Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

148pymg.jpg

Siemanko, chciałbym wam zaprezentować, przedstawić oraz poddać się waszej opinii co do przyszłego serwera Minecraft. Większość z was powie, po co? Przecież jest mnóstwo serwerów, podobnych do tego co chcesz stworzyć, identyczne plany, identyczne pluginy oraz pewnie taką samą mapę chcesz stworzyć. Odpowiem tak. Owszem mam zamiar stworzyć serwer, podobny do innych - przecież nie stworzę nowej gry.

Chcę stworzyć serwer, na którym to gracze będą tworzyli go i kreowali jego opinię a nie ja. Ja owszem mogę wykreować opinie jaki to mój serwer jest "zajebisty" - ale po co skoro nikt na nim nie grał, nie mam skąd wziąć takiej opinii a większość Game Adminów tworzy już taką opinię przed. Nie będę robił żadnych beta testów bo po co. Nie robię czegoś nie zwykłego, chce po prostu zebrać kilka ważnych informacji, które pomogę w utworzeniu może nie "najlepszego serwera" ale chociaż odrobinę ciekawego oraz wybijającego się spoza innych.

Przepraszam, ale jeżeli nie jesteś zainteresowany serwerem Survival // Hardcore to dalej możesz już nie czytać.

A więc po prologu jaki przeczytaliście wyżej, tak to serwer będzie z założenia Survival lub Hardcore. Lubię przygodę, nie cierpię jakiś Freebuild/RPG/ etc.. Nie cierpię to nie znaczy że "hejtuje" takie serwery, po prostu takie serwery szybko nudzą się wielu osobą, nie mówię, że akurat musi Tobie się nudzić, ale czytająć większość teamtów na "Publikacji Serwerów" - mogę stwierdzić, że większa proporcja ludzi w %, ciągnie na serwery ala Kwadratowa Przygoda, Survival lub Hardcore. Tak więc serwer będzie jednym z trzech tych sugestii.

hradnd.jpg

Przechodzą do sedna sprawy czyli serwera. Chciałbym wam przybliżyć trzy moje wersje. Oczywiście jak w temacie napisałem " to gracze tworzyli go i kreowali ", więc trzymajmy się tego. Zaprezentuję wam trzy sugestie, a wy postarajcie się wybrać tą najlepszą!.

ps. Oczywiście, było by mi bardzo miło, oraz byłbym zadowolony, gdybyście podrzucali mi swoje pomysły. Na koniec postaram się złożyć wszystko w jedną całość, oraz zaprezentuję wam już główny serwer, który zostanie stworzony w przeciągu kilku dni od jego prezentacji głównej stworzonej dzięki społeczność MPCforum. :>

121zafr.jpg2uf68ad.jpg1zbaz2s.jpg

Serwer oczywiście będzie posiadał wszelkie zabezpieczenia przed X-ray. Dodatkowe zabezpieczenia będą wdrażane wraz z wybraniem i dokonaniem wyboru jaki ma być typ serwera. Nie chcę żadnych wpadek, back-up będą robione tak aby podczas jakiegoś wypadku można było cofnąć do jakiegoś momentu. Planuję wykupić również plugin odpowiadający za wgląd do czyjegoś INV, w celu ustalenia co na przykład zginęło po jakimś incydencie. Oczywiście będzie to wpisane w logach, dostęp będzie tylko miał H@.

Co do stuff. Na razie jestem tylko ja. Myślicie pewnie, że to za mało? Nie, jak na razie wystarczy. Oczywiście będę poszukiwał pewną załogę. Myślę że maksymalny skład nie przekroczy liczby 10. (Admini, Mod, KidMod, Webmaster etc.). Nie chcę robić również chaosu, w składzie. Przyjmować będę ludzi jedynie po weryfikacji, po tym jak zachowuję się na serwerze, czy pomaga. Ranga Server-Stuff nie będzie do wykupienia! Nie będzie to chaotyczny serwer, bynajmniej nie tutaj!

