Skocz do zawartości

C++ - problem początkującego

Kost3k

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż używam obecnie kompilatora Code::Blocks, a problem jest taki iż po zapisaniu jakiegokolwiek pliku

w którym załóżmy będzie:

#include <cstdio>
int main()
{
printf("To jest przyklad");
return 0;
}

I potem kiedy chcę otworzyć plik main.exe, okno konsoli pojawia się zaledwie na sekundę i nie ma możliwości nawet przeczytania wiadomości pojawiającej się w konsoli. Czy jest jakiś sposób na to, aby konsola była cały czas, a nie wyłączyła się praktycznie od razu?

S29zdDNrMl9fX2V1bmVfX180NzlfX19ONV9fXzJfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzJfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png

To chyba jeden z podstawowych problemów początkującego w c++. Chyba każdy nowszy kurs pokazują zaraz na początku jak go rozwiązać.

btw. takie c++, to nie c++.

c++ jest na tyle szlacheckim językiem, że nie można zapisywać kodu tak, aby dało się go skompilować w kompilatorze C.(a tak przy okazji: code:blocks to nie kompilator)

Z tego co pamiętam printf jest z języka C. W C++ program prawidłowo wyglądał by chyba tak:

#include <iostream>
#include <conio.h>
int main()
{
 std::cout << "To jest przykład" << std::endl;
 getch();
 return 0;
}

lub

#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main()
{
 cout << "To jest przykład" << endl;
 getch();
 return 0;
}

Jeśli popełniłem jakiś błąd poprawcie mnie bo dawno już tego nie robiłem.

3nkC84v.gif

'I'm the one who knoks.'

No i tutaj wam umyka co jest poprawne, a co nie jest.

Oficjalne wytyczne Google'a dotyczące poprawnego pisania w C++, na temat streamów:

http://google-styleg...ide.xml#Streams

Do not use streams, except where required by a logging interface. Use printf-like routines instead.

Oczywiście istnieją inne wytyczne, które polecają streamy...

Nie ma jednej poprawności.

@DOWN

To niemożliwe, jeszcze nigdy sie tak nie zdarzyło ;]

Ta sygnatura jest pusta.

zamiast getchar(); można ewentualnie stosować

char x;

std::cin >> x;

@up

wydaje mi się że odbiegacie powoli od tematu :)

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Otóż używam obecnie kompilatora Code::Blocks, a problem jest taki iż po zapisaniu jakiegokolwiek pliku

w którym załóżmy będzie:

#include <cstdio>
int main()
{
printf("To jest przyklad");
return 0;
}

I potem kiedy chcę otworzyć plik main.exe, okno konsoli pojawia się zaledwie na sekundę i nie ma możliwości nawet przeczytania wiadomości pojawiającej się w konsoli. Czy jest jakiś sposób na to, aby konsola była cały czas, a nie wyłączyła się praktycznie od razu?

Tak jest w C::B?? Niemożliwe. Chyba, że masz jakąś starszą wersję

Tfu... nie doczytałem... chcesz uruchamiać poza konsolą? To sposobami podanymi u góry bądź pętlą nieskończoną ;]. Można jeszcze:

system("pause");

Ale tak robi się na lekcjach programowania w technikum, na devie ;).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

wasze wypowiedzi są nie potrzebne i całkowicie nie związane z tematem. Autor dostał już wystarczająco sposobów rozwiązania problemu, po co się dalej produkujecie? xD

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Nie, zebym sie znal, ale naprawde kto uzywa "system("pause")" ???

Systempause moze zostac wykorzystane przeciw Wam, jak to mowil moj wykladowca jest to 1wszy grzech glowny!

Ja polecam glownie cin.ignore() albo getchar()... te 2 sa najbezpieczniejsze, ale pamietajcie, aby zawrzec biblioteke <iostream>.

Przyklad:

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
cout<<"Przykladowy tekst";
cin.ignore();
return 0;
}

Final_Fantasy_by_BloodRei.jpg

Even if the morrow is barren of promises, nothing shall forestal... my return...

Loveles Poem - CC:FF VII

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum C++   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...