Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Pierwsze kroki po instalacji windowsa 7

MrKrychu13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem laptopa Toshiba P300-1A7 i chce w nim zainstalowac Windows 7. Aktualnie mam Viste.

Parametry:

Technologia

Typ : Technologia procesorowa Intel® Centrino®: procesor Intel® Core™2 Duo T5750, połączenie sieciowe Intel® Wireless WiFi™ Link 4965AGN i mikroukład Intel® GM965 Express

Częstotliwość taktowania : 2.0 GHz

Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 667 MHz

Pamięć podręczna drugiego poziomu : 2 MB

System operacyjny

Windows® Vista® Home Premium Edition

Pamięć systemowa

Standardowa : 3072 (2048 + 1024) MB

Możliwość rozszerzenia do : 4,096 MB

Technologia : DDR2 RAM (667 MHz)

Dysk twardy

Pojemność : 250 GB

Certyfikat : S.M.A.R.T.

Obrót napędu : 5,400 obr./min

Stacja dysków

DVD Super Multi (Double Layer) Zgodność : CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R (DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R (DL), DVD+RW, DVD-RAM

Maksymalna szybkość : odczyt: 24-krotna (CD-ROM), 8-krotna (DVD-ROM); zapis: 24-krotna (CD-R), 4-krotna (CD-RW), 10-krotna (HS CD-RW), 10-krotna (US CD-RW), 8-krotna (DVD-R), 4-krotna DVD-R (Double Layer), 4-krotna (DVD-RW), 8-krotna (DVD+R), 4-krotna DVD+R (Double Layer), 4-krotna (DVD+RW), 5-krotna (DVD-RAM)

Typ : stacja dysków DVD Super Multi (Double Layer)

Karta graficzna

Typ : ATI Mobility Radeon™ HD 3470 z obsługą technologii HyperMemory™

Ilość pamięci : 256 MB dedykowanej pamięci wideo (do 1023 MB całkowitej dostępnej pamięci graficznej używającej technologii HyperMemory™ z 2 GB pamięci systemowej)

Typ pamięci : Pamięć wideo RAM typu DDR (połączenie pamięci wideo RAM typu DDR i pamięci systemowej typu DDR)

Podłączona magistrala : PCI Express o 16-krotnej szybkości

Wewnętrzne tryby wideo

Obsługiwane są następujące wewnętrzne tryby wideo:

Rozdzielczość : 1 440 x 900

Maks. parametry zewnętrznych trybów wideo Maks. rozdzielczość : 2 048 x 1 536

Maks. częstotliwość odświeżania : 85 Hz

Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1 600 x 1 200

Interfejsy 1 × Wejście zasilające (prąd stały)

1 × Wyjście monitora zewnętrznego

1 × RJ-11

1 × RJ-45

1 × i.LINK® (IEEE 1394)

1 × wejście mikrofonu zewnętrznego

1 × wyjście słuchawkowe (stereofoniczne)

1 × SP/DIF (optyczny) współużytkowany z gniazdem słuchawkowym

1 × Zintegrowana kamera internetowa o rozdzielczości 1,3 megapiksela z wbudowanym mikrofonem

1 × Uniwersalne gniazdo multimedialne typu 5 w 1 (obsługujące karty SD™ o pojemności do 16 GB, Memory Stick® do 256 MB, Memory Stick Pro™ do 2 GB, MultiMedia Card™ do 2 GB i xD-Picture Card™ do 2 GB)

Rozbudowa 2 × gniazda pamięci (brak dostępnych do skonfigurowania)

1 × gniazdo ExpressCard

Komunikacja bezprzewodowa

Technologia bezprzewodowa : Bluetooth®

Komunikacja przewodowa Topologia : Fast Ethernet LAN

Szybkość : 10BASE-T/100BASE-TX

Topologia : Międzynarodowy modem V.92

Szybkość : 56 Kb/s (dane) i 14,4 Kb/s (faks)

System dźwiękowy Obsługiwany format audio : Stereo 24 bity

Obsługiwane standardy dźwięku : Obsługa interfejsu MIDI

Głośniki : Wbudowane głośniki stereofoniczne Harman Kardon®

Producent : Toshiba Bass Enhanced Sound System z technologią Dolby® Sound Room™

Klawiatura Liczba klawiszy : 105

Liczba klawiszy systemu Windows : 2

Funkcje specjalne : Standardowy blok klawiszy numerycznych

Urządzenie wskazujące Typ : płytka dotykowa Touch Pad

Akumulator Technologia : Litowo-jonowy

Maksymalny czas pracy : Obecnie nie są dostępne oficjalne wyniki testów akumulatora w systemie Windows Vista®

