Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pomoc] Gra w .bat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiecie jak zrobić lub macie down jakiejś gry w .bat ? Potrzebuję na lekcję, nauczyciel powiedział że coś w stylu że mamy bohatera i z 3 moby i je mozemy atakować one mają tam ileś hp i je bijemy pomału i one umierają a nam coś tam dochodzi. Wiecie jak zrobić coś takiego? I jeszcze jedno jak zrobić, abyśmy mieli ileś tam % że coś się zrobi, że nie na 100% np napisze "echo Hejka" tylko że jest 25% , że napisze "echo Wyjdz" ?

klklgv.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

to twój nauczyciel ma downa... jak kurwa można zrobić grę w CMD ?

Ryj masz jak down. Jasne że się da:

Jednak próby pisania gier w języku który na pewno do tego nie służy to nie jest dobry pomysł.

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

Ryj masz jak down. Jasne że się da:

Jednak próby pisania gier w języku który na pewno do tego nie służy to nie jest dobry pomysł.

nauczyciel powiedział że coś w stylu że mamy bohatera i z 3 moby i je mozemy atakować one mają tam ileś hp i je bijemy pomału i one umierają a nam coś tam dochodzi.
chodziło mi bardziej o takie gry jakie opisał jego nauczyciel ;] takich to się nie da ;]

a gry typu to co podałeś to ta się zrobić ;]

WxLme.png

By. Cristiano

:D

Opublikowano

Da się więc nie pierdol sam zrobiłem grę rpg z grafiką w bat (CMD)

Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Opublikowano

Da się więc nie pierdol sam zrobiłem grę rpg z grafiką w bat (CMD)

Koleś odpowiedz mi jak w tekstowym trybie możesz zrobić grafiki !? WTF -.- ogarnij trochę w tekstowym można co najwyżej zrobić coś takiego jak Dwarf Fortress tego starego, że Ciebie to jeszcze w planach nie było. Może się myle przytocz jakiś dowód to dam rację.

A co do tego pierwszego posta to nie da się może źle nauczyciela zrozumieliście albo on coś pokręcił, a jak nie to niech idiota sam sobie zrobi i wam pokażę bo to jest fizycznie niemożliwe !

Opublikowano

ostatnio zauważyłem, że ten dział został opanowany przez wielu nieogarów, którzy się teraz wymądrzają myśląc, że postradali wszystkie rozumy.

@topic.

bat nie jest do robienia gier, nie jest do niczego więcej niż automatyzacja zadań windowsa (na upartego by się dało, ale to się mija z celem)

jeśli chcesz zrobić jakąś w miare ogarniętą grę w konsoli, coś tego typu co zadał ci nauczyciel to pomyśl nad C lub C++. Chyba, że jesteś humanistą to polecam pascala, spodoba ci się składnia.

Ogólnie mechanika działania nie jest trudna. Trzymaj mapkę w jakiejś tablicy dwuwymiarowej. Wyświetlaj tak aby była wycentrowana na pozycji gracza i w każdą stronę wyświetlana tyle ile się zmieści (przeważnie standardowe wymiary konsoli to 80x25, ale dobrze jest zostawić sobie jeden wiersz wolny, aby się nie scrolowała) Mapę reprezentuj np jako chary (są znaki przypominające drzewka, jakieś co może imitować trawę, etc. Głównie te z przedziału 0-31 i te po 127). Mobki trzymaj w vectorze, Miej jakąś klasę do ich reprezentacji, tzn pozycja, hp, maxhp, atak, def, etc

gracza możesz uznać jako szczególny przypadek mobka i kierować nim za pośrednictwem klawiatury (cin.get() w c++, lub getch() w C/c++. W pascalu to było chyba readkey()) atakowanie rób jeśli potworek styka się z tobą jakimś bokiem lub coś w tym stylu. Zostaw sobie dodatkowo 4-5 linii na dole konsoli (albo na gorze jak wolisz), aby wypisywać informacje o aktualnie atakowanych mobkach, twoim hp, etc.

btw. napisałbym coś każdemu kto napisał posta w tym temacie, ale nie chce mi się na was tracić czasu.

Opublikowano

Wiem, że odkopuje ale... Idioci, wszędzie idioci. Od kiedy nie można wsadzać grafiki w cmd ? można. Nie jest to może (.jpg) ale jest to grafika. batch gejmy są popularne wśród początkujących programistów. Nie są trudne do napisania (Tak to możliwe). Można normalnie określić profesje, expa na lvl'e, mobki, ich hp, różne itemy itp.

