Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rybka i filtr - problem.

StoneKnight

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Otóż mam dzisiaj kilka pytań co do rybek i do filtra, otóż dziś się obudziłem i jedna rybka zakończyła swój rzytow,

Czym to może być spowodowane ? temaraturę mają dobrą, nie są przekarmione ani nie głodzone, kilka ryb jest akwairum, " mieczyk " , " molinezja " , " brżanka "

I otóż brżanka ( samiec ) zginął, na pczątku myślałem że samica bo ciągle samiec molestował ją :D gonił itp a tu ...

1.) Przez co ona zginęła ?

2.) Czy teraz samica może pływać sama czy musi mieć partnera ?

Teraz sprawa z filtrem , otóż mam " Elite mini " bardzo podobno polecany produkt,

Otóż w awkarium nie mam dużo roślin, mam jeden zamek, jakąś kotwice i kamyczki i niestety mieczyki takie kupy robią że masakra, 2 razy większe od długości ciała i wszystko wciąga filtr ...

Wiem że tak mam być ale po dwóch dniach filtr jest zapchany i nie działa jak ma działać ;x i nie miałbym problemu z czyśczęniem tej gąbęczki w środku ale gość powiedział że mam wziąść troche wody z akawrium do pojemnika i czyścić rękami lub np sztoteczką do zębów, dobra ale się nie da tym ! nie ma bieżącej wody to jak to wszystko wypłucze ? przecież to jest gąbka co wcisne w wodzje to powchłania spowrotem ... i co zrobić ? przecież nie mam zamiaru czyścic tej gąbki co 2 dni a przecież powinno czyścić się co miesiąc ;x

Polecam like za pomoc.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

No pewnie była chora, no a teraz samica może żyć bez samca ? bo w akwairum są jeszcze dwa rodzaje ryb, miczyki i molinezje ( pary ) no i samica brżanki :P

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

To że jest czyściutka jak łza ludzkim okem nie oznacza że jest taka sama pod mikroskopem. Woda wodociągowa zawiera bardzo dużo bakterii oraz sprawia, że dobrze mogą się one tam rozwijać. Polecam kupić preparat uzdatniający wodę wodociągową (4-5 zł) od firmy Tropical. Nazywa się "Esklarin". Wlej trochę (ilość jaką masz podać jest z tyłu, na naklejce) i powinno być ok. Jak kiedyś będziesz wymieniał wodę, to dwa dni przed planowaną wymianą nalej wodę do butelek/misek, żeby się trochę ustała. Później wlej ją do akwarium i ponownie nalej trochę Esklarinu. To tyle :)

Pzdr.

huma.

Opublikowano

Mam taki preparat tyle że z innej marki, nie wiem gość powiedział żebym wsypał to przy wymianie wody, ma to oczyszczać wode z mikro jakiś tam potworów;d

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Mam taki preparat tyle że z innej marki, nie wiem gość powiedział żebym wsypał to przy wymianie wody, ma to oczyszczać wode z mikro jakiś tam potworów;d

Preparat jest w płynie? Jeśli nie, to kup Tropicala. Jedna z najlepszych firm, będziesz miał spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...