Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak napisać ten prosty programik?

DarasxD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=showtask&task=cze&con=PAS << Strona do zadania jeśli ktoś woli tak.

Proszę o napisanie tego programiku, tylko nie piszcie, żebym sam to zrobił czy coś w tym stylu, ja proszę o pomoc i będę ignorował odpoiedzi typu "zrób to sam". Z góry dzięki.

Jeśli ktoś z różnych powodów nie chce wejść na stronę to wkleje to co jest na tej stronie.

Limit pamięci: 64 MB

Antek dostał od Mikołaja czekoladę, która ma kostek w pionie i kostek w poziomie. Czekolada Zuzi ma kostek w pionie i kostek w poziomie. Dzieci postanowiły podzielić obie czekolady na kawałki i poczęstować nimi koleżanki i kolegów w szkolnej świetlicy. Ile dzieci będą mogły poczęstować, zakładając, że każde dziecko weźmie jedną kostkę czekolady?

Zadanie

Napisz program, który:

wczyta ze standardowego wejścia informacje o wielkości czekolad Zuzi i Antka,

obliczy sumaryczną liczbę kostek obu czekolad,

wypisze wynik na standardowe wyjście.

Wejście

W pierwszym i jedynym wierszu wejścia znajdują się cztery liczby naturalne , , , i (), pooddzielane pojedynczymi odstępami.

Wyjście

Pierwszy i jedyny wiersz wyjścia powinien zawierać jedną liczbę całkowitą --- liczbę kostek obu czekolad.

Przykład

Dla danych wejściowych:

4 5 8 5

poprawną odpowiedzią jest:

60

http://main.edu.pl/p...cze&con=PAS << Strona do zadania jeśli ktoś woli tak.

Proszę o napisanie tego programiku, tylko nie piszcie, żebym sam to zrobił czy coś w tym stylu, ja proszę o pomoc i będę ignorował odpoiedzi typu "zrób to sam". Z góry dzięki.

Jeśli ktoś z różnych powodów nie chce wejść na stronę to wkleje to co jest na tej stronie.

Limit pamięci: 64 MB

Antek dostał od Mikołaja czekoladę, która ma w1 kostek w pionie i k1 kostek w poziomie. Czekolada Zuzi ma w2 kostek w pionie i k2 kostek w poziomie. Dzieci postanowiły podzielić obie czekolady na kawałki i poczęstować nimi koleżanki i kolegów w szkolnej świetlicy. Ile dzieci będą mogły poczęstować, zakładając, że każde dziecko weźmie jedną kostkę czekolady?

Zadanie

Napisz program, który:

wczyta ze standardowego wejścia informacje o wielkości czekolad Zuzi i Antka,

obliczy sumaryczną liczbę kostek obu czekolad,

wypisze wynik na standardowe wyjście.

Wejście

W pierwszym i jedynym wierszu wejścia znajdują się cztery liczby naturalne w1,k1,w2 i k2 (1<w1,k1,w2,k2<1000), pooddzielane pojedynczymi odstępami.

Wyjście

Pierwszy i jedyny wiersz wyjścia powinien zawierać jedną liczbę całkowitą --- liczbę kostek obu czekolad.

Przykład

Dla danych wejściowych:

4 5 8 5

poprawną odpowiedzią jest:

60

Opublikowano

wczytujesz a b c d

wypisujesz a*b+c*d

jeśli tego nie potrafisz napisać to jesteś kompletnym idiotą

Po pierwsze nie życze sobie żebyś mnie nazywał idiotą , a po za tym dziś zacząłem przygodę z C++ i nie chodzi o to, że nie wiem jak "rozwiązać to zadanie" tylko o to jak to zapisać w języku C++.

Opublikowano

to najpierw się naucz trochę podstaw, a potem rozwiązuj zadania. Chyba nawet nic o c++ nie przeczytałeś, bo to zadanie to tylko zadeklarowanie zmiennych, cin, cout, return

Opublikowano

to najpierw się naucz trochę podstaw, a potem rozwiązuj zadania. Chyba nawet nic o c++ nie przeczytałeś, bo to zadanie to tylko zadeklarowanie zmiennych, cin, cout, return

A czy mógłbyś mi to napisać skoro to takie proste?

#include <cstdio>

int main()

{

int a,b,c,d

scanf("%d %d %d %d", &4, &5, &8, &5);

}

Dlaczego występuje błąd już przy komplikowaniu tego?

Może inaczej, jak wypisać, że a równa się 4?

Opublikowano

#include <iostream>
int main()
{
int a,b,c,d;
std::cin >> a >> b >> c >> d;
std::cout << a*b+c*d;
return 0;
}

btw. nie rozumiesz nawet pojęcia zmiennej

Opublikowano

#include <iostream>
int main()
{
int a,b,c,d;
std::cin >> a >> b >> c >> d;
std::cout << a*b+c*d;
return 0;
}

btw. nie rozumiesz nawet pojęcia zmiennej

A co zrobić, żeby a=4? bo tego tam chyba nie ma zapisane? I co zrobić, żeby program po włączeniu go odrazu się nie wyłączał?

Dobra już wszystko ogarnąłem i domyśliłem się wszystkiego dzięki

Opublikowano
A co zrobić, żeby a=4?

program pobiera 4 liczby z konsoli, tak jak pisze w zadaniu.

I co zrobić, żeby program po włączeniu go odrazu się nie wyłączał?

Nie wiem, bo działa bez zarzutów.

http://screenshooter.net/4972688/pgamdit

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...