Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cho'Gath. Postrach Jungli

Pro kiki Junior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

09296731555370919529.png

Spis treści

1.Historia

2.Statystyki postaci

3.Plusy i minusy postaci

4.Umiejętności postac

5.Maksowanie skilli

6.Runy

7.Masteriesy

8.Spelle

9.Opis gry

10.Co kupujemy?

1. Historia

Między wymiarami, między światami istnieje pewne miejsce. Niektórzy nazywają je Nieznanym, inni z kolei Zewnętrznym. Lecz ci, którzy wiedzą, czym jest naprawdę, nazywają je Pustką. Nazwa jest myląca, gdyż Pustka nie jest bezludna. W rzeczywistości jest domem dla niewyobrażalnych istot - tak strasznych, że ludzki umysł odrzuca fakt ich istnienia. Cho'Gath jest urodzonym w Pustce stworzeniem, którego natura jest tak okrutna, że większość osób nie śmie nawet wypowiedzieć jego imienia. Jego towarzysze nieustannie szukają w murach między wymiarami szczeliny, przez którą mogliby dostać się do Runeterry. Tam byliby w stanie stworzyć swój osobisty raj horroru na świecie. Nazywani są Dziećmi Pustki. Istoty te są tak pradawne i tak przerażające, że zniknęły z kart historii. Krążą pogłoski, że na innych światach Dzieci Pustki dowodzą ogromnymi armiami przerażających stworów. Ponoć z Runeterra wygnała je potężna magia, która zaginęła z biegiem czasu.

Jeśli takie historie są prawdziwe, to plotki, które im towarzyszą, także okażą się prawdą, a Dzieci Pustki jeszcze tu wrócą. Nawet teraz, coś ciemnego kryje się w Icathii i wypacza przywołujące rytuały League, wysyłając Cho'Gatha. Jest to kosmiczny stwór, złowrogi i bezlitosny. Jego widok sprawia, że wszyscy, za wyjątkiem najodważniejszych śmiałków, kulą się ze strachu. Cho'Gath żywi się swoimi ofiarami, rosnąc i puchnąc podczas krwawej uczty. Co gorsza, stwór ten jest inteligentny, co tym bardziej zadziwia ludzi, którzy zastanawiają się, jak można takiego potwora ujarzmić. Na szczęście, siła przywoływania League of Legends okiełznała Cho'Gatha, który teraz służy im wyłącznie. Właśnie tutaj przywoływacze używają umiejętności Cho'Gatha, Dziecka Pustki, decydując o losach Runeterry. Postrach Pustki dobrze wie, jaka przyszłość czekałaby Runeterrę, gdyby tylko dostał wolną rękę.

Niedola spowije dzień, w którym Cho'Gath znudzi się League.

2. Statystyki postaci

xzcs.jpg

3. Plusy i minusy postaci

+Bardzo dobry sustain

+Potężne gagnki (podrzucenie, silence, slow)

+Zabezpieczanie buff'ów przez naszego ulta (1k true dmg)

+Dodatkowe HP z ulta

+Postać do carrowania gier

-Nie posiada esc mechanizmy, może tylko podrzucić wroga i starać się uciec

-Bez stacków nie jesteśmy tak bardzo potężni

-Bez reda dupa jak kogoś złapiemy w jungli/biegniemy za kimś na lane

4.Umiejętności postaci

31-5.pngMięsożerca - Po zabiciu jednostki Cho'Gath regeneruje punkty zdrowia i many. Wartość zależy od poziomy bohatera.

31-1.png Rozerwanie - Rozrywa ziemię w wybranym miejscu, wyrzucając przeciwników w powietrze, zadając im obrażenia i spowalniając ich.

Rozrywa ziemię w wybranym miejscu. Wrogowie znajdujący się na ''obszarze rozerwania'' zostają wyrzuceni do góry na 1 sekundę, doznają 80/135/190/245/305 (+1) pkt. obrażeń magicznych i zwalniają o 60% na 3 sekundy.

Cena : 90 pkt. many

Zasięg : 950

31-2.png Dziki Wrzask - Cho'gath ryczy na obszarze w kształcie stożka, zadając wrogom obrażenia magiczne i uciszając ich na kilka sekund.

