Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OC Procka - Mały problem

aspis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio czytałem o OC, więc wywnoskowałem, że czas samemu zacząć :D Zacznę od platformy, dopiero potem problem xD

CPU: AMD Athlon II x2 245 2,9 GHz

chłodzenie: Contact 21

MOBO: Asus M2N68-AM SE2

GPU: chyba bez znaczenia... lecz Gigabyte 9400GT 512MB ( wiem wiem... porażka -.-, gdy okazja pozwoli będzie lepsza... )

PSU: CoolMaster 500W Silent PRO

RAM: 2x 2GB Kingston 800MHz

1353010911-U725246.png

Na początek chciałem sprawdzić ile wyciągnę z FSB więc zmieniłem częstotliwość taktowania pamięci na najniższą z możliwych (200MHz; FSB:DRAM 1:1). Na początek sobie myśle co mi tam wyjdzie ciekawego wiec FSB z 200 na 210 zmieniłem, zapisałem ustawienia. Odpalił się :D Juz taktowanie większe ( radość!! <3 ) SuperPI z 15min pochodziło - wszystko OK (a z drugiej strony po tych 15 minutach temp. rdzenia pierwszego w SpeedFan wynosiła 42°C czy to dobrze? A może za dużo już?). Restart, tym razem 215 - działa. Niestety powyżej 218 MHz na FSB komp nie chce wstać. Po włączeniu komputera wyświetla się monit że "Overclocking is failed! Please, restart the bios"... i musze porwócić do mogicznych 215....

Czemu nie mogę ustawić większego FSB? Czytałem że tego procka można wyciągnąć na 3,8Ghz :D Chciałbym chociaż te 3,4/3,5 mieć :)

Proszę o podpowiedź, pozdrawiam

Opublikowano

Czyli po prostu płyta do wymiany? A udałoby mi się kupić jakąś sensowną AM2+/3 za 200zł? Taką pod OC :D

Opublikowano

Wywalanie kasy na płytę pod OC tego procesora nie ma najmniejszego sensu bo to kilkaset MHz, (które i tak nie wiadomo czy Twój procesor będzie w stanie zrobić) wydajnościowo nie jest warte takiej kasy.

Opublikowano

Już Ci wytłumaczono, że masz za słabą płytę główną, ale powiem Ci też że nie uzyskasz zbyt dużego wzrostu wydajności, bo i tak karta graficzna ograniczy procesor.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...