binguj_1 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Anonymous* " Od kilku tygodni gracze Battlefield 3 oraz Medal of Honor Warfighter mają problemy z zalogowaniem się na platformę Battlelog. Aby dostać się na konto trzeba było niekiedy tworzyć nowe hasło, a zdarzało się, że konta nie dało się odzyskać. Więc co tak na prawdę się wydarzyło? Od kilku tygodni Battleloga dręczą próby włamania przez hakerów z różnych części świata. Większość z nich podaje się za oddział grupy/organizacji Anonymous, która wyznaczyła sobie za cel spowodowanie jak największej ilości strat w platformie Battlelog autorstwa EA i ESN. Dlaczego akurat te miejsce? Anonimowi twierdzą, że strategia EA im nie odpowiada ? w biedniejszych państwach gry zaczynają drożeć, a one same nie są warte tych pieniędzy. Zwieńczeniem tej akcji było włamanie się na konta moderatorów platformy Battlelog i stworzenie na koncie jednego z nich tematu na forum, w której haker wyjaśnia całą akcję: Drogie EA! Obserwowaliśmy wasze poczynania od dłuższego czasu. Nie doceniacie własnych klientów ? mamy wiele problemów z waszymi grami, kontami itp. Nie naprawiliście tego. Przestaliście tworzyć gier dla jakości. Tworzycie gry tylko dla większej ilości pieniędzy. Nie mamy już na was słów. Podnosicie ceny gier w coraz biedniejszych krajach. Jeżeli nie zmienicie tego, to będziemy ponownie włamywać się na wasze konta. Również ukradliśmy waszą bazę danych. Czy zapomnieliście o błędzie PunkBustera, dzięki któremu każdy admin mógł nakładać na kogokolwiek bana globalnego? Możemy to powtórzyć . Jesteśmy Anonymous, jesteśmy legionem, nigdy nie wybaczamy, nigdy nie zapominamy. Licz się z nami! Pozdrowienia, Anonymous Operacja Estonia Niestety członkowie ?anonimowych? są kojarzeni przede wszystkim z atakami DDOS na polskie serwery rządowe podczas sporu o ACTA, a to, że każdy może zostać Anonymous powoduje, że każdy może zrobić nieciekawą akcję pod znakiem Anonimowych taką jak tą. Głównym zamierzeniem Anonymous jest walka o wolność i prywatność w internecie, jak tak dalej pójdzie, to mogą stracić zaufanie wśród zwykłych internautów. Jak się zabezpieczyć ~Darku Nawet nas sprytnych redaktorów nie omijają, a wręcz jesteśmy bardziej narażeni na takie włamania. Dzisiaj skontaktowaliśmy się z EA i prześledzili proces zabezpieczania swojego konta. Podstawowo (co raczej podręcznikowe, lecz stanowi najczęstszy problem)? to powinniśmy posiadać trudnego do odgadnięcia hasło. Proste kombinacje są bardzo łatwe do rozszyfrowania, a uwierzcie nam? hasła typu 1234, qwerty, przekleństwa lub inne proste sploty wyrazów/liter/liczb są pierwsze w linii do złamania. Polecamy hasła pokroju losowego? np.; ?F3[o76[Vw^zY? (oczywiście to tylko przykład). Kolejną ważną sprawą jest posiadanie klucza produktu. Jeśli już dojdzie do włamania i w jakiś sposób osoba zmieni e-mail przypisany do konta, jedyną drogą odzyskania swojej gry/zestawu gier jest posiadanie klucza produktu który można skojarzyć z naszym kontem i je odzyskać. Jeśli zamawiacie grę w edycji elektronicznej, pamiętajcie by taki klucz gdzieś przepisać lub oznaczyć sobie wiadomość w którym go otrzymaliście. Co ważne. Szczególnie w przypadku kont do gier komputerowych/konsolowych, nie używajcie haseł takich samych w kilku miejscach. Jeśli złodziej złamie Wasze hasło do gry i okaże się, że macie takie samo przypisane do konta pocztowego? może okazać się, że rozszyfrowanie hasła do konta bankowego nie będzie już takie trudne. Utrata gry może nie być czymś niezwykle bolesnym, ale już utrata pieniędzy z własnego konta może bardzo boleć. Pamiętajcie też by nigdzie poza oficjalnym