Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie/Dyskusja] 3 letni HD4870 - coraz wyższe temperatury

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Na wstępie piszę, żebyście nie doradzali mi chłodzenia czy też pasty termo-przewodzącej (którą zresztą wymieniałem). Sprawa jest dosyć ciekawa, rok temu na początku wakacji zacząłem się interesować temperaturą podzespołów, po samym wyczyszczeniu z kurzu radiatora grafy i procka temperatury spadły o 10 stopni (38-40 w idle) później przyszła pasta termo-przewodząca, spadek o 2-3 stopnie na GPU i 5+ na CPU. Od tamtej pory zdążyłem zmienić system na siódemkę, kilka miesięcy temu prosto po instalacji (co dziwne) temperatura spadła o kolejne 2-3 stopnie (po samym formacie). Od tamtej pory wszystko się rypie. Grafika z ~38 stopni ma w IDLE 44-46 stopni, procek akurat dobrze (34-36 w całkowitym IDLE, około 40 przy pisaniu na GG, przeglądaniu neta i słuchaniu muzyki). 2 tygodnie temu zmieniałem pastę termo-przewodzącą na GPU, nie przyniosło to żadnego rezultatu. Od tych kilku miesięcy temperatura coraz bardziej się zwiększa (od 39 stopni przy 25% wentyli do 45 stopni przy 38%). Sprawa mnie ciekawi i troszkę irytuje, czy to zużycie karty, chłodzenia? Czy może czujnika... Piszcie co na ten temat wiecie i sądzicie.

Opublikowano

W stresie przejedź kartę jakimś alternatywnym miernikiem. Porównaj sobie temp odczytaną z komputera i z miernika.(staraj się trzymać miernik na rdzeniu karty, bo zaraz obok jest cieplejsza sekcja).

Większe temperatury mogą być też spowodowane mikroklimatem(czyli np. temperatura w pokoju)

Zresztą moja 560 po o/c na mierniku pokazuję 48*C w idle, a w stresie 65*C, więc u ciebie nie jest źle.

random.jpg

Opublikowano

"Klimat" w pokoju jest raczej chłodniejszy niż latem, mimo to temperatury dość większe. Irytuje mnie to ponieważ chcę ciszy, ustawiam na auto ustawianie obrotów karty, ustawiam np. 25% do 50 stopni, temperatura wychodzi za 50%, ustawia się 35% i utrzymuje na poziomie 49-50 stopni więc w nie mogę uzyskać ciszy ^^ W stresie ma 65 stopni więc bez tragedii. Zaraz ustawie sztywno na 25% i napiszę jaka temperatura.

@EDIT 47-49 stopni IDLE na 25% i dosyć cicho, chyba tak zostawię.

Jednak pozostała kwestia czemu temperatura karty wzrasta z wiekiem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...