Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak napisać PermissionsEx?

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Arcymistrz
Opublikowano

Witam!

W tym poradnik zaprezentuję wam jak napisać własne permission!

1. Za co odpowiada permission :
Permissions odpowiada za rzeczy, które mogą robi gracze, administratorzy, moderatorzy. Ma wgląd także, na estetyczność, czyli kolory, oraz jest podstawowym budulcem każdego serwera.

2. Co potrzebujemy :

Plik : PermissionsEx.jar

Po uruchomieniu serwera plik zostanie uruchomiony dzięki czemu zostanie utworzony folder : PermissionsEx, w którym znajdziemy pliki : config.yml i permissions.yml

Na razie zajmiemy się tylko plikiem permissions.yml

3. Składnia

Po krótkim wprowadzeniu czas coś napisać :D
( jeśli ktoś czegoś nie zrozumie, to niech nie wyłącza tematu, bo na końcu każdego punktu będziemy mieli zdjęcie jak to wyglądać powinno ;) )

1 linijka
Wpisujemy :

groups:

Główna tworząca, która ma swoje podrzędne.

Klikamy enter i klikamy dwa razy spację po czym piszemy :

Gracz:

Jest to wpis podrzędny do groups, ale nadrzędny dla niżej podanych. Co on nam robi? A no robi to, że tak nazywa się nasza pierwsza grupa.

Ponownie enter, ale teraz 4x spacja, a nie 2 i piszemy :

defaul: true/false

UWAGA! Nie wpisujemy true/flase, tylko wybieramy true, lub false na podstawie poniższych informacji :

true : kiedy ranga ma być głowną, kiedy wejdziemy na serwer ( czyli powiedzmy, że jesteśmy Kowalski i wchodzimy na serwer, dzięki tej "funkcji" przed nickiem pojawi się [Gracz] )

false : Jeśli ranga jest zależna od człowieka (czyli musi być nadana przez dowodzącego, lub kogoś kto posiada do tego permission, czyli Admin, Moderator itd...)

Znowu enter, znowu 4x spacja i wpisujemy :

prefix: '&x'

Gdzie x to liczba lub litera (wyjaśnienie niżej)
Pewne osoby powiedziały by, że ustawia to prefix w grze. No ale to gówno prawda ;D
Tak naprawdę ustawia kolor prefixu (może też nicku, ale to kiedy indziej)
Kiedy ustawiamy musimy pamiętać aby podać prawidłowy kolor jaki chcemy na wzór tej tabeli :
tabelakolorw.jpg
Czyli jak wybieramy sobie ciemnozielony wpisujemy :

prefix: '&2'

I gotowe!

UWAGA! Jednak pamiętajcie, że permission potrzebuje jeszcze kilku pluginów, więc kolor może być nie widoczny!!!!!

Ostatni składnik naszej składni! (masło maślane xD)
Enter, 4x spacja i piszemy :

permissions:

Gratulacje!
Właśnie napisałeś/aś składnie permissions!

Jak to powinno wyglądać :
premwygladskald.jpg

Dla leniwych (którzy nie chcą się nauczyć) :

groups:
Gracz:
default: true/false
prefix: '&2'
permissions:

4. Ustalanie pluginów

Wybierzmy sobie pluginy i opcje z nich, z jakich będzie mógł korzystać [Gracz]

Ja wybrałem :
ChestShop
LWC
Essentials
(oczywiście nie wszystkie komendy)

5. Wprowadzenie do permissions

Teraz polecam zapamiętanie składni, która będzie dla nas oczkiem w głowie przy wpisywaniu poleceń, które mogą używać gracze, czyli :

4x spacja, myślinik, spacja, polecenie
4x spacja > myślnik > spacja > polecenie

Przykładowo :

- spawn.mob

I tyle. Podałem wam to, abym nie musiał cały czas pisać, że macie robić spacje przed myślinikiem (po mysliniku ja już napiszę i wszystko)

Czyli co macie zapamiętać ( czego ja nie będę pisał ) PRZED MYŚLNIKIEM ROBIMY 4 SPACJE

6. Wybieramy komendy

Jak z moich 3 podanych wcześniej pluginów wybrałem :
Tworzenie ChestShop
Sprzedawanie w ChestShop
Kupowanie w ChestShop
Tworzenie LWC (zabezpieczenie)
Powracanie do domu w essentials
Powracanie do miejsca śmierci w essentials
Ustawianie home w essentials
Pisanie wiadomości w essentials

Tyle.

7. Tak zwane polecenia

Jak wiecie, nie możemy wpisać tak sobie tych komend.
Każda komenda ma swój skład. Czyli przykładowo Tworzenie ChestShop musimy napisać w ten sposób :

- ChestShop.shop.create

A skąd to brać?
Proste. Z Googli. Nie mogę podać wam stron, bo najczęściej jest z nimi forum, za co dostał bym bana [<3]
Więc w google wpisujecie poprostu :
<Nazwa pluginu> permissions
Przykładowo
ChesShop permissions
Najczęściej wyskoczy wam strona bukkitu albo jakieś forum.

