Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM]POWAŻNY, ROOTOWANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam poważny problem, otóż chciałem zrootować telefon i korzystałem z tej instrukcji:

To metoda niesprawdzona przeze mnie bo obecnie siedzę na CM9, ale moim zdaniem bardzo ciekawa. Do przetestowania.

Na forum XDA jeden z użytkowników opisał ostatnio prostą nową metodę rootowania stockowych ROM-ów ICS (Android 4.0.X)

Procedura jest następująca:

1. Pobieramy Clockworkmod Recovery z adresu CWM.zip lub ze strony ClockworkMod ROM Manager - Recoveries (tam trzeba znaleźć odpowiedni telefon) i zapisujemy go na karcie sdcard telefonu;

2. Pobieramy plik SU-Busybox-Installer.zip i również zapisujemy na karcie sdcard telefonu;

3. Restartujemy telefon do Recovery (to będzie stockowe Recovery tzw. 3e);

4. Wybieramy "apply update from external storage";

5. Wybieramy CWM.zip (albo inaczej nazywający się plik z CWM) i flaszujemy go - czekamy aż pojawi się Clockworkmod Recovery;

6. W CWM flaszujemy SU-Busybox-Installer.zip

7. Restartujemy urządzenie i mamy roota bez konieczności podłączania telefonu do kompa, bez trójkąta ani nabitego licznika.

Autor tego rozwiązania bazuje na tzw. "fake recovery" a więc nietrwałym recovery, które nie utrzyma się po reboocie systemu (w telefonach SGS2 nie jest wykorzystywana oddzielna partycja Recovery i trwale nowy program recovery można zaflaszować tylko łącznie z kernelem). Osobiście na końcu postąpiłbym nieco inaczej. Moim zdaniem możnaby od razu po zafleszowaniu CWM wgrać przez ten odpalony CWM jakiś kernel rootujący z CWM przygotowany do wgrywania właśnie przez CWM (np. Siyah albo Speedmod) bądź też po zrootowaniu i zrestartowaniu telefonu można wykorzystać jakiś program (np. HC-kTool) do flaszowania kerneli żeby zafleszować taki kernel z CWM (wypakowujemy z paczki do flashowania kerneli, czy to zip dla CWM czy tar dla Odina, plik zImage i flashujemy go w programie HC-kTool).

I teraz jak odpalam telefon to jest tylko ładowanie tzn. jest galaktyka po chwili napis, i od nowa - galaktyka, napis i tak cały czas.

I nie wiem jak tu usunąć !!

Hard reset nie działa, nie wiem czemu.

Opublikowano

Wywaliłaś Androida ^^. W tym momencie musisz skorzystać z Odina (chyba Odin na Samsunga był ... ;D)

http://forum.android.com.pl/f431/tutorial-flash-romu-z-uzyciem-odin-102951/

http://androidos.webig.pl/poradniki/samsung-galaxy-mini-2-wgrywanie-firmware-rom-u/

Tu masz tutki, koleś krok po kroku Ci wytłumaczy o co kaman ;).

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1551586

Tu masz czyste ROMy, polecam Ci jednak kierować się na Customy, dla tego telefonu będzie to nawet wskazane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...