Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompuret Na Części?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wybieram między ulepszaniem starego kompa a kupieniem na części nowego wiem, że dużo nowych części nie będzie pasowało do starszego modelu płyty...

...co się bardziej opłaci?

Jakie potrzebował bym części oprócz podanych niżej:

-Zasilacz 350w (do 100zł)

-Płyta główna z procesorem i chłodzeniem (około 200zł)

-Dysk (ponad 200zł)

-Grafika (około240zł)

pominąłem coś?

-RAM (liczę, że 1gb to 100zł itd.)

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

kupuj nową płytę główną z jakimś dziadowskim prockiem, a później jak będziesz miał więcej kasy to kup sobie lepszy.

Być zajebistym...

Opublikowano
kupuj nową płytę główną z jakimś dziadowskim prockiem, a później jak będziesz miał więcej kasy to kup sobie lepszy.

ale procek tez kosztuje...

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Pamięć RAM, co do ceny to nie wiem, bo nie podałeś wogóle modelu płyty głównej jaką chcesz kupić i pojemności samej pamięci.

Zasilacz 350W dzisiaj już mało co zasili..tu lepiej odrazu kupić coś pożądnego.

Polecam Tagan, Enermax, Chieftec , Pentagram. Na te firmy lepiej zwracać uwagę ponieważ te z biedronki mają małą wydajność.

@edit

Podaj parametry obecnego komputera może coś się jeszcze opłaca dołożyć.Ewentualnie ile możesz wydać na kupno nowego to coś postaram się zaproponować.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano
Pamięć RAM, co do ceny to nie wiem, bo nie podałeś wogóle modelu płyty głównej jaką chcesz kupić i pojemności samej pamięci.

Zasilacz 350W dzisiaj już mało co zasili..tu lepiej odrazu kupić coś pożądnego.

Polecam Tagan, Enermax, Chieftec , Pentagram. Na te firmy lepiej zwracać uwagę ponieważ te z biedronki mają małą wydajność.

@edit

Podaj parametry obecnego komputera może coś się jeszcze opłaca dołożyć.Ewentualnie ile możesz wydać na kupno nowego to coś postaram się zaproponować.

nie kupuje w biedronce... nie podałem modelu płyty bo chciałbym się dowiedzieć co brakuje do wymienionego zestwu

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Co do tej biedronki nie chciałem, żebyś mnie źle zrozumiał.Nie chodziło mi o to gdzie kupujesz, lecz jakiej firmy kupujesz.Bo np. taki Tracer na którym pisze te 500W mając sprawność ~50% będzie miał już ~250W mocy więc poco płacić za 500?

Opublikowano
Co do tej biedronki nie chciałem, żebyś mnie źle zrozumiał.Nie chodziło mi o to gdzie kupujesz, lecz jakiej firmy kupujesz.Bo np. taki Tracer na którym pisze te 500W mając sprawność ~50% będzie miał już ~250W mocy więc poco płacić za 500?

rozumiem :) jak bym kupował to z Pentagrama albo Kingston(z kingstona np pamięc ram) mają wg. mnie najlepsze produkty

co do zasilacza to się może zdecyduje na jakiegoś do 200zł jeśli tak mnie przyciskasz ;p

i juz bardziej wolałbym składać nowy komp niż dodawać kase w starszy

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Dokładnie lepiej kupić odrazu pożądną płytę główną + dobry zasilacz i jakieś tam padalce stare a potem w miare możliwośći wymieniać po części.

P.S Nie przyciskam..zrobisz jak zdecydujesz, ale dobrze Ci radzę, że zasilacz jak kupować to odrazu żeby nie było problemów z nim.

Kingston faktycznie ma dobre pamięci, a co do firmy tej zasiłki mówisz że Pentagram ale w tej cenie (są podobne) lepiej już wziąć Chiefteca.

Opublikowano
Do tego starego kup nowa plyte, a potem w miare mozliwosci dokupuj nastepne czesci :)

Znając życie PEWNIE ma jeszcze coś pokroju Pentium 4 / Athlon , więć tamte części nie podejdą do nowej płyty:(

Opublikowano
Znając życie PEWNIE ma jeszcze coś pokroju Pentium 4 / Athlon , więć tamte części nie podejdą do nowej płyty:(

Nom racja,ale kupujac nowy napewno musialby 2xwiecej przeznaczyc na plye głowna i procesor, aby mial szeroki wybor w ramie i kartach graficznych, a zeby procesor znowu nie byl slaby ;]

jA Nop