Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ułatwiający pracę skrypt. PŁACĘ ! :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

jestem tutaj drugi raz .. przypomnialem sobie o was o salwach smiechu w pracy.. po tym jak dwojka znajomych zalozyla sie kto wiecej ryb nalapie w lets-fish z facebooka... tak, jeden mial 'latwiej'. ;)

Do sedna.

Dzis ja, patrzac na to co musi robic w pracy moja dziewczyna....zlapalem sie za glowe.. 17 calowy monitorek, podglad obrazow (map, punktów i opisow geodezyjnych), program matka, oraz program w ktorym moja dziewczyna wczytuje mape z programu nadrzednego i porownuje ze szkicami - obrazami o ktorych wczesniej wspomnialem.

Do tego program w którym 'klika' jest dosc wiekowy... i obsluga w niczym nie przypomina dzisiejszych progsów - dla przykładu... zeby zaznaczyć cos na mapie trzeba kliknac odpowiednia ikonke, rozwinac liste, wybrac z menu pozycje zaznacz ... nastepnie zaznaczyc fragment mapy i zatwierdzic.. .no dramat :)

Skrypt bedzie prosty, tak mi się wydaje.. najtrudniejsze bedzie przechwytywanie (OCR) z plikow graficznych tiff pewnych określonych wartości...

Mam prawie gotowy algorytm w głowie.. potrzebuje kodera ;)

Zapraszam do współpracy... porozmawiajmy, wycenimy, ustalimy...... i za tydzien/dwa troszeczkę go udziwnimy ( PŁACĘ OCZYWIŚCIE DRUGI RAZ, OCZYWISCIE LEPIEJ - bo bede bogatszy o wiedze, że już raz się spisałeś i można być spokojnym o wyniki ;)))

Generalnie bardzo pilne to nie jest... ale zaczynam mieć dość skwaszonej miny swojej dziewczyny ... bo caly dzien pracowala jak robot w fabryce :)))

Pozdrawiam i zapraszam

Opublikowano

oki, chłopalki jutro do Was napiszę.. :) Dziewczyba już śpi a ja nie chce czegoś pomylic, bo znow.. bede sie musial przez tydzien psem przykrywac ;)

Z tego co piszecie to zrozumialm ze bocik moze dzialac tylko na tym 'co widzi' tak ? czyli jak napisalem zeby z katalogu plikow TIFF znalazl te konkretne.. to po prostu musi sobie odpalic przegladarke plikow graficznych ?:) ale nie bedzie wiedzial kiedy skonczyc pewnie ? A nieee. tez bedzie wiedzial.. jak dostanie komunikat o koncu pliku.. albo jak po kliknieciu w strzalke przewijania nic sie nie stanie ;)

Sorki, ze tak podchodze nonszalancko.. ale nie mam czasu... ehhehe jak glupi biegam ostatnio.. a powiedzcie.. na przyklad takie macro do aktywacji powiedzmy markera w autocadzie.. .trzeba kliknac ikonke, z listy wybraz "zaznacz" po zaznaczeniu, jak kliknmy prawym myszy.. wyskoczy kolejne okno, ktore jak zamkniemy to marker zostanie zaakceptowany..

takie cos to banal pewnie co? bo chyba nawet rejestrator makr VB na studiach to potrafil :)

ile to bedzie kodu ?

Opublikowano

Ok ogólnie mam rozumieć: wczytuje dziewczyna bitmapę o formacie *.TIFF zaznacza obszar myszką po czym z tego obszaru sczytuje (dziwne słowo...zczytuje mi bardziej pasuje ale słownik wie lepiej..;p ) jej wartości jakie tam są zawarte w postaci liczbowej ? :)

Z tego co mogę wywnioskować to to,że te wartości to nic innego jak rodzaj izarytmów ?

PS: takie coś powyżej .... kodu raczej mało za to prędkość słaba a i w tle działać nie będzie skoro to macro :)

Opublikowano

Ok ogólnie mam rozumieć: wczytuje dziewczyna bitmapę o formacie *.TIFF zaznacza obszar myszką po czym z tego obszaru sczytuje (dziwne słowo...zczytuje mi bardziej pasuje ale słownik wie lepiej..;p ) jej wartości jakie tam są zawarte w postaci liczbowej ? :)

Z tego co mogę wywnioskować to to,że te wartości to nic innego jak rodzaj izarytmów ?

to sa wspolrzedne geograficzne.. czyli X i Y.. to liczba o stałej długości, gdzie programujac mozna zalozyc ze pierwsza cyfra we wsp. X to 5 a pierwsza we wspolrzednej Y to 4. Zaraz wrzuce jakis katalog pogladowy...

"zaznacza myszka" hmmm no tak by chyba bylo najlatwiej.. bo kazdy katalog wyglada generalnie inaczej.. z roznej ilosci plikow sie sklada i roznie te wsp sa zapisane.

Na pewno da sie je wylapac automatycznie... chociazby po tym co podalem.. stala dlugosc liczb i znane ich poczatki...

Czyli ma to wygladac tak...

Wchodzimy sobie do katalogu gdzie jest kilka-kilkanascie podkatalogow... w kazdym z nich znajduje sie kilka-kilkanascie plikow TIFF. Wspolrzedne moga byc zapisane w jednym pliku - albo w kilku - albo wcale ;)

Program powinien stworzyc pliczek TXT z wyciagnietymi wspolrzednymi.... pliczek powinien miec 3 kolumny... nazwaKatalogu-liczbaPorzadkowa(auto_increment) WSP_X i WSP_Y.

;) TO pierwsza czesc problemu..... najwazniejsze to ladnie wyciagac te wspolrzedne... zeby do wynikowego pliku syf sie nie dostawal...

link do rara dam na priv

post-782678-0-31809300-1353957946.jpg

post-782678-0-13466400-1353958053_thumb.jpg

post-782678-0-72033100-1353958359.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...