Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Programowanie mikrokontrolerów/Arduino ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ! z góry sorry jak zły dział, ale nie wiedziałem gdzie to wstawić.

Chciałbym zrobić np. robota, albo włączyć pilotem światło..... czy powinienem zainteresować się mikrokontrolerami ? Zainspirował mnie taki typek na YT, gdzie programował w Arduino. Miał (chyba) mikrokontroler, którym był "Arduino" i środowisko na PC poświęcone temu kontrolerowi. Język był podobny do C++.

Przepraszam, jeśli gadam głupoty, ale jestem kompletnie zielony. Liczę na to, że jest ktoś tu na forum ogarnięty w temacie ;)

Ogólnie to musiał bym się znać dobrze na elektryce, prawda ???

P.S

Do jakiej szkoły (technikum) bym musiał iść, żeby bawić się w takie sprawy ?

GrottyCracker22.png
Opublikowano

elektryka to nie elektronika :/

szkoła, wszystkie kierunki elektrotechniczne, inżynieria, robotyka itp

złożyć gotowe zestawy to nie problem, gorzej szukać błędu jak się go gdzieś popełniło

zobacz tu : http://majsterkowo.pl/tag/arduino/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ogólnie to od 3 lat byłem nastawiony na technikum informatyczne i wątpię w to, abym przeszedł na elektronikę...

Czytając o tych TI mam wrażenie, że wiem więcej teraz niż wtedy kiedy bym skończył takie technikum.

"Dobry pracownik == samouk"

P.s.

Co za dużo to nie zdrowo, ale myślę, że jak ostro się zainteresuję elektroniką to na tym nie stracę prawda ? ;)

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Swego czasu interesowałem się Mikrokontrolerami. Używałem Atmela-Atmega 8, Atmega 16 itp., programowałem je w C dla AVR, środowisko to WinAvr

11hv5np.png

28194.gif

My right = "Usuwanie/edycja moich postów narusza art.54, pkt.1 Konstytucji RP i podlega zaskarżeniu do Trybunału Konstytucyjnego RP."

vor nick, zbieram :integer;
begin
nick:=encik95;
zbieram:=-;
writeln('Jestem ',nick,'zbieram ',zbieram);
readln;
end;

Opublikowano

Hmm - sam mam arduino i dla początkującego w elektronice polecam. Jeżeli czujesz się na siłach, żeby pisać w czystym C, asm, lub bascomie no to atmega, a potem lepsze ARM. Na początek zakup sobie zestaw startowy arduino z płytką startową diodami itp, powinno starczyć na początek. Polecam ci sklep nettigo.*pl znajdziesz tam wszystko co dotyczy arduino.

//gif w sygnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...