Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[GUI_HIDE] Czemu nie działa na Itemie z ViewList ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się zapytać, czemu gdy przypisuję GUICtrlSetState($item,$GUI_HIDE), to element z listy ViewList nie znika ? Zupełnie nic się nie dzieje :) Trzeba w jakiś okrężny sposób "docierać" do elementu ViewList'y ? :) Korzystam z wbudowanego GUI, bez żadnych UDF.

Opublikowano

A czy przypadkiem to nie jest po to aby ukryć cały viewlist?

"Jeśli pięćdziesiąt milionów ludzi mówi głupstwa, nie przestają one być głupstwami." ~ Bertrand Russell

Opublikowano

Właśnie doszedłem do podobnego wniosku. Te Hide miało służyć do filtrowania nazw z listy. Teraz przy każdym odświeżeniu listy, usuwam te które nie pasują, a te które pasują usuwam i dodaję odświeżone ;) Dzięki temu program działa tak jak powinien. Teraz tylko pozostaje problem tego, że program musi zczytywać na bierząco która kontrolka z jednej z trzech list jest kliknięta. Oczywiście dodałem styl, który umożliwia liście tylko jedno zaznaczenie, lecz gdy zaznaczę coś na liście nr1. i potem klikam na listę nr2. to program się trochę buguje, żeby działał prawidłowo muszę przed kliknięciem na listę nr2 odznaczyć zaznaczenie z listy nr1 poprzez kliknięcie na jakieś wolne pole na tej liście, a potem dopiero klikać listę nr2. Czy da się jakoś zczytać z ViewList dane, czy dana lista jest klikana ( czy jest focused ? czy to jest to samo ? bo nie potrafię nic na ten temat znaleźć ). Bo wtedy, gdyby dany ViewList nie byłby klikany, albo zostałby kliknięty inny ViewList, odznaczałbym wszystkie kliknięcia ViewListItems i nie byłoby już błędów :)

Opublikowano

Hmm, chyba mam pomysł, ale do końca nie rozumiem mechanizmu drag&drop. Jak mam dwie ViewList'y obok siebie. To by zobaczyć szczegóły jednego przedmiotów z jednej z tych dwóch list, przeciągnę go na jakiś control który jest grafiką ( np. Lupy ) i dopiero wtedy i wczyta szczegóły, zależnie od control ID tego przeciągniętego ViewListItem. Czy jest taka możliwość ? Bo do końca nie rozumiem z dokumentacji autoit zasady działania tego drag&drop... ( np. owszem potrafię umożliwić przeciąganie ViewListItema do np. Inputa, i wtedy wkleja mi tam tekst. Ale ja chcę wywoływać funkcję napisaną przeze mnie, która będzie potrafiła odczytać controlID konkretnego-przeciągniętego ViewListItema, a nie kopiować tekst do inputa ). Czy jest taka możliwość ? :)

Dla nowych w temacie :

Problem polega na tym, że mam dwie niezależne listy ListView. Pomimo parametru $LVS_SINGLESEL, gdy zaznaczę jedną pozycję z listy 1, a potem inną pozycję z listy 2, to mimo, że lista 1 nie ma "focusa", to jej pozycja nadal jest aktywna ( singlesel działa w odrębie tylko tej listy ). Czy da się tracić aktywność wszystkich pozycji po tym, jak kliknie się na inną listę ?

Opublikowano

Nienie, właśnie itemy mają pozostać nieruszone. Na listview wyświetlam tylko 4 kolumny. Po kliknięciu na dany item chciałem, by pod tabelką ( mam tam inputy ) wskoczyły ( oczywiście nie w losowe miejsca ) szczegółowe dane ( bo wyświetlam tylko 4 na listview, a każdy item tak na prawdę ma więcej danych w sobie ). Dlatego nie chcę usuwać itemów, chcę tylko zczytywać który z nich jest kliknięty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...