Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Autoit Funckcja HotKeySet

*_VenglaS_*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was wszystkich serdecznie .

Otóż mam zamiar od dzisiaj dodawać róże funkcje i ich wytłumaczenie i zastosowanie w praktyce bo to chyba najważniejsze

Dobra będę to wszystko robił za pomocą języku trochę starego Autoit ale i tak wiele rzeczy za pomocą niego można zrobić .

Pewnie nasunie się wam pytanie czemu nie zacznę od programu" hello World " dlatego iż to jest w każdym kursie autoit w internecie wystarczy wygoglować kursy autoit i tam się wszystkiego dowiecie

Dlatego ja będę sobie wybierał co jakiś czas pewne funkcje i opisywał je po swojemu i podawał przykład w praktyce

Nie wiem z jaką częstotliwością będę to robił gdyż to zależy od mojego wolnego czasu którego ostatnio mi brakuje , ale spokojnie jeśli będziecie bardzo chcięli jakąś kolejną funkcję to spokojnie , postaram się ją opisać, ale pamiętajcie że ja nie umiem tego języka nie wiem jak więc najlepiej będzie jak to ja będę decydował jaką funkcję wam opublikuje.

Dobra więc może zacznę powoli opisywać funkcję którą jest HotKeySet.

Więc tak ta funkcja służy do tego aby dany klawisz wciśnięty na klawiaturze lub myszy wykonywał daną czynność.

Czyli na chłopski rozum ustalamy że program po wciśnięciu klawisza "e" wykona nam funkcję o nazwie "note" i zapisujemy to w ten sposób

HotKeySet("{e}","ee")

Dzięki temu nasz program już wie że po wciśnięciu klawisza "e" wykona nam funkcje "ee" a pod tą funkcję możemy podpiąć praktycznie wszystko ale pokażę wam podstawy bo chyba tak będzie najłatwiej się nauczyć. Tak więc przypisujemy tej funkcji uruchamianie programu czyli

Run("notepad.exe")

w (..) podajemy nazwę pliku z rozszerzeniem (np. exe .bat) ale zadziała to tylko wtedy gdy plik znajduje się w głównym katalogu na dysku C

jeśli zaś znajduje sie na dysku D w dajmy na to folderze program to wtedy wpisujemy dokładną lokalizację pliku czyli D/program/Nazwa Naszego pliku. ale w naszym przypadku jest to notatnik który znajduje sie na dysku C. Po włączeniu się notatnika zrobiby tak aby nasz program wstrzymał działanie na dany czas do tego użyjemy opcji sleep

sleep(1000)

co oznacza to 1000 w nawiasie ? Otóż jest to czas podany w mili sekundach czyli 1000 milisekund to 1 sekunda , mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;) No to teraz może przejdzmy do kwesti wpisywania tekstu do tego notatnika , tu podam wam sam kod jak to wpisac bo raczej tu nie ma zbytnio czego tłumaczyc jedynie to ze w ("...") wpisujemy to co ma wpisać nasz program.

Send("Działanie funkcji HotKeySet")

Następnym krokiem w HotKeyu będzie zakończenie funkcji czyli wpisaniu w nowej linijce po prostu

EndFunc

Ostatnim krokiem do działania programu będzie pętla główna która podtrzymuje program aktywny czyli że cały czas działa bez niej program się włączy i odrazu wyłączy

While 1
sleep(20)
WEnd

Nie będę wam tłumaczył tej pętli gdyż nie ma to sensu bo tylko podtrzymuje działanie programu , musicie tylko pamiętać żeby była zawsze na końcu programu.

A tu macie gotowy kod :

HotKeySet("{e}","ee")
Func ee()
Run("notepad.exe")
sleep(1000)
Send("Działanie funkcji HotKeySet")
EndFunc

While 1
sleep(20)
WEnd

Mam nadzieję że chociaż w części zrozumieliście to co napisałem jeżeli chcecie żebym wam coś jeszcze zaprezntował to piszczcie :)

Mam też ogromną

prośbę do moderatorów , z racji iż mam kilka % warnu to moglibyście mi trochę tego zdjąć przynajmniej 5 %

P.S

Jak będę miał jeszcze dzisiaj czas to ładnie pokoloruje to wszystko żebyście lepiej mogli to zrozumieć.

Każdy krok w przód to o jeden mniej !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...