Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk chyba kończy swój żywot :(

MosterAsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Dysk w moim laptopie od 3 dni zaczoł dziwnie stukać, i wczoraj wszystko spowolniło, to odrazu jakieś programy do dysku:

CrystalDisk info :264479beztytulu.png

Hdd regenerator S.M.A.R.T: 264480beztytulu.png

Czy to już koniec ? czym to jest spowodowane ? (nie podawajcie defynicji z wiki tylko potocznie). Jest możliwa naprawa? Ile będzie kosztował dysk (nowy) o podobnej pojemności :( ? Jakby ktoś chciał podać jakiś dysk to jakieś tanie :( nie mam dużych funduszy. Ile będzie jeszcze działać ten dysk ?

Opublikowano

Ten dysk już ma 4 lata ? może też 3 :) Prosze odpowiedzcie na te pytania w temacie a nie kłotnia między jaka jest różnica między 5400 7200 itp.

Opublikowano

Za niedlugo padnie, jak ma juz problemy z odczytem sektorow to stioniewo ilosc sektorow ktorych nie odczyta bedzie sie zwiekszala. Jak nie zalezy ci na danych to mozesz go jeszcze na probe potrzymac jakis czas, mysle ze z pol roku powinien jeszcze pociagnac. Jednak jak masz wazne dane to radze wymienic dysk jak najszybciej, bo jest szansa ze je stracisz.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Refam bo chce proprozycje tanszych dyskow ! Jesli chcesz nabic posty wyjdz z tego tematu. Nie wiem od czego dysk sie psuje dlatego pytam :) Idz spac.

Opublikowano

Sam idź spać kr*tynie. Twoje pytanie brzmiało

Fajnie :) Szkoda ze nic nie wniesliscie do tematu :) Ile dysk pociagnie ;D

Dodatkowo w temacie:

Ile będzie jeszcze działać ten dysk ?

Na pytanie o nowy dysk nie zwróciłem uwagi bo zacząłeś się kłócić z gościem po co Ci 7200 RPM.

Ogarnij się trochę zanim zaczniesz komuś zwracać uwagę, a na pewno nie rób tego w taki sposób jak to właśnie zrobiłeś.

@EDIT

Poczytałem, ponoć czasami pomaga pełny format tzw. "zerowanie" jednak nie wiem na czym to polega.

Opublikowano

Sory wchodzisz do każdego tematu i piszesz coś całkowicie nie na temat :) Po co mi 7200rmp ? Bo jest droższy :) Zauważ że w temacie jest więcej pytań :) Nq

Dalej mi nikt nie wyjaśnił co znaczy ten błąd :)

Opublikowano

Ty chyba jesteś po**bany. W praktycznie każdym temacie pomagam i to skutecznie. Tak ciężko wpisać w google Bad Sector i przeczytać co to jest ?

Uszkodzony sektor (ang. bad sector) - sektor nośnika danych, którego próba odczytu daje błąd. Informacja, która miała być zapisana w tym miejscu najczęściej jest bezpowrotnie utracona.

• Sektor uszkodzony logicznie - sektor, który w wyniku drgań, wstrząsów, nieprawidłowej pracy zespołu zapisującego lub niestabilnego zasilania mechanizmu obsługującego nośnik danych zostaje zapisany nieprawidłowo i jego odczyt daje błąd, mimo że sam obszar jest fizycznie sprawny. Taki sektor można przywrócić do użytku poprzez ponowne zapisanie go prawidłową wartością. Usterka tego typu jest spotykana w dyskach twardych.
  • Sektor uszkodzony fizycznie - sektor, którego odczyt w wyniku degradacji, zużycia, wstrząsu, drgań, wady fabrycznej lub upadku nośnika, daje błąd.

Bad Sector logiczny można wyeliminować zerowaniem.

Opublikowano

O dziękuje za wspaniała pomoc :) Napisałem że nie chce definicji z wiki ;) tylko potocznym językiem :) I zauważ że to nie jest bad sektor tylko relokowany :) I wskaż mi temat w którym pomogłeś:) Bo mi na razie nic nie pomogłeś

Opublikowano
Czy to już koniec ? czym to jest spowodowane ? (nie podawajcie defynicji z wiki tylko potocznie). Jest możliwa naprawa? Ile będzie kosztował dysk (nowy) o podobnej pojemności :( ? Jakby ktoś chciał podać jakiś dysk to jakieś tanie :( nie mam dużych funduszy. Ile będzie jeszcze działać ten dysk ?

1. Tak

2. Dysk się zużywa fizycznie (uszkodzenia talerzy) lub jakby to powiedzieć "sterownik" źle zapisuje i odczytuje dany sektor dysku (błąd nie ze strony fizycznej, do naprawienia zerowaniem)

3. Jak pisałem możliwa naprawa zerowaniem w przypadku uszkodzenia "logicznego"

4. Czytałem parę opinii i niby jest dobry (dość cichy itp.)

http://www.morele.net/dysk-twardy-western-digital-scorpio-black-250gb-2-5-sata-ii-7200rpm-16mb-cache-wd2500bekt-176932/

5. Co do działania wcześniej pisali inni.

Piszę to bo się czepiasz że nie pomagam. Zadałbyś jeszcze raz pytanie, większość ludzi czyta najświeższe pytania a nie te z tematu (w szczególności kiedy jest zasyfiony "nie pomocnymi postami", uznałem że uzyskałeś odpowiedź dlatego nie odpowiadałem drugi raz.

Opublikowano

Ta wypowiedz była pomocna ;) łapaj lajka. Jakby ktoś jeszcze wytłumaczył to zerwanie ;)

Dobra już wiem co to zerowanie, i go raczej nie zrobie ;) Mam nadzieje że do świąt wytrzyma. Moge wrzucić jeszcze Z hdtune wykaz badow :) jest to na końcu dysku:)

Opublikowano

odpuść sobie, dysk uszkodzony fizycznie i nie ma urządzeń czy technologii do odnowy z powodu nieopłacalności

widocznie nie umiesz obchodzić się z odpowiednio laptopem, tego typu fizyczne uszkodzenia powstają przy uderzeniach w sprzęt albo upuszczeniach go z niewielkiej wysokości i uszkodzeniu nośnika przez drgania głowicy

widać że nawet goole nie potrafisz użyć...

zerowanie dysku czyszczenie, kasowanie wszystkich danych / sektorów / programu startowego w bootsektorze i zapisanie struktury dysku ZERAMI czyli niczym

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

W poście up napisałem że wiem co to zerowanie :) A z dyskiem potrafię się obchodzić :) Laptop nigdy nie był upuszczony. Więc nie pisz że nie potrafię: ) Powiedz jeszcze że to wina przenoszenia :) Chyba laptopy są po to żeby je przenosić co nie ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...