Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][PS] Animacja/gif

Julietta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do wykonywania animacji użyłam Adobe Photoshop CS4. (tutorial pisalam, gdy posiadalam photoshopa, na razie zniego nie korzystam) W wersjach CS2 i tych starszych nie da się zrobić animacji, gdyż nie ma pewnej opcji. W tym tutorialu zobaczycie, jak zrobić takiego gifa:

paradajsg_rsxwrph.gif

Krok pierwszy:

Na początek musimy wykombinować jakikolwiek filmik. Może to być teledysk, bądź jakaś krótka scenka z filmu. Ja wybrałam teledysk zespołu Coldplay "Paradise". I teraz pytanie - jak go pobrać? Najpierw trzeba ściągnąć z internetu specjalny program do zgrywania video z youtube. Nazywa się on VDownloader i jest całkowicie darmowy. Można go pobrać tutaj: http://vdownloader.com/pl/ Gdy nasz program jest zainstalowany, włączamy go oraz kopiujemy link do filmiku z youtube.

Obrazek pomocniczy: http://s6.ifotos.pl/...kpo_rsnpeap.png

Gdy filmik się już pobrał, trzeba będzie go skonwertować, gdyż jest on w złym formacie. Łatwo będzie Ci go skonwertować w programie Format Factory (link do pobrania: http://www.formatoz.com)

Krok drugi:

Włączamy Photoshopa i wchodzimy w Plik > Importuj > Klatki wideo na warstwy. Pojawi nam się taka ramka (obrazek skopiowany z lokispimpcane.tumblr.com):

tumblr_m5nx7fLh8a1qewunh.jpg

Upewniamy się, czy wszystko jest zaznaczone, tak jak w obrazku wyżej. Teraz trzeba będzie zaznaczyć fragment filmiku. Robimy to za pomocą Shiftu i myszki - trzymając Shift, klikamy na jakąś część video i przesuwamy myszką w prawą stronę (nie odrywając ręki od Shift'u). Będzie to wyglądać tak (obrazek skopiowany z lokispimpcane.tumblr.com):

tumblr_m5nxekO0AR1qewunh.jpg

Klikamy OK. Okienko powinno zniknąć.

Krok trzeci:

Teraz to wszystko powinno wyglądać tak (obrazek skopiowany z lokispimpcane.tumblr.com):

tumblr_m5nxmuz3J21qewunh.jpg

Tam, gdzie jest okno pt. "Animacja" usuwamy zbędne klatki. Klatek powinno być maksimum 20, gdyż gif powinien mieć poniżej wielkości 1mb. Obrazki można jeszcze zmniejszyć, skadrować, dodać koloryzację czy tekstury.

Krok czwarty:

Zmieniamy czas między klatkami, czyli klikamy na Other i wpisujemy 0,08. (obrazek skopiowany z lokispimpcane.tumblr.com)

tumblr_m5ny9yn3oB1qewunh.jpg

Gdy gif jest już gotowy, trzeba go zapisać - ale zupełnie innym sposobem. Wchodzimy w Plik > Zapisz dla internetu i urządzeń.. Sprawdzamy czy przy Opcji powtarzania jest zaznaczone "Na zawsze" i zapisujemy.

Jak dodać teksturę ?

Przechodzimy na pierwsza klatkę naszej animacji:

tumblr_m4p21hhfER1qemae5.png

Otwieramy teksturę, przenosimy ją na samą górę:

tumblr_m4p270wmGi1qemae5.png

I ja akurat mam ją ustawioną w trybie "Soft light".

Zapisujemy w .gif.

Opublikowano

name='Cristiano.' timestamp='1351601119' post='5503458']

hohohooh :D za chwile sobie zrobię sygne gifa z Ronaldo, dzięki za tuta napisz jak będziesz chciał -%[/b]

To ona krysiek ;c

@Topic

Spoczko tutorial,przyda się do wrzucania h3h3szkowych gifów xDD

dzięki ;*

poprawka.png

____________________ 馬鹿は死ななきゃ治らない ____________________

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...