Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Zmiana sprzętu w komputerze

Modzel94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się do was o pomoc/rade w kwesti modernizacji sprzętu w komputerze. Generalnie to chciałbym jak najbardziej ograniczyć wymianę sprzętu, ale jeśli już mam kupować to w miarę porządny. Rok temu gadałem z takim ziomkiem od PCtów to mi powiedział że musze wymienić w najbliższym czasie Płytę główną i Procek. Procek chyba już rzeczywiście nie daje już mi ledwo Cywilizacja V i BF3 chodzi. Załączam cały mój sprzęt z raportu Speccy:

System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit SP1

CPU: Intel Pentium D 945, Technologia Presler 65nm

RAM: 5,00 GB 2-Kanałowy DDR2 @ 334MHz (5-5-5-15)

Płyta Główna: ASUSTeK Computer INC. P5L1394 (Socket 775) 41 °C

Grafika: SyncMaster (1280x1024@60Hz), 512MBGeForce GTS 250 (CardExpert Technology) 46 °C

Dyski Twarde: 298GB Seagate ST3320620AS ATA Device (SATA) 44 °C

Napędy Optyczne: DTSOFT Virtual CdRom Device, LITE-ON DVDRW SHM-165H6S ATA Device

Audio: Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio

Zasilacz: Modecom- 500 W

Więc co do procka to jestem raczej pewnien że trzeba wymieniać. Troche poszperałem i wybrałem dwa:

AMD X6 FX-6100

AMD Athlon II X4 651

1. Czy warto z tych dwóch wybierac czy może coś innego byście polecili? Czy warto zapłacić więcej i mieć 6 rdzenii(czy są one potrzebne czy może lepiej wziąć 4 rdzenie?). O tych dwóch poczytałem i ludzie polecają

3. Co do płyty głównej, to czy jest konieczność jej wymieniania jeśli bym wymianiał procesor? Jeśli nie to wolałbym zostawić starą.

4. Czy wymienilibyście coś jeszcze z tego sprzętu? Tzn. jeśli coś podziała jeszcze przez min. rok to wole nie wymieniać.

5. To pytanie z innej beczki troche- czy procesor się zużywa? Bo u mnie teraz jest taka sytuacja, że rok temu normalnie mogłem grać w BF3 na serwerach do 32 graczy, a teraz to po 5 minutach już jest zamuł i 100 % zużycia procka. To procek już się zestarzał czy to może jakiś wirus?

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

1. Poczekaj do pojawienia się w sklepach FX43xx . 63xx i 83xx

2. Koniecznie. Jak chcesz włożyć CPU na AM3+, bądź LGA1155 na LGA775? -__

3. Wszystko do wymiany.

4. Prawdopodobnie wirus.

Opublikowano

1. Wolałbym jednak nie czekać. A czy warto brać 6 rdzenii czy na tę chwilę są one bezużyteczne i wystarczą 4?

2. Dobór Płyty głównej to zależy od wybranego procesora tak? Więc najpierw musze procek wybrać

3. Na wszystko to mnie nie stać. No chyba napędy, dyski Twarde i Audio to wymieniać nie trzeba nie, bo to do gier to potrzebne nie jest?

4. Jak wirus to nie wiem co robić. Bo miałem przez długi czas Avire, teraz mam Comodo od tygodnia i nic nie wykrywa poważnego.

A może być to wina przegrzewania procesora? W sensie że trzeba wiatrak wymienić?

Opublikowano

1. Opłaca się ;)

2.Nie sama MOBO, a socket jaki ma

3.Dysk, obudowe i nagrywarke możesz zostawić

4. Najlepiej zrobić formata i masz z głowy

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

A wiadomo kiedy będą u nas FX-6300? Bo jak za pare miechów to bym wolał nie czekać i wziąć 6100. A zresztą na pewno będzie tańszy.

1. To jakbym wziął 6100, który ma podstawke AM3, to jaką płytę główną brać?

2. A jak wygląda sprawa z zasilaczem? Ten mój 500 W da rade czy nie?

Opublikowano

Parę dni

1. 970-UD3, ale 6100 to padaka. Jak ci zależy na kasie to bierz, choć ja bym brał 8120 za 470zł, albo poczekał na FX4300, który ma taką samą wydajność jak FX81xx

2. Do zmiany. FX'y są łakome na prąd (zwłaszcza buldogi, bo Vish już jakoś 20% mniej bierze) i tu potrzeba XFX Core 550W minimum.

Opublikowano

1. To może rzeczywiście poczekam tym bardziej że ceny mają być niezłe. A nie lepiej wziąć 6300 niż 4300? Podobno 10 $ droższy a 6 rdzeni ma

2. Wezme chyba XFX Core 650W. Raczej napewno styknie nie?

Opublikowano

FX4300 czy FX6300? Które wziąć?

A czy RAM musze wymieniać jak zmieniam płytę główną? Bo to że 5 GB to chyba styknie ale czy do 970-UD3 wejdą te kostki?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

To znowu ja, odświeżam temat.

Troche ostatnio szperałem, przeglądałem testy i się zastanawiam czy zamiast FX 4300 nie wziąć któregoś z Intelow- 2120 lub 3220. opierając się chociażby na tej stronie:

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/57615-amd-vishera-fx-6300-fx-4300-review.html

można stwierdzić że Vishery gorzej wypadają w testach wydajności w grach. A do tego mi głownie PC służy. To jak to w końcu jest? Co lepiej brać do grania?

Opublikowano

Intel i3 ivy bridge bedzie dobry do gier tak samo jak FX4300/6300. Niestety na intelu rednerowanie filmy bedzie trwalo zdecydowanie dluzej niz na intelu ze wzgledu na ilosc rdzeni (modulow+rdzeni).

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...