Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]Maszyny cnc? Jak to fukncjonuje?

farmerka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,

powiedzcie, czy orientujecie się może, co to dokładnie jest Cnc? Ostatnio często słyszę coś o maszynach cnc, chodzi o maszyny, które obrabiają drewno, np format4. Są to maszyny sterowane komputerowo, w sumie myślałam, że cnc jest stosowane do innych celów ale kit, ciekawi mnie po prostu jak ten system funkcjonuje, jak mogę obrobić drewno komputerowo? Tego nie kapuje?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Oj chyba na takim forum to malo osob by sie znalo w temacie, predzej powinnas spytac na jakims forum komputerowym. Z mojej strony moge ci tylko powiedziec ze cnc to nic innego jak uklad sterowania numerycznego. Sa specialne kursy na ktorych mozna sie nauczyc jak obslugiwac tego typu urzadzenia. Wyglada to dosc imponujaco, nie jestem w stanie ci tutaj napisac jak to dokladnie przebiega, ale wiekszosc maszyn to bardzo duze maszyny ktore sa w stanie w ciagu kilku sekund wykonac gotowy element z drewna.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

obsługa prosta, operuje się obiektami 2D albo3D . źródłowym plikiem do sterowania obróbką może być np projekt z AutoCad albo innych CAD , CAM lub, wzornik z którego przenosimy dane

w sumie to nic innego jak tylko odczyt danych z trójwymiarowego wykresu i używanie odpowiedniego urządzenia do obróbki pod odpowiednim kontem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

a jedna ktoś się orientuje, dzIęki! Ale czy to cnc to istnieje tylko w takich obrabiarkach jak format4 czy też jest stosowane do innych celów?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

nie ma znaczenia urządzenie i jego wielkość, CNC to nie tylko frezarki czy obrabiarki ale i proste roboty do składania części, spawarki, lakierki, podajniki, taśmy produkcyjne, wózki samojezdne i urządzenia pomiarowa ( takimi akurat się ja zajmuję)

format4 to tylko jedna firma produkująca sprzęt których jest dziesiątki na całym świecie, a CNC to nazwa ogólna urządzeń sterowanych numerycznie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

o super, dzięki za pomoc, tego nie wiedziałam. To, że format 4 to pewnie jeden rodzaj maszyn od feldera to już wiem, i że pewnie jest też pare konkurencyjnych firm - a tak apropos, to znasz jakies konkretne? - ale, że cnc nie dotyczy tylko obrabiarek itd. to też nie wiedziałam, no bo w sumie też skąd. Dzięki, bardzo mi pomogłeś!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...