Nie mówię, że od razu będę rekrutował 10 osób, stopniowo. Od razu mówię też, że nie daję natychmiastowo admina. Zaczynasz od KidMod'a, etapowo kreujesz swój wizerunek. Nie każdy może startować na mod'a (logiczne :>). Serwer początkowo będzie posiadał, 20 slotów. Będzie postawiony na solidnej maszynie, więc beż obaw. Jeżeli analiza statystyk pokaże duże zainteresowani, nie będzie problemu z wdrożeniem kolejnych slotów. Na każdego gracza przypada po 100mb RAM'u serwera, więc wystarczająco dużo.

Serwerownia od strony www. Mam kilka pomysłów jak zorganizować stronę serwera. Albo będzie to portal, albo forum, albo po prostu prosta strona na której znajdziecie między innymi:

* ranking graczy(zobaczymy co tutaj będzie zamieszczone)

* status online etc

* Dynamiczna mapa

* Sklep

* Strefa Downloadu

... oraz dużo innych ważnych elementów.

Mapa serwera, to jest również cięzki orzech do zgryzienia. To zależy jak postanowicie. Jeżeli survival , to pewnie będzie to taki teren, aby wszystkie biomy były w pobliżu. Jeżeli Hardcore, to to samo co w Survivalu. Kwadratowa to albo będą 2 wyspy, albo jedna, albo po prostu normalna mapa.

Typy gry:

Kwadratowa: Postawię tutaj na to co jest hmm oryginalne. Po prostu, każdy będzie sobie żył wspólnie, nie będzie zabezpieczeń na skrzynki itp. Jedyne zabezpieczenie to będzie log block, aby był wgląd co kto ukradł, oraz administracja będzie miała wgląd kto ma jakie itemy, aby można było zwrócić. Pamiętajcie, kwadratowa masakra to jest wspólna gra, wspólne życie. Nie występują tam kradzieże, zabójstwa (chyba że wyroki graczy, ale to z 4fun graczy, a nie na złość lub kill=ban), lub nie znajdujemy tutaj grifu. Takich ludzi nie szukamy na taki typ gry.

Survia l: Post awię tutaj na to co jest hmm oryginalne. Po prostu, zaczynasz na spawn, kilka info o serwie. Wychodzisz poza skromny spawn i żyjesz na przetrwaniu. Oczywiście będzie dostępna strefa VIP z działką. Będzie ona całkowicie odgrodzona od mapy, w sensie będzie odstęp. Jest to strefa, w której będziecie sobie żyli na bogato, z swoją działką. Jeżeli nie potraficie żyć na survivalu, to będzie odpowiednia strefa dla was :). No cóż dalej nie trzeba chyba opisywać survivalu.

Hardcore: Postawię tutaj na to co jest hmm oryginalne. Będą tutaj zasady hardcore, full PVP etc. Ze spawnu nie będzie dało się wyjść, gdyż będzie on bardzo wysoko. Będziesz mógł jedynie wcisnąć guzik, który teleportuję Cię na losowy punkt na mapie. Tam co zobaczysz, to będzie twój mały skrawek świata, który być może już jest zasiedlony przez kogoś lub pusty, to będzie szybki moment na to aby się zaklimatyzować i wybudować jak najszybciej dom, radziłbym pod ziemią. Oczywiście będzie również dostępna opcja VIP. Po zakupie takowej opcji dostajemy kilka tajemniczych itemów + możemy ustawić sobie cuboid na określony rozmiar. Nikt nie będzie mógł Ci go zniszczyć. Dodatkowo codziennie będą odnawiały Ci się życia do określonej ilości, jeżeli spadnie Ci poza standard. Nie chcę zbytnio tutaj nastawiać na politykę zarobkową. No cóż dalej nie trzeba chyba opisywać survivala.

Dobrze myślę, żę to na razie tylę, pewnie do czasu serwera dane oraz kilka specyfikacji się trochę jeszcze po zmienia ale póki co to jest pełne info.

33wtjxd.jpg

Q.: Ile slotów będzie posiadał serwer?

A.: Początkowo : 20.

Q.: Na jakiej wersji minecraft będzie stał serwer?

