Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wirus

Vegeta156

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ostatnio złapałem wirusa który działa tak że po włączeniu komputera wyswietla się komunikat na cały ekran że komputer został zablokowany i żeby odblokować należy wpłacić 300 zł . prosił bym o sposób odblokowania komputera odpada format .

Chwała tym co pomogą !!!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Hmm... Myślę, że nie ma innego wyjścia niż format.. W każdym razie nie płać tych 300 zł. Ja bym spróbował zrobić to tak:

1. Pobierasz sobie np. Na komputerze kolegi system linux ubuntu.

2. Zgrywasz go na płytę.

3. Włączasz komputer i szybko wkładasz płytę po czym boot'ujesz system z płyty (tak jak chciałbyś zainstalować sobie windowsa).

4. Wybierasz opcję testowania systemu (tzn. Live CD). Czekasz aż system uruchomi się z płyty.

5. Po odpaleniu live cd ubuntu podłącz do komputera pendrive.

6. Następnie wchodzisz w menadżer plików (czy jak to się tam nazywa. Ale powinieneś dać sobie radę. Ubuntu naprawde jest proste w obsłudze ;) ).

7. Kopiujesz wszystkie ważne pliki z komputera na pendrive.

8. Wyłączasz ubuntu i robisz format dysku lub partycji z systemem, lecz lepiej żebyś sformatował cały dysk, bo nie wiadomo gdzie mógł zainstalować się wirus.

No i to chyba tyle. Mam nadzieję, że pomogłem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...