Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmiana hasla do bazy ;>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy da rade zmienić hasło do bazy nie wpisując aktualnego?

To znaczy zapomnialem hasla do bazy a do ssh mam, i nie moge nic zrobic,czy moge zmienic haslo do bazy nie znajac aktualnego hasla czy nie?

dzieki

Opublikowano

Jeżeli masz pełen dostęp do DB poprzez FTP to oczywiście, że się da.

/var/bd/mysql/ [user]

Albo edytuj notepadem ja tak znalazłem hasło, gy je zapomniałem.

Albo jak masz taki plik z innym hasłem to je poprostu podmień.

Przy podmianie musisz podmienić wszystkie 3 rozszeżenia.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Tak mam ftp ssh ;d

juz sprawdzam up.

w tej sciezce /var/db/mysql nie mam pliku,ktory nazywa sie jak uzytkownik ;d

w pliku user.myi sa nazwy uzytkownika ale hasel zadnych nie ma ;d uzytkownik>nulnulnul>uzytkownik>nulnul itd ;d

Czerkam dalej

Opublikowano

Tam gdzie masz account, common, log, player itp masz mysql wchodzisz w to i masz tam user.

Pokombinuj z tym ja jak stawiałem na hamachi i zapomniałem hasła to tam odnalazłem więc nie powiesz mi, że się nie da :P

Regulamin sygnatur

Opublikowano

wystarczy sciagnac pliki mysql,i wyciagnac pliki user z bylejakich gotowcow (pewnie w temacie pisze nazwa i haslo mysql)

Opublikowano

wystarczy sciagnac pliki mysql,i wyciagnac pliki user z bylejakich gotowcow (pewnie w temacie pisze nazwa i haslo mysql)

Też tak można zrobić, po czym zmienić sobie hasło np w navi lub przez konsole.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

1. Wchodzisz do ssh

2. Zatrzymujesz mysql

3. Wpisujesz

mysqld_safe --skip-grant-tables &

4. Wpisujesz

mysql -u root

5. Wpisujesz

update user set password = PASSWORD("[nowe hasło]") where user = "root";

6. Wpisujesz

quit

7. Odpalasz mysql

Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza

Albert Einstein

Opublikowano

Mam 3 pliki user tylko że w nich nie ma żadnych hasel ;d są nazwy uzytkownikow z bazy ale pisze tak:

nazwa>nulnulnul>nazwa>nulnulnul

;d up juz sb lokne.

Lopes po wpisaniu mysql -u root :

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

Dobra znalazlem plik od hasel.

Ma ktos strone do generowania kodow md5?

Ta od wojtka nie dziala.

Opublikowano

Słuchając się 360TM uwaliłeś MySQL, konkretnie popsułeś uprawnienia do plików bazy, z tąd problem ze startem MySQL i komunikat:

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

musisz teraz naprawić to poprzez:

chown -R mysql:mysql /var/db/mysql

i zrobić tak jak lopes564 pisze bo jest to jedyny poprawny sposób zmieniania hasła poprzez mysql client.

Nauczcie się tego że plików /var/db/mysql się nie rusza, nie podmienia, nie edytuje itd. bo rozwalacie tym baze. Do zmian jest język zapytań SQL, a do robienia kopii, przenoszenia tabel jest mysqldump.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...