Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka pytań odnośnie stawiania serwera minecraft na VPS

Borasek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Z powodu dużego zainteresowania graczy moim serwerem (nie będe podawał nazwy - chcesz znać pisz PW) chciałbym żeby rozwijał się dynamicznie, dlatego z 10 slotów postanowiłem zrobić 30 i tutaj pojawia się komplikacja a mianowicie: kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Po prostu nie stać mnie na wydatki rzędu 60zł u firmy hostującej, ale że dużo się naczytałem o dedykach i VPS no to postanowiłem coś z tym wykombinować :)

Szukałem w googlach i są poradniki do zrobienia takiego serwera, także instalacja i następne etapy są do przejścia, a ja chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy głównie o serwerach VPS, żeby stworzyć serwer tego typu:

- 30-40 slotów

- znikome lagi

Pytania:

1. Czy na jednego gracza na serwerze trzeba 64mb pamięci czy też mniej/więcej ?

2. Ile mniej więcej przestrzeni dysku potrzeba dla takiego serwera?

3. Jak można zarządzać takim serwerem VPS (np OpenVZ) jeśli mam np. Windows XP 32 bit lub Windows 7 (czy są jakieś wirtualne pulpity czy coś w tym stylu)?

4. Czy na VPS z 1 adresem IP można postawić 2 serwery MC ?

5. Czy takim serwerem MC można zarządzać poprzez FileZillę lub Total Commandera?

6. Czy takie stawianie serwera pod średnią / większą liczbę slotów się opłaca?

7. Najlepsze hostingi VPS po przystępnych cenach (najlepiej z Waszego doświadczenia)

8. Najlepsze konfiguracje (ilość RAM, taktowanie procka i pojemność dyskowa) pod taki serwer jaki podałem.

Przepraszam za pytania, które mogą się Wam wydać głupie czy też nowatorskie, ale to będzie moja pierwsza przygoda z VPS i chciałbym być pewny tego co robię.

Jeszcze coś:

- budżet do 45zł

- 2 tygodnie czasu na przemyślenie i wybranie najlepszego hostingu VPS

Najlepsze odpowiedzi nagradzam punktem reputacji ("Lubię to"), no i VIP'em na moim serwie :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Borasek5

PS. Pytanie stawiam na kilku forach w celu pozyskania jak największej ilości odpowiedzi. Mam nadzieję, że w żadnym stopniu nie narusza to regulaminu.

Opublikowano

Wiesz stary ja bym lepiej zaczął rozwijać skrzydła i zebrał budżet do 80zł jak nie możesz to do 60 i kupić dedyka a nie jakieś gówno.

1. Czy na jednego gracza na serwerze trzeba 64mb pamięci czy też mniej/więcej ?

znikome lagi są na 64mb

2. Ile mniej więcej przestrzeni dysku potrzeba dla takiego serwera?

1-2GB

3. Jak można zarządzać takim serwerem VPS (np OpenVZ) jeśli mam np. Windows XP 32 bit lub Windows 7 (czy są jakieś wirtualne pulpity czy coś w tym stylu)?

SSH

4. Czy na VPS z 1 adresem IP można postawić 2 serwery MC ?

Tak tylko jak np masz adress 24.57 to na drugim serwie zmienisz port np 25598 i bd takie ip 24.57:25598

5. Czy takim serwerem MC można zarządzać poprzez FileZillę lub Total Commandera?

Można

6. Czy takie stawianie serwera pod średnią / większą liczbę slotów się opłaca?

Tak opłaca

7. Najlepsze hostingi VPS po przystępnych cenach (najlepiej z Waszego doświadczenia)

kimsufi.pl -dedyki

8. Najlepsze konfiguracje (ilość RAM, taktowanie procka i pojemność dyskowa) pod taki serwer jaki podałem.

tam za 40 masz 2GB ew za 80 masz 4gb

1391075603-U401469.png

|User||Blue Member||KidMod Pokémon GO||Moderator Pokémon GO||ExModerator|

Opublikowano

Jeszcze coś:

- budżet do 45zł

- 2 tygodnie czasu na przemyślenie i wybranie najlepszego hostingu VPS

Polecam exone.pl, ogólnie serwerów jest masę w sieci co lepsze prawie każdy spełnia Twoje warunki.

od takich ogłoszeń jest dział Metin2 - pomoc na serwerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...