http://battlelog.battlefield.com lub http://origin.com nie wpisywać danych logowania. Zawsze podając te dane sprawdzajcie czy jesteście na oficjalnej stronie. Nie mylcie także stron fanowskich (np. naszej o ile mielibyśmy system logowania) ze stronami oficjalnymi. By ekstremalnie ochronić się przed włamaniami. Można też skontaktować się z EA i poprosić o ustawienie pytania zabezpieczającego jakikolwiek zmiany w obrębie konta z poziomu infolinii. Operator EA pomoże dobrać tutaj odpowiednie pytanie. Lecz tak jak wspominałem? jest to już ekstremalne zabezpieczenie które można uzyskać dzwoniąc na infolinię, a chroni ono naprawdę odważnych hakerów którzy dysponując np. kluczem naszej zamówionej gry? chcieli by forsować u EA iż to oni są właścicielami (za czym też idzie fakt, by nie dzielić się publicznie kodem seryjnym gry z osobami trzecimi). Jeśli już masz problem? pamiętaj, że możesz skontaktować się telefonicznie z centrum pomocy EA pod telefonem; (22) 397 08 40. Jak dobrze widzicie po kierunkowym jest to centrala w Warszawie? tak więc przywita Was lektor po angielsku, a swój problem również możecie przedstawić mówiąc w pełni w naszym ojczystym języku. Chrońcie swoje konta. Podzielcie się w komentarzach informacją co robicie by bronić swojej własności w sieci. Może macie jakieś sprawdzone metody?" Źródło: http://battlelog.pl/hakerzy-wykradli-baze-danych-battleloga/ Odnośnik do komentarza
Googlus Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Jakiś dowód ? Cokolwiek ? Odnośnik do komentarza
binguj_1 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Wszystko skopiowałem z strony którą podałem poniżej. Tylko to tam napisali. Odnośnik do komentarza
Czaka. Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Problemy możemy zgłaszać w języku ojczystym również w polskim dziale pomocy. https://help.ea.com/pl/ Co do tych ataków, to tak neutralnie jestem do tego nastawiony. Niby chcą wywalczyć te niskie ceny itd. Ale to utrudnia z drugiej strony granie np. kiedy nie będziemy mogli się zalogować. Mimo to, nic z tego im nie wyjdzie. EA postawi na swoim tak czy tak. Odnośnik do komentarza
binguj_1 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Dokładnie. Dobrze, że wkleiłeś link kontaktu do EA, zawsze komuś może się przydać . Odnośnik do komentarza
Googlus Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Znowu to samo, to się robi nudne. Skoro walczą z korporacją to dlaczego ja mam za to płacić, w jaki sposób kradzież prywatnego konta ma pomóc w walce z cenami ? Znowu dzieciaki się nudzą i próbują zaistnieć. Szczycą się dziurą w PB, nie wspominając o wykradnięciu bazy danych z BFH, jakoś to do mnie nie przemawia. Ludzie i tak to łykną, lepsze jakiekolwiek wytłumaczenie niż żadne. Odnośnik do komentarza
rexio22 Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Znowu to samo, to się robi nudne. Skoro walczą z korporacją to dlaczego ja mam za to płacić, w jaki sposób kradzież prywatnego konta ma pomóc w walce z cenami ? Znowu dzieciaki się nudzą i próbują zaistnieć. Szczycą się dziurą w PB, nie wspominając o wykradnięciu bazy danych z BFH, jakoś to do mnie nie przemawia. Ludzie i tak to łykną, lepsze jakiekolwiek wytłumaczenie niż żadne. Dokladnie tak, nic dodac nic ujac. CPU: Intel Core i7 6700K @ 4.6 GHz MOBO: MSI Z270 Tomahowk RAM: Kingston HyperX Fury 2x8gb DDR4 2133Mhz @ 3000Mhz GPU: MSI Ventus RTX 2070 SUPER PSU: SPC Vero L2 V2 650W 80+ gold Odnośnik do komentarza
Metalhead Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Uff na szczęście bez problemu się zalogowałem na to dziadostwo Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.