Ucisza wrogów na obszarze w kształcie stożka na 2/2.25/2.5/2.75/3 sek. oraz zadaje 75/125/175/225/275 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych.

Cena : 70/80/90/100/110 pkt. many

Zasięg : 300

31-3.png Migbłystalne Kolce - Cho'Gath biernie wypuszcza przy ataku kolce zadające obrażenia jednostkom znajdującym się przed nim.

Przełącz: Podczas podstawowych ataków wypuszczane są kolce zadające 20/35/50/65/80 (+0.3) pkt. obrażeń magicznych. Kolce rosną wraz z awansem Cho'gatha.

Cena : Darmowa

Zasięg :0

31-4.png Uczta - Pożera wrogą jednostkę, zadając olbrzymie obrażenia ignorujące współczynniki obronne. Jeżeli cel zostanie zabity, Cho'gath rośnie, zyskując maksymalne zdrowie (maksymalnie 6 razy). Ginąc, Cho'Gath traci połowę ładunków tego efektu.

Pożera przeciwnika, zadając 300/475/650 (+0.7) pkt. nieuchronnych obrażeń bohaterom lub 1000 (+0.7) pkt. nieuchronnych obrażeń stworom.

Jeśli przeciwnik zginie od Uczty, Cho'Gath urośnie, zyskując premię do maksymalnego zdrowia, wynoszącą 90/120/150 pkt. (maksymalnie 6 ładunków). W przypadku śmierci traci połowę ładunków.

Cena : 100 pkt. many

Zasięg : 150

5.Maksowanie skilli

nhvc.jpg

6.Runy:

xwxh.jpg

7.Masteriesy

dfyh.jpg

8.Spelle

- Flash + smite

-Ghost + smite

9.Opis gry.

Early. Zaczynamy od blue, po nim możemy lecieć na gang bottom lane lud mida, na miedzie przeciwnik padnie, a jak nie to użyje flasha, co daje nam możliwość do tępienia przez 3min na tym lane.

Od szóstego lvl'a w jungli staramy się jeść każdego maniona jak zejdzie CD z ulta, możemy zrobić bardzo szybkiego smoka z pomocą bota,. (2smite, ult + smite)

Często gangujemy i countr junglujemy wroga.

Mid. Staramy się poukować przeciwników całym teamem, jak kogoś podrzucimy to przeciwnik jest nasz. Na 18 minucie możemy zrobić z topem i adc barona, przeciwnik nawet się nie skapnie(ofc jak mamy 6stacków na ulcie)

Late. Jesteśmy już tutaj nie do zabicia, łappiemy w Q+W przeciwnik jest nasz, grają w 4 więc wygrywamy wtedy wszystko.

10.Co kupujemy?

Buty + 3poty.

Po pierwszym powrocie mamy około 1,5k golda w bagu, możemy kupić mobilitki + doran ring lub całego catalizatora.

Następnie kupujemy RoA, Frozen Hearta, jak mają dużo ap to Abysala, GA, i tutaj już bardzo sytuacyjnie, zależy od przeciwników. Jak dużo ad to możemy kupić thormile, a jak ap to FoN'a.

Tutaj kilka meczów Cho'Gath'em tym buildem.

izpd.jpg

Jak ktoś będzie chciał to postaram się wrzucić kilka meczów z lol replay'a,

;)

Poradnik stworzony przeze mnie, owym buildem mi się zajebiście gra i da się carrować, możliwe, że są lepsze itemki ale mi to wystarcza.

;)

Pozdrawiam, Pro kiki Junior

w83od2.jpg

Opublikowano

ładnie ci to wyszło + za prace.

a co do cho to i 5vs5 i 3vs3 wymiata sprawdzałem ^^ jak dobrze wejdzie Q , W to nieźle jest:) no chyba że macie max nie ogar team to już lipa:P ale jeżeli ogar to ładnie idzie siać postrach.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

marki lepiej pod a. speeda. zolte armor i nieb. mres. per lvl.

