Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tworzenie filmików - od czego zacząć ?

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. W najbliższym czasie chciałbym zacząć nagrywać filmiki z minecrafta i innych gier, jednak właściwie nie wiem co mi jest potrzebne. Mam już full Frapsa, dość dobry mikrofon i wiedzę o obróbce filmu rodem z Movie Makera (beznadziejna wiedza :D) Mam też PhotoShopa CS3 full wersje, więc z jakimiś grafikami czy czymś nie było by problemu. Chyba zdecyduję się na Sony Vegasa bo do niego jest dosyć obszerny poradnik na forum, po za tym każdy go poleca.

Jednakowoż nie zadałem jeszcze właściwego pytania. Co mi będzie potrzebne do stworzenia fajnego intra i przejść między filmikami ? Jest jakiś zbiór obrazków/animacji czy czegoś w tym rodzaju ? Jak się za to zabrać ? Może jest jakiś dobry poradnik na forum ?

Opublikowano

Nie myślałem że to takie proste :P

Co do loga miniaturek i tła - cóż to jest ? Wiem po części ale wole nie ukazywać mojej wiedzy :D

Opublikowano

To tak. Jeżeli chcesz zrobić intro w stylu czerwony napis na niebieskim tle i minecraftowe obrazki etc. to nie rób tego. Lepiej będzie jak zaczniesz film bez zbędnych inter, tylko z fade out. Co do miniaturek, tła. Tło najlepiej jest zlecić komuś wykonanie w miarę ładnego tła. Trudno robi się tła na kanały bez partnera, więc lepiej też sam się za to nie bierz i zostaw czarne tło. Miniaturki - dopiero jak będziesz miał taką możliwość. Też, jeżeli się na tym nie znasz to zlecenie (może być do mnie). Co do ogólnego renderingu i obróbki. Polecam SVP. Łatwy i przejrzysty program i tyle. :)

he?

Opublikowano

Zamierzałem intro zrobić takie, tylko przerobić pod siebie:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QsX3szYcx24

Jest krótkie (8 sekund) i dosyć ciekawe.

Co do tła to mam Persona non grata w Zleceniach, ale za kilka dni złożę zlecenie (pff coś mi w tym zdaniu nie poszło :D )

SVP to Sony Vegas Pro ? Mam wersję 10.0c full (dopiero co scrackowana :D)

Jednakowoż dalej nie wiem co to logo :P

Opublikowano

Pewnie mu chodziło też o miniaturkę. Nie używaj tego intra. Znudzi się po 2gim razie. Mówię, zwykły Fade Off zrobi lepsze wrażenie, niż gotowy template z neta ;)

he?

Opublikowano

Czyli już mniej więcej mam opanowane co gdzie i jak, tylko co to jest fade off :x Szukam po goglach od 4 min i nie mogę znaleźć tego pojęcia :P

Opublikowano

Aaa to już rozumiem :P Jeszcze takie pytanie czysto techniczne, jak odszumić dźwięk ? Mam strasznie czuły mikrofon, to zaleta ale też wada bo mój komputer tragicznie szumi :P Słyszałem że jakość dźwięku ulega poprawie po obróbce.

Opublikowano

To zależy od umiejętności odszumiania.

http://www.youtube.com/watch?v=TS6Ag4gGYqc

Obejrzyj sobie. Ja tak robiłem i dobrze wychodziło ;)

he?

Opublikowano

Mały problem, filmów nie da się odszumiać w ten sposób :P Jest może jakiś inny patent ? Tak tylko wspominam, mi nie szumi jak jestem cicho tylko cały czas, po prostu nagrał się komputer :P

PS nie pogardzę sprawdzonymi tutami do SVP 10c

PS 2 czemu 50 sekund filmu full hd ma 5,5 GB ?

Opublikowano

To tak. Jakie tutoriale chcesz? A do tego 5.5 GB. Chodzi Ci o nagrane Frapsem, czy wyrenderowane? Bo Frapsem tyle ważą, a jeżeli rendering to zapewne do .avi renderowałeś co jest największym błędem. Btw. ścieżke swojego głosu nagrywaj osobnym programem f.e. Free Sound Recorder i potem sklejaj w SVP.

he?

Opublikowano

Tutki jakieś podstawowe, czyli jakieś opcje filmu, przejść i takie tam.

Nagrane Frapsem 500 MB, skonwertowane do full HD 5 GB... Powiesz mi które opcje wybrać i jak ustawić ?

Co do dźwięku, tym FSR można nagrać rozmowę z np. Team Speaka ? Bo większość filmików zamierzam nagrywać z kolegą :P

Opublikowano

F.e - for example = na przykład :D

To tak. FSR nagrywasz głos ze swojego mikrofonu. We Frapsie odznaczasz właśnie tą opcję i nagrywasz nim wszystko inne tj. dźwięk z gry i głos kolegów z TS'a. Poszukaj na YouTube poradniki dot. najlepszego renderingu, podstawowych przejść etc. Jeżeli masz mocny upload, to nie wahaj się wrzucać dużych plików, ale i tak minecraft w 11k bitrate czy 6k to nie ma różnicy :P

he?

Opublikowano

6 mb/s Uploadu

Okej, czyli już wszystko rozumiem :P

Co do tych poradników to myślałem że może znasz coś dobrego z czego korzystałeś :P No ale nic, poszukam sam czegoś.

Tylko fajnie by było jak byś mi podał te ustawienia, bo nie chcę wrzucać filmu 15 min który by miał wtedy z 50-60 GB :P

@EDIT

W Audacity wszystkie opcje na szaro, zaznaczony fragment, nie wiem o co chodzi :P

@EDIT 2

Da radę Frapsem nagrywać pulpit lub przeglądarkę ?

Opublikowano

W Audacity wszystkie opcje na szaro, zaznaczony fragment, nie wiem o co chodzi :P

Hm. Może źle wrzuciłeś ścieżkę, lub jej nie wrzuciłeś ? Spróbuj przenieść audio na ikonkę AudaCity i odpali Ci program od razu z tym plikiem.

Da radę Frapsem nagrywać pulpit lub przeglądarkę ?

Da radę, wystarczy w zakładce 'General' zaznaczyć 'Monitor AREO Desktop' czy coś takiego :P Aczkolwiek do pulpitu polecam Camtasia Studio 7.

he?

Opublikowano

Bez jaj, ja nie jestem jakimś noobkiem ^,^ Działa na np. piosenkach, jak nagrywam FSR'em to nie idzie.

W niewyjaśnionych okolicznościach program zaczął odszumiać :P

Nowy problem: Szum pomiędzy gadaniem usunąłem, jednak jak mówię to dalej szumi :x to chyba kwestia kompa...

Nagrywanie pulpitu mi nie idzie ale to nie było tak ważne.

PS najważniejsze dla mnie są ustawienia zapisywania filmu w SVP.

Opublikowano

Co do renderingu w SVP, jeśli chcesz mieć bardzo dobrą jakość, musisz wejść w Options -> Render As i kliknąć opcję custom. Tam wszystko ustawiaj na najwyższe. Oczywiście wtedy wielkość pliku będzie większa niż przy normalnych ustawieniach i czas renderingu oraz wrzucania filmu na yt będzie dłuższy, ale coś za coś. Jeśli chcesz mieć dobrą jakość, a mniejszą wagę pliku, to polecam ustawienie 8mbps 720-1080. Zapisuj wszystko w .wmv, ponieważ pliki wtedy zajmują o wiele mniej miejsca ;)

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...