Zasilacz prądu przemiennego Napięcie wejściowe : zasilacz prądu przemiennego z funkcją automatycznego wykrywania napięcia zasilania (100/240 V), do użytku na całym świecie

Napięcie wyjściowe : 19 V

Prąd wyjściowy : 3.95 A

Wymiary fizyczne Szer. x dł. x wys. : 398 x 288 x 34,6 (przód)/38,9 (tył) mm

Ciężar : Od 3,35 kg

Gwarancja Dwuletnia gwarancja międzynarodowa

Urządzenia w pakiecie Zasilacz prądu przemiennego

Oprogramowanie w pakiecie Toshiba Bluetooth™ Stack

Toshiba Bluetooth™ Monitor

Toshiba Disc Creator

Podręcznik użytkownika produktu firmy Toshiba

Pakiet firmy Toshiba o wartości dodanej

Supervisor Password Utility

Toshiba Assist

Toshiba Speech System

Chicony Camera Assistant Software

Toshiba DVD Player

Ulead® DVD MovieFactory® for TOSHIBA

Toshiba Face Recognition

Oprogramowanie Google (Google Toolbar dla programu Internet Explorer, Google Desktop, Picasa i Google Earth)

McAfee® Internet Security Suite — Toshiba Edition (z darmowymi aktualizacjami internetowymi przez 30 dni)

Connectivity Doctor

ConfigFree™

Narzędzia i sterowniki firmy Toshiba

Toshiba EasyMedia Złącze S/PDIF

Obsługa wewnętrznej rozdzielczości HD 720p

Głośniki stereofoniczne Harman Kardon®

Technologia Dolby® Sound Room™

Dwa dyski twarde

Narzędzie Toshiba ConfigFree™

Zintegrowany adapter multimedialny

Antena typu „diversity”

Wbudowana kamera z mikrofonem

Klawisze łatwej obsługi

Funkcja Toshiba Flash Cards

Obsługa inteligentnego wyświetlania

Wyjście HDMI-CEC

Toshiba Face Recognition

Funkcja USB Sleep ’n Charge

Oprogramowanie Google (Google Toolbar dla programu Internet Explorer, Google Desktop, Picasa i Google Earth)

McAfee® Internet Security Suite — Toshiba Edition

Funkcje zabezpieczeń Przełącznik bezprzewodowej sieci LAN

główny dysk twardy (śruba zabezpieczająca)

pamięć główna (śruba zabezpieczająca)

Hasło dysku twardego na żądanie

Hasło nadzorcy

Gniazdo na blokadę kablową Kensington

Hasło użytkownika

Główny akumulator (zatrzask suwakowy)

Funkcje specjalne Zintegrowana kamera internetowa o rozdzielczości 1,3 megapiksela do obsługi połączeń Video over IP

Zgodny z SM BIOS

Obsługa audio w formacie HD

Zintegrowany mikrofon do obsługi połączeń Voice over IP

Enhanced Intel® SpeedStep® Technology

Standardowy blok klawiszy numerycznych

Pasek multimedialny z 6 klawiszami łatwej obsługi (włączanie/wyłączanie białego podświetlenia LED płytki Touch Pad, logo Satellite i klawiszy łatwej obsługi oraz klawisze przewijania do tyłu, odtwarzania, zatrzymywania, przewijania do przodu i uruchamiania dysku CD/DVD)

I chce się od was dowiedziec co będę musiał zainstalowac zaraz po instalacji systemu, chodzi mi o sterowniki itp.

MY BF3 STATS:

aa-p1234.png

Opublikowano

Nie masz płyty dołączonej przy zakupie lapka?

BTW

Zainstaluj na tym złomie XP, a nie 7 będzie większa wydajność

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Aktualnie mam w planach zainstalowanie windowsa 7 na ktorym i tak wydajnosc pewnie bedzie wieksza niż na viscie. Do laptopa nie dostałem żadnej płyty

MY BF3 STATS:

aa-p1234.png

Opublikowano

Aktualnie mam w planach zainstalowanie windowsa 7 na ktorym i tak wydajnosc pewnie bedzie wieksza niż na viscie. Do laptopa nie dostałem żadnej płyty

To się mylisz.... 7 jest tak samo wymagający, a może bardziej

Ja radzę ci zainstalować XP jest najszybszy z nich

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ok dobra ale temat nie jest o tym jaki system mam zainstalowac tylko o tym co musiał bym wgrac po zainstalowaniu jakiego kolwiek systemu. W moim przypadku siodemki.