Masterki 0/21/9 ze wzgledu na to, ze cho ma byc mobilny, a zarazem miec wystarczajaco many na ganki.

Maxowanie Q? pierwsze slysze. Z E szybsza jungla, wiecej dmg na gankach. Cho gath to postac z bardzo duzym sustainem wiec 2 buffy musowo jak najszybciej. Wtedy najlepiej gankowac, gdyz ma sie perma slow + silence i knock.

Wits end to chyba core item na cho gatha, magic dmg z witsa, E + auto attack daje nam ~150mix dmg, to jest bardzo duzy dmg jezeli wlaczymy w to nasze cc.

btw. jak juz lecisz w 9 pkt do atacku to daje sie 3ad, 1dmg w miniony, 4% cd i 10% magic pene.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Scoobany wypisał już chyba wszystko co jest źle.

Ghost - zbędny, w zasadzie jak na każdym junglerze. Maxowanie skilli - E, W, Q; E z wiadomych przyczyn, a W drugie, bo wydłuża silence'a.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Był już taki poradnik też pisałem... Cho jungla zaczynamy "E" na 1 lvlu, masterki jungla najlepsze (wg. mnie) to 9/12/9 - mobilność, dmg, tankiness :) dodaj taką opcję, bo jest na prawdę ciekawa. Poza tym itemki core - lataryna, wits end, mobilitesy, potem sytuacja :) przez chwilę myślałem, że nie dałeś buildu, który i tak ubogi jest. Thornmail useless iteeeem.

Gold Member

nvm

Opublikowano

haha jungla zaczynałem od e , oni nie mieli junglera a my solo topa troszkę nie ogar na początku :D później wyszedł z gry mimo to win cho jest zajebisty :) myślę przegraliśmy 3 wieże poszły u nich ani jedna ale jednak nie :P tylko mało jungla musiałem non stop gankować ale to win zapewniło , polecam , starajcie się pomyśleć jak wykorzystać Q ;) nie rzucajcie na oślep starajcie się wyczytać gdzie przeciwnik poleci - działa ! :)

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cho’gath jest postacią, która posiada silne AoE CC; knock, slow, silence są jego znakiem rozpoznawczym, to właśnie te cechy sprawiają, że jest idealnym counterpickiem przeciwko duble AP meta game. Nie należy również zapominać o true damage z ultimate, które sprawia, że rośniemy w HP z każdą zjadaną jednostką. Cho’gath to jedna z najbardziej uniwersalnych postaci w grze. Może on być budowany zarówno jako Tanky AP i AD. Pasyw zapewniający mu regenerację zdrowia oraz many sprawia, że jest on idealnym pickiem jako top lane lub jungler.

Poradnik 7/10

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie , bo ja zazwyczaj gram na polskiej wersji i nie znam skrutów więc co to znaczy : "RoA , Abysala , GA , FoN"?

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano

Mam pytanie , bo ja zazwyczaj gram na polskiej wersji i nie znam skrutów więc co to znaczy : "RoA , Abysala , GA , FoN"?

roa - rod of ages - różdżka wieków

abyssal - abyssal scepter - berło otchłani

ga - guardian angel - anioł stróż

fon - force of nature - siła natury*

*- usuniete z gry

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim zdaniem cho w ogóle jest useless championem no chyba że w late gdzie jest praktycznie nie do zabicia ze stackami.

Do jungli nie polecam tym co nie potrafią dobrze grać bo bardzo trudno zrobić jakąś presje i zależny jest w early/mid od teamu.

Why don't presidents fight the war?
Why do they always send the poor?

System of a down - B.Y.O.B "2005"

Pomogłem ? - daj [+]

Opublikowano

Moim zdaniem cho w ogóle jest useless championem no chyba że w late gdzie jest praktycznie nie do zabicia ze stackami.

Do jungli nie polecam tym co nie potrafią dobrze grać bo bardzo trudno zrobić jakąś presje i zależny jest w early/mid od teamu.

temat z 2012, zlota lopatka

ach_96055.png

"Gram w LoLa bo nie działa mi DotA 2" - Mrostry0407

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...