Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co to z technika snu?

binguj_1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj śpiąc i śniąc słyszałem szczekanie mojego psa w rl. Wiem, bo po kilku chwilach wyszedłem ze snu i pies faktycznie szczekał. Jak się nazywa taka technika? Jest w ogóle to jakoś nazwane? Ja sobie już sam o tym poczytam.

Opublikowano

To nie jest żadna technika a jedna z faz snu, mianowicie REM (rapid eye movement). To właśnie wtedy są marzenia senne a sam sen jest płytki. Istnieje tzw "teoria wartownika", która wyjaśnia iż ta faza przypomina czuwanie by mieć przynajmniej częściową kontrolę otoczenia i w razie zagrożenia łatwo się wybudzić (być może marzenia senne są właśnie po to by w przypadku wybudzenia świadomość nie była ospała i reagowała natychmiast, coś jak rozgrzewka).

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_REM

Niektóre zmysły są pobudzone, możemy wtedy czuć rzeczywisty zapach, słyszeć głosy. Jako, że organizm śpi, mózg tworzy obraz pierwszego skojarzenia związanego z odebranym bodźcem (praktycznie natychmiast) dzięki czemu po przebudzeniu można napotkać podobną sytuację ze snu.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...