Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jedna podstawka kilka gier ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na dysku kilka rozpisanych już silników gier.

Gdy koduję codziennie to wiem, że w silniku A było tak i tak pisane w silniku B tak a w C jeszcze innaczej.

Nie koduje jednak codziennie więc po jakimś czasie gdy chcę coś dopisać do gry A muszę zagłębiać się jak to "pisałem" ...potem do silnika B bo pisałem trochę inaczej ... itp

Ostatnio zastanawiałem się nad stworzeniem 1 podstawki do gry z elemenatmi, które ma każda gra czyli rejestracja, logowanie, poczta, czat itp I na bazie tej podstawki tworzyć 3 gry równocześnie... taki sam układ bazy, schemat pisania itp

Czy ktoś robił już coś takiego ? bo nie wiem czy to się sprawdzi ?

Opublikowano

Tak tylko zauważmy ,że rejestracja itp jest wielokrotnie wykorzystywana więc nie lepiej zrobić to obiektowo ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

przy projektach typu gra via www podejście obiektowe jest wg. mnie jedynym słusznym podejściem.

Mnogość funkcji w takim projekcie jest o wiele łatwiej zaprojektować, kod jest przejrzystszy i łatwiej go utrzymać.

Przy pracy w grupie koder/ grafik z programistą nie wchodzą sobie w drogę, także pisanie obiektowo daje same plusy:)

Wydaje mi się @bnmbb że, po prostu nie poznałeś dobrze programowania obiektowego i dlatego takie bzdury pleciesz.

Wracając do tematu, to bardzo dobry pomysł.

Opublikowano

@Damian

Nie poznałem ? Wiem o co chodzi z proj. obiektowym i uwierz mi ,że mamy np. 150 graczy Online.

Co 0,3 sekundy pobiera nam graczy na mapie - mi taki proces bez obiektówki zajmuje 10Mhz/osoba , przy rozmiaże ok. 1Kb więc :

Obciążenie przy 150 graczach to 1,5Ghz i pobieranie to ok. 450Kb/s

A dożućmy do tego plik z funkcjami (jakieś z 4 Kb)

Wtedy potrzeba większego procesora itd. bo czasem jak nie często w programowaniu obiektowym są dodatkowe, zbędne linie, które zwiększają rozmiar pliku więc programowaniu obiektowemu mówię TAK ,ale jeśli chodzi o główny ekran gry 2D mówię stanowcze NIE. Mam teraz jeszcze na obiektowym i pliki powoli się ładują.

Opublikowano

Zacznijmy od pytania :

Czy gra była testowana przy 50 osobach ?

Jeżeli umiesz wykorzystać potęge html5 i jQuery to możesz napisać. Jeżeli zainteresujesz się canvas ,to zobaczysz jak można zmniejszyć zużycie procesora.

while(!$success){
....try();
}

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Lekko odkopuję temat by nie tworzyć nowego i podobnego.

Co myślicie (może jako gracze) o tym, że kilka gier będzie miało taki sam układ szablonu ? (nie mówimy tutaj o grafice bo to wiadomo zawsze jest inne) czyli

lewa kolumna = statystyki + menu

srodek - wiadomo calkosc gry

Zakładam, że wchodzicie na grę 1, potem na 2, potem na 3 i każda wygląda prawie tak samo jesli chodzi własnie o ten układ ... odepchnęło by was to ?

Opublikowano

nie. Grunt ,żeby grafika która by ozdabiała statystyki czy inne rzeczy była inna i pasowała do tematyki gry.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Jak dla mnie za bardzo oklepany, ale jak na początek to dobry układ.

Sam przy takim szablonie zaczynalem, ale w tym momencie myśle nad redesignem, bo zeby miec graczy trzeba wyroznic sie czyms oryginalnym i ciekawym ;)

A ze ludzie sa wzrokowcami, to od razu patrza na wyglad strony, dopiero pozniej na funkcjonalność.

628509localhost_screen_captu.png

Opublikowano

Jak dla mnie za bardzo oklepany, ale jak na początek to dobry układ.

Sam przy takim szablonie zaczynalem, ale w tym momencie myśle nad redesignem, bo zeby miec graczy trzeba wyroznic sie czyms oryginalnym i ciekawym ;)

A ze ludzie sa wzrokowcami, to od razu patrza na wyglad strony, dopiero pozniej na funkcjonalność.

zgadzam się, że trzeba się czymś wyróżnić ...szablon, który pokazujesz faktycznie układ oklepany bo składa się głównie z obrazkowego headera i jakichś liści ;)

z tego co zawuazyłem teraz wiele gier ma za tło obrazek (i tak też chce zrobić) np. prisonwars czy też układ taki jak ma farmerama i właściwie wszystkie wytwory, które mają układ taki jak ta gra

pomyślę, jeszcze nad tym układem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...