Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[How-To] Pobieranie Update'ow

Ashcan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pisze z prosba o pomoc, troche inna pomoc niz sadzicie ;p

Zastanawiam sie o procedurze dzialania programu, jak to zrobic by bylo najlepiej.

Pisze wlasna gre, i chce zrobic do niej launcher.

Zastanawiam sie jak wg. was, byloby najlepiej.

Cel ktory chce osiagnac: Sprawdzanie aktualnej wersji zapisanej w katalogu www, i pobieranie brakujacych plikow wtedy gdy nowsza wersja jest dostepna niz wersja np. launchera.

Zastanawiam się po prostu jak mogę to osiągnąć, nie potrzebuje pomocy z tym jak napisać program, tylko jak ma działać.

Ogólnie mój pomysł jest taki:

VB.net w skrypcie w petli, zapisywalby wszystkie pobrane pliki do pliku tekstowego (wraz z linijka informujaca o wersji gry). Nastepnie przy kazdym uruchamianiu, sprawdzalby czy lista plikow w folderze online, rozni sie od tego co juz pobral i co jest zapisane w pliku. W przypadku "wydania" aktualizacji, wersja w pliku ONLINE bylaby zmieniona, i launcher pobralby brakujace pliki (dopisalby je do pliku tekstowego) i zmienil linijke informujaca o wersji.

Ten pomysl jest taki bardzo prosty. Jesli ktos ma jakis pomysl, bardzo prosze o podpowiedzi ;]

Z gory dziekuje. Ashcan.

Ile mój steam jest warty... :( ---> LINK <---

P.s. Jeb** mnie ile mam postów, chcecie dać warna za "nabijanie postów" ? Lepiej mi zmieniajcie ilosc postow na '0'.

Opublikowano

Wlasciwie tak, notatnik czy rejestr, sytuacja podobna.

Chodzi mi dokladniej o to jak moge sprawdzac czy czesc plikow jest pobrana, czy mam prowadzic liste pobranych plikow?

Czy jak zrobie to w ten sposob, jak moglbym pozniej sprawdzac czy te pliki nie byly edytowane itp?

Czy istnieje jakis inny sposob w jaki moglbym to zrobic tak by ewentualnie pozniej dodac mozliwosc sprawdzania poprawnosci plikow MD5 itp ?

;)

Ile mój steam jest warty... :( ---> LINK <---

P.s. Jeb** mnie ile mam postów, chcecie dać warna za "nabijanie postów" ? Lepiej mi zmieniajcie ilosc postow na '0'.

Opublikowano

Sprawdzanie plików. >> Sprawdzanie poprawności sumy kontrolnej np (CRC, MD2 itp.)

Jak to ma być skomplikowany updater/patcher to tworzyć tablice zawierająca sumy wszystkich plików i sprawdzać zgodność. Jak jakaś nie pasi to usunąć plik i pobrać od nowa.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

A ja mam jeszcze inny pomysł.

Robisz pętelkę, która wchodzi w foldery i pobiera MD5 + nazwę pliku, program wysyła nazwę do skryptu na serwerze, który wyświetla MD5 pliku znajdującego się na serwerze, jeżeli hash się nie zgadza pobiera plik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...