Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zainstalować FreeBsd na komputerze(laptop)

Kamo2246

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie . Chcę zainstalować FreeBsd na laptopie chodzi mi

- czy mam wypalić płytkę ?

ad 1 - jak tak to podajcie linka do Pobrania

- Jakiś tutek ? do zainstalowania

- Chcę zrobić mini-dedyka pod serwer metin2 który będzie chodził 24/7

- I chciałbym wiedzieć co i jak muszę zrobić

Z góry dziękuję za pomoc oraz dam Like za sensowną odp ..

Opublikowano

Łap

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-mega-tutorial-serwer-metin2-od-podstaw-na-32-i-64-bitowym-freebsd-82/

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Musisz pobrać odpowiadnią wersję FreeBSD, następnie wypalasz płytkę lub bootujesz i instalujesz. Tylko jeszcze wszystko zależy od tego, czy chcesz zainstalować FreeBSD jako jeden system, czy jako wirtualną maszynę..

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Aha, czyli FreeBSD na gołej maszynie. Sam tak chciałem zrobić, ale przeraził mnie troszkę pobór prądu przez serwer. Jeżeli stawiasz w domu serwer Metin2, to napotkasz pewnie sporo problemów, możesz mieć problemy z łączem podczas zapełnienia serwera, duży pobór prądu, itp..

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Nie, lepiej wywalić Windowsa i postawić FreeBSD na czystym sprzęcie, wtedy będzie miał dostęp do większej ilości zasobów , co przełoży się na wydajność systemu.

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Jeżeli stawiasz w domu serwer Metin2, to napotkasz pewnie sporo problemów, możesz mieć problemy z łączem podczas zapełnienia serwera, duży pobór prądu, itp..

Zastanawiam się teraz bo jak mam mieć problemy z połączeniem to wolę nie robić wcale tzn instalować BSD.

- I jeszcze pytanie mam jedno - jak mam swojego no-hamachi to co mogę zrobić żeby w cliencie pokażywało On-Line (serwer) tak jak na dedyku ?

- A co do prądu to Laptop raczej nie pobiera dużo prądu ile on ma vat nie tyle co komputer hehe

Opublikowano

Jeżeli chodzi o laptop, to tu masz rację, mój w stresie max 50W pobierał.

Co do problemów z łączem, chodziło mi tu raczej o bardzo spowolniony internet podczas zapełnienia serwera.

Jak postawisz FreeBSD, i poprawnie poinstalujesz sterowniki to powinno wszystko śmigać, dla ułatwienia pracy, możesz wrzucić środowisko graficzne, wtedy będziesz mógł skorzystać np. z Internetu w laptopie.

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Dzięki za pomoc lajkuje cię all w postach . A co do prądu to nie powinien tak dużo pobierać no i + chłodzenie do tego żeby sie nie przegrzał ;] hehe

a co do neta to bezpośrednie stałe łącze 20 Mb/s to nie powinien serwer chodzić lipka ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...