UWAGA! Wymagany angielski na zaawans. nowicjusz

Następujące komendy wybrane przezemnie.

- ChestShop.shop.buy
- ChestShop.shop.sell
- lwc.create
- essentials.home
- essentials.back.ondeath
- essentials.spawn
- essentials.msg
- essentials.sethome

I gotowe!

Oto jak powinno to co napisaliśmy wyglądać :
wyglad1.jpg

To tyle z pisania w permissions! Prawda, że nie trudne?
Jeśli chcemy więcej komend np. z AuthMe, craftbook, OtherDrops, iConomy szukamy permissions w google i robimy według poradnika.

8. Co jak chcę nową grupę?

Poprostu po tym co pisaliśmy klikamy enter i 2x spacje, a dalej wszystko co było w punkcie "Skałdnia"
Przykładowo :

Bóg:
defaul: false
prefix: '&3'
permissions:

I lecimy z poleceniami permissions.

Przykładowo do tego co miał Gracz dodajemy jeszcze komendy z iConomy :

- iConomy.'*'

Cóż znaczy to '*', a no znaczy to, że WSZYSTKIE komendy z iConomy będzie mógła używać osoba z rangą [bóg]

UWAGA! Jeśli przy permission damy coś takiego :
bóg.jpg
To znaczy, że będzie miał dostęp DO KAŻDEGO PLUGINU I KAŻDEJ KOMENDY DO PLUGINÓW ZAINSTALOWANYCH NA SERWERZE.
Przykładowo do
/banip Why Jestę Administratorę i mogę wszystko
/time set day
/i Why 365 64

Więc tą komendę powinny dostawać osoby zaufane, lub tylko założyciel serwera.

Więc jak powinny wyglądać 2 grupy z permissions ?
A no tak :
2per.jpg

9. Chcę przypisać kogoś do grupy. Jak to zrobić?

Nie chciałem tego pisać, jednak wiem, że będą do tego pytania, uprzedzam, że nie będzie widać ani koloru, ani prefixu, bo wymaga to jeszcze jednego pluginu (możliwe, że będzie widać, ale to w skrajnych przypadkach)
To jest dla chcących więcej roboty i niemających czasu na czekanie na następny tut do pewnego pluginu, który ułatwia nam wszystko i nie musimy robić tego :

Więc jak kogoś przypisać?
Enter po permission

users:
<nick osoby która chcemy przypisać>:
group:
- Bóg

group - nazwa grupy do której przypisujemy gracza (nick)

Przykładowo :

users:
Why:
group:
- Bóg

Jak to wygląda?
231.jpg

Możliwość przypisania nam gracza do grupy oferuje AZRank czy RankMeUp.
Ja osobiście polecam AZRank.
Jeśli macie dobrze napisane permissions (przykładowo z tego tutka) to wpisujecie komendę

/rank <nick_gracza> <grupa_z_permissions

Przykładowo

/rank Why Admin

10. Opcja "inheritance" i jej zastosowanie.

Pisząc ten poradnik nie zważyłem na tą opcję i teraz postanawiam to poprawić.

Jak wiemy czasami kopiując i wklejając kod z grupy np. "Gracz" do grupy "Vip" może przysporzyć kłopotów, szczególnie graczom, którzy nie wiedzą za wiele o edytorach i ich funkcjach.

Oto zastosowanie:

1387987112-U298954.jpg

Tak jak widać randze "VIP" przypisaliśmy uprawnienia rangi "Gracz", dodaliśmy uprawnienie dla przedmiotów okresowych VIP'a i usunęliśmy możliwość używania komendy na przedmioty okresowe zwykłego gracza.

To tyle jeśli o to chodzi ^_^

PAMIĘTAJCIE ;
MC NIE CZYTA POLSKICH ZNAKÓW, JA PISAŁEM BÓG NA POTRZEBY TUTORIALU, A TAKŻE JEGO ESTETYCZNOŚCI, WY TEGO NIE RÓBCIE

Koniec! ;)

Jak zauważyliście nie było to trudne a pisanie permission jest przyjemne.

Ukaże się jeszcze poradnik do kilku pluginów współgrających z permission bez których jest nam źle.

FAQ

1. Mam plik permissions, a nie permissions.yml. Coś z tym robić?

Nic nie rób. Końcówka .yml to rozszerzenie pliku, którego zwykle nie widać :)

2. Co robi '*'

Pozwala osobie, która ma dopisane to w permissions do używania każdej komendy i każdego plugnu. Po prostu może robić wszystko

3. Chcę ustawić wszystkie komendy dla rangi z pluginu Essentials. Jak to zrobić?

Wpisujesz to :

- essentials.'*'

Czyli po nazwie pluginu do którego dajesz wszystkie komendy, dodajesz to '*'

4. Mam problem, którego nikt nie może rozwiązać. Co mam zrobić?

Napisz do mnie na PW na MPCForum, albo na GG (profil)

5. Piszesz permissions?

Tak, ale coś za coś ;D

6. Gracz pomimo, że nie ma w permission pozwolenia na używanie danej komendy może to robić, jak zabronić mu tego w permissions?

