Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Masowy problem ze sprzętem.

Trejk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od paru tygodni borykam się z dziwnymi problemami mojego pc-ta. Otóż nagle pojawiły się dziwne obawy:

1. Komputer czasem nie chce się włączyć, tzn. na czarnym tle pojawia się napis "Loading Operating System... A disk read error occurred Press Ctrl Alt Del to restart".

2. Komputer często się wyłącza, mianowicie, gdy odpalę jakąś gierke i po ok. 10 min OFF. Do tego nie mogę go uruchomić ponownie, ponieważ po wciśnięciu POWER nic się nie dzieje. Żeby uruchomić pc-ta ponownie, musze odłączyć go od zasilania i ponownie podpiąć, wtedy startuje normalnie.

3. Komputer wydaje dziwne dźwięki, mianowicie podczas pracy w programach, generowaniu grafiki etc. słychać co 5 min jakieś dziwne "twarde pyknięcie".

4. Komputer dziwnie piszczy, rzadko podczas pracy, ale jak go wyłącze np. wieczorem, nie mogę zasnąć bo cały czas słychać drażniące piszczenie, aby temu zapobiec muszę wyłączyć zasilacz guzikiem.

Proszę was o radę jak moge sobie z tym poradzić? Próbowałem już paru sposobów i nic. Ostatnio pobawiłem się w BIOSIE i podpunkty 1,2 ustąpiły, ale nie na długo.

Moja specyfikacja sprzętu:

Procesor: AMD Phenom II X6 1075T 3.0 GHz

Pamięć RAM: 4 GB 1333

Karta graficzna: Geforce 250 GTS

Płyta główna: Gigabyte 870A-UD3

Zasilacz: 600W Modecom Feel 2

Dodam, że sprawdzałem temp w programie HWMonitor, oto wyniki:

http://s6.ifotos.pl/...png_xnearpr.png

Temp. na zdjęciu są w stanie spoczynku, natomiast podczas pracy osiągają 5 stopni więciej na grafice, procesorze oraz płycie głównej pierwsze 2 czynniki.

Opublikowano

Karta ma 60 C?

MOBO 80 C?

Mi się zdaje że po prostu ci się przegrzewa i dlatego się wyłacza

Może i masz racje, ale pozostają jeszcze 3 inne problemy, które również są uciążliwe.

Opublikowano

@Flap Co ty tu pieprzysz popatrz, jaki sprzęt a jaki zasilacz...

Zasilacz do wymiany...

na Jakiegoś XFX 550W Albo SilentiumPC Deus 500W

A mozę dla ciebie takie temperatury to norma w stanie spoczynku?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Czyli sądzicie, że wszystkie przyczyny powoduje zasilacz? I moje pytanie, jak miałbym wymieniać to na XFX550, ale poradzi on sobie po zakupie nowej grafiki? Np. Radeona 7850.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...