MY BF3 STATS:

aa-p1234.png

Opublikowano

Ok dobra ale temat nie jest o tym jaki system mam zainstalowac tylko o tym co musiał bym wgrac po zainstalowaniu jakiego kolwiek systemu. W moim przypadku siodemki.

To pytam się jeszcze raz masz płytę którą dostałeś przy zakupie laptopa?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Odpowiadam ze nie mam plyty na ktorej moga byc sterowniki bo mam tylko plyte recovery.

To ściągnij ten program który sam ci wyszuka sterowniki:

Driver Doctor

Będę jutro w domu gdzie mam laptopa to podam ci nazwę programy który aktualizuje wszystko(update windowsa itd)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Lepiej windows 7. XP to już przeżytek, a na pewno pójdzie lepiej jak vista. Dobrze wiem, bo miałem dużo starszy PC i bardziej ogarniał 7 od visty.

A windows 7 sam sobie znajdzie sterowniki. Jedynie do grafiki wgrać: http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/legacy/Pages/legacy-radeonaiw-vista32.aspx

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Aha ok tylko jeszcze pytanie [jak możesz to dziś odpisz] ten program mam ściągnąc już na WIN7 czy jeszcze na mojego "wiesniaka".

Przed zmianą windowsa go ściągnij, bo potem po zmianie windowsa net nie będzie ci działał, bo nie będzie sterowników do karty sieciowej.

Wstrzymaj się do jutra jak ci podam nazwę tego programu

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

A i pytanie co myślisz o zainstalowaniu 64bitowej wersji na tym procesorze?

Możesz śmiało instalować procesor posiada instrukcje 64-bit.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

ale ci napieprzyli głupot, żadne sterowniki czy płytka nie będzie wymagana po instalacji , powinno działać od razu wszystko , laptop jest w pełni kompatybilny z windows 7

jak chcesz uaktualnień nadal można ściągnąć normalnie sterowniki ze strony laptopa ( czasem wifi tylko nie działa na czystym systemie ) albo używać tych od microsoftu z windows update

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

ale ci napieprzyli głupot, żadne sterowniki czy płytka nie będzie wymagana po instalacji , powinno działać od razu wszystko , laptop jest w pełni kompatybilny z windows 7

jak chcesz uaktualnień nadal można ściągnąć normalnie sterowniki ze strony laptopa ( czasem wifi tylko nie działa na czystym systemie ) albo używać tych od microsoftu z windows update

Ja tam nie używam Windows update, bo jest do dupy ostatni chciałem za jego pomocą ściągnąć update windowsa to przez 30min nie chciało się pobierać więc stwierdziłem że się nie opłaca i zainstalowałem wszystko z płyty.

Po za tym przez windows update nie aktualizuje sterowników do GPU

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

to już twój problem czy ci zaktualizuje czy nie i jakie oprogramowanie/poprawki będą się ściągały

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

to już twój problem czy ci zaktualizuje czy nie i jakie oprogramowanie/poprawki będą się ściągały

Czyli mam rozumiec że jeżeli windows 7 będzię ściągał aktualizacje normalnie to wszystkie sterowniki będą działały i nie będę musiał instalowac innych. Tak?

MY BF3 STATS:

aa-p1234.png

Opublikowano

nie wiem, czarodziej nie jestem i nie umiem przepowiadać zachowań rzeczy martwych

na dwóch takich samych laptopach może się inaczej zainstalować albo nawet nie zainstalować sterownik

problem sprawdzić samemu a nie zadawać pytania na które i tak nikt w 100% nie potrafi odpowiedzieć dobrze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ok pytam tylko czy jeżeli wszystko działało by poprawnie tak jak napisałem wyżej to sterowniki zainstalowały by się samodzielnie i nie miał bym z nimi problemu?

Pozatym problem jak problem... Nie dostałem płytki do Visty i jeżeli na tym windowsie co zainstaluje nie zadziała mi bynajmniej internet żeby pobrac jakąś kopię z internetu to zostane z XPekiem.

MY BF3 STATS:

aa-p1234.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...