Musisz zaprzeczyć komendzie czyli przed myślnikiem dać myślnik

-.- ChestShop.shop.buy

Dzięki temu nie będzie mógł kupować w ChestShop

7. Do czego służy plik config?

Nie interesujcie się tym, jest to niepotrzebne, jedyne co musi tam być dobrze to ta linijka :

file: permissions.yml

Która symbolizuje nam jaką nazwę ma permissions w naszym folderze.

8.Dlaczego nikt nie może budować, ani pisać na czacie?

Wystarczy dodać permisję dla rangi, która nie może wykonywać danych czynności. Permisja to :

modifyworld.*

Pytania będą dodawane jak tylko się jakieś pojawią z odpowiedziami.
Mogą zdarzyć się błędy stylistyczne z powodu tego, że w połowie tutorialu otworzyłem zakładkę i poszło się wszystko rypać :)

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Arcymistrz
Opublikowano

"Bóg", mc nie czyta polskich znaków.

wiem, ale napisałem to na potrzeby mpc, jednak nie dodałem notki dot., żeby tak nie pisać... chyba dodałem gdzieś ;_;

@Up

MC czyta ó :)

Opublikowano

Poradnik niezły, wszystko fajnie opisane, alleee! (do wszystkiego umiem sie doczepic) stawiaj kropki wszędzie gdzie trzeba ;_;

ogólnie to się przyda. lajg

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Bardzo fajny i przede wszystkim czytelny tutek. Nawet amator taki jak ja, bez większych problemów potrafi się tutaj połapać! Dzięki wielkie! Lajk. <3

everybody_lies_by_deadmelkor-d5bl91v.png

"Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść

Niepokonanym

Wśród tandety lśniąc jak diament

Być zagadką, której nikt

Nie zdąży zgadnąć nim minie czas..."

| exModerator Inne MMO | exLider League of Legends | exMPC Media Lider | VIP |

Opublikowano

Był już nie jeden tutorial o Permissions, bo w końcu jest to jeden z podstawowych pluginów. Ale wszystko jest opisane czytelnie i myślę, że osobom, które dopiero zaczynają cokolwiek konfigurować się przyda. :) Do najczęstszych pytań możesz też dodać: "Dlaczego nikt nie może budować, ani pisać na czacie", bo zauważyłam, że niejedna osoba ma z tym problem. Zwykle wystarczy dodać permisje modifyworld. :) Mnie poradnik raczej nie będzie potrzebny, ale widać, że się postarałeś, dlatego dam "like". :)

Pozdrawiam

Bruzdi

Zapraszam na jedyny taki serwer w Polsce. ;] ----> KLIK  <----

Opublikowano

Kurde :D Wpadłem z myślą, żeby napisać, że jest w ciul takich poradników, ale ten ten wymiata je wszystkie :) Leci like :D

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

Bardzo fajny tutorial, wreszcie ogarniam! :)

A jaki jest "ten inny" plugin, ktory sprawia ze mozemy dawac ludziom rangi komendą oraz zeby bylo widac plugin?

Inne pytanie, czy musze wpisac zaprzeczenie KAZDEJ komendy ktorej nie chce (punkt faq 6), bo np. przy command book to w ch?j roboty (tam jest ze 100 komend!!

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Arcymistrz
Opublikowano

Bardzo fajny tutorial, wreszcie ogarniam! :)

A jaki jest "ten inny" plugin, ktory sprawia ze mozemy dawac ludziom rangi komendą oraz zeby bylo widac plugin?

Inne pytanie, czy musze wpisac zaprzeczenie KAZDEJ komendy ktorej nie chce (punkt faq 6), bo np. przy command book to w ch?j roboty (tam jest ze 100 komend!!

1. AZRank. Lub jak chcesz dać czasowe rangi to RankMeUp

2. Nie. To jest głownie stosowane dla rang jak Admin, gdzie nie chcesz np. aby nie mógł banować. Albo jak np. Factions, które ma domyślnie nie ważne na permissions wgrane komendy dla graczy. Wtedy to jest używane

Opublikowano

Mam problem z komenda /back.Przydzielilem ja dla ktorejs z klas.Gdy ta klasa dednie wyskakuje Napisz /back zeby powrocic... ale jak to napisze to pisze ze nie mam dostepu do tej komendy.I tak wiem kazales pisac <plugin> permissions i tam bedzie ale wszedzie bylo to samo i zadne nie dzialalo.

1360181684-U593821.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...