Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lepsza jakość dźwięku (Foobar2000 + ASIO)

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Natknąłem się na pewnej stronce na taki poradnik, jak dla mnie jest to genialna sprawa. Dzięki w pewnym sensie dodatkowemu sterownikowi możemy polepszyć barwę jak i jakość dźwięku. Będę cytował tamten poradnik, ponieważ nie ma sensu pisać tego od nowa.

Jak wiemy- komputer, a w szczególności system Windows, nie jest zoptymalizowany pod kątem wiernego odtwarzania muzyki. Rozwiązania stosowane w tym systemie mają negatywny wpływ na jakość dźwięku (choć uczciwie trzeba przyznać, że panowie z Redmond napracowali się, by poprawić obsługę audio przy okazji wprowadzenia Windows Vista). W skrócie – z reguły dane, które otrzymuje karta dźwiękowa, różnią się od tych zapisanych w plikach. Winę za to ponoszą dwa procesy – resampling icyfrowa kontrola głośności, należące do zadań systemowego miksera dźwięku.

Za pomocą ASIO (ewentualnie WASAPI lub Kernel Streamingu) możemy ominąć dwa wspomniane pod koniec procesy, co równa się z poprawą jakości dźwięku. Najpierw jednak trzeba zająć się optymalizacją systemu, ponieważ zbyt wysokie próbkowanie może powodować opóźnienia (efekt buforowania). Pomoże w tym program Fidelizer

http://www.windowsxlive.net/fidelizer/

W programie można wybrać ustawienia własne + 3 opcje:

• Professional - opcja najmniej zaawansowana, nie ingeruje zbytnio w procesy
  • Audiophile - opcja średnio zaawansowana (polecam) wyłącza dużo zbytecznych usług, pozwala na większą jakość kosztem wydajności (zbyt mocno to ująłem ale mniej więcej o to chodzi)
  • Extremist - opcja zaawansowana, wyłącza dużo usług + sieć, ogólnie to lepiej wybrać poprzednie

Gdy skonfigurujemy odpowiednio system musimy pobrać kluczowy program ASIO4ALL (obsługuje większość kart dźwiękowych i odtwarzaczy) Najlepiej wybrać starszą wersję (jak wiadomo bety są czasem niestabilne)

http://www.asio4all.com/

Po instalacji ASIO4ALL odkryjemy, że ani w menu Start, ani w folderze programu nie na opcji konfiguracji. Jest to celowy zabieg – właściwa konfiguracja uruchamia się wewnątrz każdego programu z osobna, a ustawienia są indywidualnie zapamiętywane.

asio_setup_3.png

Poniżej, pokrótce wyjaśniamy znaczenie wybranych parametrów i sposób ich konfiguracji:

• LatencyCompensation – jeżeli znamy długość dodatkowych opóźnień sterownika oraz aplikacji odtwarzającej, możemy je tu wpisać, niemniej jednak najbezpieczniej będzie korzystać z ustawienia 0.
  • AllowPullMode (WaveRT) – dostępny od systemu Windows Vista. Pozwala włączyć dodatkowy tryb wysyłania danych do karty dźwiękowej. Jeżeli jego działanie nie powoduje błędów odtwarzania można tę opcję spokojnie zostawić włączoną.
  • AlwaysResample 44.1kHz <-> 48kHz – nie należy włączać tej opcji. Powoduje ona programowe PRZEPRÓBKOWYWANIE SYGNAŁU do 48kHz i jest pomyślana dla starych kart, które tej częstotliwości nie obsługują lub udają, że obsługują, a w rzeczywistości stosują wewnętrzny resampling (większość kart standardu AC’97).
  • ASIO BufferSize – rozmiar bufora ASIO należy ustawić tak, by dźwięk był poprawny, a jednocześnie rozmiar bufora jak najkrótszy. Proponujemy ustawienia z przedziału 256-512.

