Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

goo.gl - Czyli wirus spamowy na Skype

Sheden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu kursuje wśród internetowych znajomych pewien wirus o nazwie goo.gl. Jest to wirus polegający na wysyłaniu linku z tym samym wirusem i tak w nieskończoność do losowo wybranych kontaktów co jakiś czas. Najczęściej w treści wiadomości jest napisane "haha wyglądasz szalony na tym zdjęciu http://goo.gl/UZ1kF?img=(twój nick)". Po kliknięciu w odnośnik przeniesie nas na stronę automatycznego downloadu pliku WinRar z plikiem foto (dzisiejsza data).exe. I tu właśnie jest pies pogrzebany. Każdy kto korzysta z komputera i uroków internetowych udogodnień wie , ze na pewno pliki typu .exe nie będą zdjęciem prawda? Z pozoru po włączeniu pliku nic się nie dzieje i wyskakuję nam tylko komunikat który podobno głosi, że program nie może być użyty na żadnym ze znajdujących się na dysku plikach chodź potem "odziwo" zaczynamy spamić wcześniej przedstawioną wiadomością. Lecz cóż ludzie się nabierają tak czy siak. Największy problem w tym, że wiadomości są wysyłane bez powiadamiania nas jak to w założeniu i z logicznego punktu widzenia jest dość oczywiste, więc nie mamy czasu ostrzec naszych przyjaciół o owym kłopocie.

Co gorsza, w większości ufamy naszym kontaktom które mamy na Skype więc nie obawiamy się, że ktoś z nich mógłby zanieczyścić nasz komputer. Potem taka osoba ma pretensje do drugiego i przez to tworzą się jeszcze dodatkowe komplikacje. Sam plik jest dość pomysłowo wykonany przez swojego twórcę który jest uświadomiony o fakcie, że każdy profil posiada kontakty które nie są w kontaktach naszego znajomego więc wirus w sprytny i szybki sposób się rozprzestrzenia. Na ogół z początku może się wydawać dość nieszkodliwy dla samego PC'ta, ale dla posiadaczy profilu na Skype jest prawdziwym wrzodem na tyłku uwierzcie mi.

Tak więc kończąc tą żmudną notkę o samym wirusie proszę was o pomoc. Nie wiem co z tym zrobić, zarażeni są już moi 4 znajomi w tym ja, a nie chcę być cholernym pośrednikiem tego ku*estwa. Wszelkie rady oraz pomoc z mojej strony będzie wynagrodzona pluskiem, czy co to tam jest.

Pozdrawiam!

Więcej na ten temat macie na http://www.scumware.org/report/goo.gl

Opublikowano

Przeskanuj antywirem i czymś typu Malwarebytes Anti-Malware. Daj może jakiemuś znawcy loga OTL.

P.S

Dzięki za info włażę na skype i czekam aż do mnie napiszą ;p

Opublikowano
Miałem go na kompie, jak idiota kiedyś kliknąłem ... . Reinstall systemu i wszystko wróciło do formy ;)

Sorry, ale reinstall systemu odpada

Przeskanuj antywirem i czymś typu Malwarebytes Anti-Malware. Daj może jakiemuś znawcy loga OTL.

P.S

Dzięki za info włażę na skype i czekam aż do mnie napiszą ;p

Ok spróbuje. A co do Post Scriptum, to nie ma za co :)

Opublikowano

Wielkie dzięki za info.

Trzeba ściągnąć anty vira ;)

blck.png

CPU: Intel Core I7 2700k // Mobo: ASRock Fatal1ty Z68 Proffesional Gen 3 // GPU: Sapphire Radeon HD7850 1024 MB/DDR5/256b // RAM: Kingston HyperX 2x4GB 2133MHz DDR3 // Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W // HDD: Western

Digtal Caviar Blue, 3.5", 500GB, SATA III, 7200RPM // Obudowa: Antec Dark Fleet DF10 ATX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...