Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wszystko o cronie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema chciałbym aby ktoś mi wyjaśnił co to cron :-P Ja osobiście wiem tylko tyle że jest to coś co samo uruchamia skrypt po stronie serwera ale chciałbym wiedzieć więcej na ten temat np czy crona można "mieć w pliku" bo wiem tylko tyle że na serwerze jest taka opcja:-P

wiem wiem, wiem mało na ten temat dlatego pytam:-D

Opublikowano

Musisz mieć albo hosting, który obsługuje crona albo crona zewnętrznego jednak jest to bez sensu bo co w momencie kiedy ta strona zewnętrzna padnie.

Mówimy o cronjob czyli cyklicznym wykonywaniu skryptów. Jak to działa ? Na hostingu (praktycznie każdy hosting ten lepszy ma crona) ustawia się o jakim czasie ma odpalać się skrypt np. skrypt-cron.php na serwerze. Ustawia się czas czyli godzinę, minuty, dzień czy ma się wykonywać np. w poniedziałek czy co tydzień itp (dużo opcji)

Podaje się adres do pliku, który będzie odpalany

w skrypcie skrypt-crona.php wpisujesz to co ma się dziać np. dodanie wszystkim graczą + 1 pkt

więc robisz update na tabelę gracze itp

może napisz do czego chcesz użyć crona itp to wtedy lepiej się wyjaśni na konkretnym przykładzie

Opublikowano

Aha czyli cron najlepszy jest ten na hostingu niż zewnętrzny :)

Myślałem nad wieloma rzeczami jaki mógł by wykonywać cron np:

-zaliczanie codziennych logowań

-coś w stylu ligi piłkarskiej że sezon kończy się tego i tego dnia i są przyznawane nagrody

-itp. :)

Opublikowano

właśnie wiem o tym trzeba dużo rzeczy "po zabezpieczać" by "niesympatyczny gracz" nie wykorzystał jakieś luki w kodzie :) dlatego zacząłem się dopytywać o crona :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...