Teraz mamy kilka możliwości, jednak ja opiszę jedną z odtwarzaczem Foobar2000 (najmniej problematyczny). Na początek potrzebujemy samego odtwarzacza + wtyczki ASIO

http://www.foobar2000.org/download

http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_asio

Aby zainstalować wtyczkę wchodzimy w File -> Preferences, zakładka Components kilkamy Install... i wybieramy pobrany plik foo_out_asio.fb2k-component. Przechodzimy do Playback -> Output -> ASIO, wybieramy Add New i powinniśmy mieć mniej więcej taki widok:

foobar_asio_2-450x217.png
(nie kilkamy Configure)

Wracamy do Playback -> Output i jako kartę wybieramy ASIO: ASIO4ALL v2 (lub coś podobnego) teraz tylko zatwierdzamy i gotowe ! Polecam po tych czynnościach uruchomić ponownie komputer i ustawić Foobar2000 jako główny odtwarzacz.

Dla chcących poeksperymentować polecamy użycie starszej wersji Foobara – 0.8.3 z wtyczkami ASIO Otachana, które można znaleźć pod linkiem: . Nowsze kompilacje znajdują się pod adresem:
W szczególności polecamy wersję 0.51.7 SSE3 oraz koniecznie ustawienie priorytetu Foobara na wartość Realtime (Preferences->Core->ProcessPriority Class) oraz ustawienie ThreadPriorityna Time Critical w ustawieniach ASIO.

To by było na tyle, na słuchawkach czuję różnicę.

Nie opisałem dokładnie tak jak na wspomnianej niżej stronie, ponieważ jest dam dość dużo tekstu który nie jest potrzebny w poradniku. Nie opisałem też innych odtwarzaczy ponieważ jak pisałem Foobar jest najmniej problematyczny.

Screeny oraz cytaty zostały wzięte z poradnika

http://www.tweaks.pl/poprawianie-jakosci-brzmienia-muzyki-czyli-konfiguracja-bit-perfect-pc-audio/

@Edit

Warto włączyć wzmocnienie niskich tonów w Win7 jeśli siedzimy na głośnikach, częstotliwość dajemy najniższe możliwe pasmo przenoszenia głośników (trzeba sprawdzić) a decybele 6/8/10 (zależy jak mocno chcemy wzmocnić bas)

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A może też coś uzyskasz. Spróbuj. Ja mam jakiegoś realteka z mojej mobo AsRock 970 Extreme4 i na głośnikach tylko trochę lepiej, ale na słuchawkach to po prostu cudo! Tylko szkoda że to działa tylko w foobarze xD

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Jak masz stery do tego Xonara to nie ma co się bawić, on wszystko ma ;p

Na głośnikach faktycznie mniej widoczny efekt niż słuchawki, powiedziałbym że jest prawie jak bez tego.

Co do tego że to tylko na foobarze - po przemyśleniu NIE MAM POJĘCIA, ale raczej tak.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja nie słyszę żadnej różnicy, nawet lepsza jakość dźwięku jest w innych playerach bez bawienia się z tym(kmplayer z włączym EQ, u mnie ustawione na Techno).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby co ŻADNEJ różnicy dźwięku nie ma, jedyna różnica dźwięku zależy od możliwości karty dźwiękowej, tj odtwarzanie muzyki w 24bit/1ms opóźnienia zamiast standardowego(?) 16bit na DS ?

Opublikowano

Jakby co ŻADNEJ różnicy dźwięku nie ma, jedyna różnica dźwięku zależy od możliwości karty dźwiękowej, tj odtwarzanie muzyki w 24bit/1ms opóźnienia zamiast standardowego(?) 16bit na DS ?

Widocznie mam dobrą integrę ;p A co z całym resamplingiem etc. ? Na darmo ktoś by tego nie robił jakby wystarczyło umożliwić odtwarzanie 24bit

Zresztą jak masz Xonara bez resamplingu to jak mówiłem nie ma co się tym bawić

Opublikowano

Ja na mojej integrze z AsRocka 970 Extreme4 na głośnikach 5.1 Logitech X-530 + wzmocenienie od integry (THQ TruStudio) w foobarze z ASIO jak puszczam dubstep to daje kopa, w niektórych momentach zdaje mi się że meble i ściany mi pękają ;D

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

U mnie różnicy nie ma, w foobarze resampling z 48khz do 96khz w xonarze 96khz, w systemie 24bit 96 khz i ZERO roznicy poza tym ze nie mozna niczego innego sluchac przez ten kernel streaming ;/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zależy jaki sprzet jednego ogniwa nie będzie np będe miałkurwamonobloki acoupha a a kable za 5 zl z allegro(tzw profesionalne) to nic nie wyjdzie:D

daftpunkh.jpg

sygnaturka by "mucka12"

• 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...