwalem",

- Uwaga: Każda taka "wymiana zdań" musi być w osobnych opcjach, czyli np. musisz stworzyć w tej kategorii z nazwą postaci wszelkie dostepne opcje dialogowe dla tej rozmowy, ale nie może być ich więcej niż 6 bo niestety taki limit :(, dajmy na to w takiej kategorii mamy opcje dialogowe: "Kim jesteś", "Gdzie jesteśmy?" i takie tam inne rzeczy. Jak już masz wszystkie opcje dialogowe w kategorii twojego NPC to już znaczna robota za tobą, teraz dalsza część instrukcji:

- A więc masz już opcje, teraz trzeba je odpowiednio ustawić, co podam niżej

- (Rada 1) Zawsze zrób jedną opcję dialogową typu "Witaj", którą daj na początek (zaraz wyjaśnię jak to zrobić), bo to sucho brzmi taki dialog bez tego

- Pierwsze co robisz, to ustawiasz sobie w myślach kolejność opcjii,

- Dalej klikasz "edit" w opcję, którą chciałbyś dać jako pierwszą ("Witaj" itp.),

- Wchodzisz w "Dialog options" i klikasz w jedno z "Disabled", aż pojawi się "Dialog option",

- Teraz w puste okienko wpisujesz nazwę opcji dialogowej, która ma być następna, klikasz w "Select option", wchodzisz w kategorię twojego NPC i wybierasz opcję dialogową, która ma być dostępna po tej, którą edytujesz, czyli dajmy na to masz opcję "Witaj", robisz to, co napisałem i w "Select option" wybierasz np. "Kim jesteś?", a w puste okienko zamiast "Talk" wpisujesz "Kim jesteś?". W przypadku jeśli chcesz zrobić kilka dostepnych opcji, robisz to samo+ to samo z inną opcją, która ma być też dostepna wtedy. I tak układasz sobie kolejność wszystkich opcji.

- Teraz ważna rzecz: Możesz do jakiejkolwiek opcji doczepić tzw."Quit option". Robisz to wtedy, kiedy chcesz, żeby w cywilizowany sposób można było zakończyć dialog, czyli wchodzisz "edit" w opcję, do której chcesz doczepić "Quit option", potem "Dialog options", "Disabled" aż pojawi się właśnie "Quit option". Tam, w pustym polu wpisujesz np. "Żegnaj" czy co tam chcesz i masz zrobiony "Quit option".

- No, już bardzo mało pozostało, a mianowicie ostatnia i najmniej męcząca sprawa: umieszczenie dialogu u NPC, a żeby to zrobić:

- Wyjdź z "Globalne" i kliknij w "Zaawansowane", a potem w "Dialogs",

- Tam, gdzie masz "Select option" klikasz w pierwszy od góry, wchodzisz w kategorię nazwy tej postaci i wybierasz pierwszą opcję od góry (nie trzeba tak, ale lepiej mieć wszystko poukładane ;)), a potem klikasz w drugi od góry "Select option" i dajesz tam drugą od góry opcję dialogową itd. aż do końca (nie wiem jak ty, ale ja mam tam bugi, że "Select options" mi się wyświetlają nie tam gdzie trzeba, ale nawet jak pisze, że właściwy "Select option" jest zajęty, to nie przejmuj się, i tak będzie twój dialog).

No, nareszcie, ale się napisałem, sorki jeśli czegoś nie zrozumiałeś, ale starałem się wytłumaczyć wszystko szczegółowo, żebyś nie miał problemów z tym, lub się nie zgubił. No dobra nie mam teraz czasu, więc na razie tyle, jutro może prześlę instrukcje dotyczące questów, bye :D .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...