Opublikowano

Chciałbym zobaczyc jakby to twój nauczyciel zrobił.... to jest w prze chu cięzkie do wykoniania... ale powodzenia. Dac sie da na pewno, ale nie dla nowicjusza taka robota

Opublikowano

Powiem tak Gra w Bat jest możliwa z CMD też lecz oczywiście grafiki nie będzie jak znajdę dam wam bo gdzieś powinienem mieć moją pierwszą zabawę w Bat i nie mówcie kolegą że się nie da :-) identycznie jak prostego kalkulatora nie idzie zrobić też gdzieś to czytałem na TYM forum zdolności programowania może co niektórzy maja ale zero wyobraźni :-)

Edit xD

Nie znalazłem lecz napisałem na szybko Devcpp

program sasiadzwto;
uses crt;
const
  prowincja: array [1..6] of string=('gimp','bara','pikolo','yokohama','sieklad','peru');
  sasiedztwo: array [1..6, 1..6] of byte=
				 ((2,1,1,0,0,0),
				  (1,2,1,1,0,0),
				  (1,1,2,1,1,0),
				  (0,1,1,2,1,0),
				  (0,0,1,1,2,1),
				  (0,0,0,0,1,2));
var
  k,l: byte;
begin
  clrscr;
  for k:=1 to 6 do
 begin
 writeln(prowincja [k], ' sasiaduje z');
 for l:=1 to 6 do
  if sasiedztwo [k,l]=1 then
	 writeln (prowincja [l]);
 readkey;
 writeln;
   end;
end.

program sasiadzwto;
uses crt;
const
  prowincja: array [1..6] of string=('gimp','bara','pikolo','yokohama','sieklad','peru');
  sasiedztwo: array [1..6, 1..6] of byte=
				 ((2,1,1,0,0,0),
				  (1,2,1,1,0,0),
				  (1,1,2,1,1,0),
				  (0,1,1,2,1,0),
				  (0,0,1,1,2,1),
				  (0,0,0,0,1,2));
var
  k,l: byte;
  ID1,ID2 : byte;
Function sasiad (ID1,ID2 : byte): boolean;
begin
if sasiedztwo [iD1,ID2] = 1 then sasiad:= true
  else sasiad:=false;
end;
begin
  clrscr;
  for k:=1 to 6 do
 begin
 writeln(prowincja [k], ' sasiaduje z');
 for l:=1 to 6 do
  if sasiedztwo [k,l]=1 then
	 writeln (prowincja [l]);

end;
 readkey;
 begin
 clrscr;
 for K:=1 to 6 do
  writeln (k,' - ',prowincja[k]);
 writeln;
 write ('czy prowincja (podaj ID)'); readln (ID1);
 write ('sasiaduje z prowincja (podaj ID)'); readln(ID2);
 writeln;
 if sasiad (ID1,ID2)=True then writeln ('oczywiscie')
 else writeln ('nie sa sasiadami');
 writeln;
  end;
  readkey;
end.

cooltext9_xqhewpn.png

Moje Toole -> QuestTool Ep2 Ep3 100% CopyCharacter Tool Ep2 100% InventoryEditor Ep2 100% CharacterEditor 100%

Opublikowano

to twój nauczyciel ma downa... jak kurwa można zrobić grę w CMD ?

Kocham hejterków <3

Nie pierdziel, to jest możliwe. Jak nie wiesz to się nie odzywaj.

Opublikowano

widzę że połowa forum nie potrafi czytać <3

nauczyciel powiedział że coś w stylu że mamy bohatera i z 3 moby i je mozemy atakować one mają tam ileś hp i je bijemy pomału i one umierają a nam coś tam dochodzi

UWAGA ! Dla osób które nie potrafią czytać. napiszę DUŻYMI LITERAMI ! takiej gry jak podał jego nauczyciel NIE DA SIĘ ZROBIĆ ! więc nie pierdolcie mi tu że się da zrobić taką grę.

skoro uważasz że się da to proszę zrób w batchu (tylko i wyłącznie!) grę. (możesz używać wszystkiego tzn. poradniki itd.)

WxLme.png

By. Cristiano

:D

Opublikowano
UWAGA ! Dla osób które nie potrafią czytać. napiszę DUŻYMI LITERAMI ! takiej gry jak podał jego nauczyciel NIE DA SIĘ ZROBIĆ ! więc nie pierdolcie mi tu że się da zrobić taką grę.

czemu się nie da? Bo nie można zrobić paska hp nad czyimś łbem? kurwa. Zrobienie mechaniki takiej gry w jakimkolwiek normalnym języku jest wykonalne. Co do grafiki, to również można to wszystko wykonać na różnych znakach ascii. Może popatrz sobie na gry roguelike, chyba wystarczy ci to, aby zobaczyć, że gry konsolowe były, są, i pewnie będą... I to niektóre nawet bardzo rozbudowane

Opublikowano

widzę że połowa forum nie potrafi czytać <3

Da się, ale tylko i wyłącznie w wypadku jeśli Batch ma być jedynie DODATKIEM do innego języka w którym to ma być napisane.

Kontakt ze mną & moja strona domowa: http://xeer.tech

Opublikowano
Da się, ale tylko i wyłącznie w wypadku jeśli Batch ma być jedynie DODATKIEM do innego języka w którym to ma być napisane.

no podaj chociaż jeden argument dlaczego się nie da napisać tego w batchu?

BTW. Dla tych ograniczonych

http://gynvael.coldwind.pl/?id=123 - OOP w batchu

http://gynvael.coldw...=127\ - OpenGL w batchu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...