A.: Na daną chwilę, w trakcie pisania postu serwer będzię stał pod 1.4.2

Q.: Czy będzie możliwośc wykupienia czegoś za drobne opłaty?

A.: Tak. Serwer nie będzie miał kosmicznych cen. Najdroższa z nich będzie kosztowała 10zł sms'em // 5zł przelew.

Q.: Na jakim hostingu będzie serwer stał?

A.: Rozmyślam nad 2 serwer host'ami: Craftserver.pl // Mineserv.eu

Q.: Co o tym myślisz, aby jakaś sławna osoba z YT, wbiła na server i nagrała krótki let's play. To jest dobra reklama, co Ty na to?!

A.: Na jednym z live, rozmiawiałęm z Pingwinem, zadeklarował się, że zagra. Powiedział, że gdy serwer już będzie stał, mam oczekiwać na live, gdyż na żaden adres nie odpisuje, bo ma taki spam na istniejących, a innych nie podaje. Więc po starcie serwera, czekam na jego live, oraz myślę że nie rzucał słów na wiatr.

Q.: Kto może startować na mod'a <=> admina?

A.: Ogólnie, to większość aktywnych ludzi, którzy pomagają. Będę sam starał się wyłapywać ludzi którzy pomagają na serwerze, czasami ich nagradzać, czasami karać za głupote -.-. Ale ogólnie będzie formularz zgłoszeniowy na daną range. Jeżeli status będzie online to będzie można składać zgłoszenia jeżeli nie to cóż przykro mi, stuff pełny, bądź w danym momencie nie poszukujemy ludzi.

## MOJE PYTANIA DO WAS ##

Q.: Czy każdy powinien mieć dostęp do serwera? Czy np., non-premium miałyby wstęp za pewną drobną opłatą. Aktywacja konta, może zmieniła by ich nastawienie na niszczenie serwera? // czekam na odp.

Q.: Jaki tryb gry wprowadzić ? // czekam na odp.

A.: Zadawajcie dużo, pytań - oraz rzucajcie propozycjami jakie serwer powinien mieć nowości bądź inne urozmaicenia.

Opublikowano

Proszę o bardziej szczegółowe rozwinięcie tematu chociaż. Dlaczego, czy będziesz grał itp. Sama sugestia mi nie wystarcza. No chyba, że tylko tak przelotem jesteś tutaj. :x

To tak samo napisać: Co byś chciał dostać na święta? ~ prezent . Czekam na dalsze sugestie :)

Opublikowano

@up.

Sorry, już poprawiłem. Zobacz datę założenia tematu. Przy tak licznym tekście, może wkraść się drobny błąd. Ale raczej temat nie jest o tym. Mogłeś ująć to w dodatku a nie jako główny cel postu :> ^^

Opublikowano

Cóż jeśli chodzi o sugestię, to ja jestem za światem hardcore, bądź kwadratowa, serwerów survival naprawdę jest za dużo, a ten serwer moim zdaniem będzie naprawdę fajny, więc wydaje mi się że najlepiej byłoby hardcore.

Q&A

Q: Cży będzie teamspeak3?

odpowiedź na serwer non premium:

Najlepiej www.mineshafter.appspot.com jest to program o którym możesz poczytać w internecie oraz obejrzeć jakiś film na yt.

Podsumowując, jestem za hardcore.

Pozdrawiam :)

0de87266d64533ffafcab74a8ffbd25a.jpg

Opublikowano

Q.: Czy każdy powinien mieć dostęp do serwera? Czy np., non-premium miałyby wstęp za pewną drobną opłatą. Aktywacja konta, może zmieniła by ich nastawienie na niszczenie serwera?

A.: Polecam serwer premium + mineshafter (Dla no-premium: opłata 2 zł z groszami przez SMS za wstęp :>)

Q.: Jaki tryb gry wprowadzić?

A: Kwadratowa Masakra

Na pewno bym zagrał na aka. Kwadratowej Masakrze, lecz, żeby była porządna ;) [Jak chcesz to mogę Ci pomóc, jak będziesz potrzebował pomocy]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...