Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Szkoła

ManfyPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Czy lepiej pójść na liceum ogólnokształcące czy technikum jeśli chce mieć się dobrą,płatną pracę ...Proszę o argumenty

2.[PYTANIE KOLEGI]Czy warto iść na informatykę? Kolega chce iść bo jego zdaniem to łatwy zawód ,ponieważ będzie miał laptopa,to w pracy sobie wygoogluje i wszystko będzie git

Opublikowano

1. liceum->słaby zarobek->zadnie matury->dobra praca (chodź nie zawsze, wiadomo jak jest w polsce )

technikum->średnik/słaby zarobek->mniejsze szanse na zdanie matury->jak zdasz to dobra praca

2. Informatyk to wbrew pozorom trudny zawód ^_^ jak się interesuje to niech idzie jak nie to nie ma sensu na siłę iść na coś czego się nie chce.

ItgMSFz.gif­

Opublikowano
jeśli chce mieć się dobrą,płatną pracę ..

To najlepiej mieć znajomości ew. sporo szczęścia.

Po za tym wszytko zależy od danego pracodawcy, ponieważ jeden będzie wymagał wykształcenia technicznego, natomiast inny nie. Dodatkowo u wielu z nich średnie wykształcenie nie wystarczy i będą wymagać ukończenia studiów.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Lepiej iść do technikum nawet jak nie zdasz egzaminów zawodowych możesz je powtarzać (chyba co kwartał (?)) a w 4 klasie jest dośc dobre przygotowanie do matury więc idzie zdać.

Informatyka i wygooglowanie?On chyba nie wie co to są Algorytmy,Programowanie itp miałem na to iśc jako że z komputera korzystam sporo ale to co tam trzeba robić nie jest takie łatwe i na informatyku przydadzą sie studia więc to ciężka droga jak kolega sobie myśli że wygoogluje wszystko to niech sie lepiej tam nie pcha

Opublikowano

Na moim przykładzie jestem po liceum i na 1 roku studiów i bez szczęścia i znajomości 1 praca, która, by mi zostawała jest mc'donald albo sprzątanie.

Technikum daje ci te praktyki i możesz iść do normalnej pracy i na studia.

1396292564-U784394.png
Opublikowano

To zależy też głównie od rynku pracy, jakie osoby są potrzebne.

Jeśli wybierzesz liceum, to chodzisz 3 lata, potem konieczne studia, ambicie na lepszą pracę.

Technikum, hmm. Informatyk to trudny zawód. Na nim się nie znam, bo osobiście myśle o liceum.

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

1. Lepiej do LO, bo tam więcej lasek ;d

2. Zależy co by dokładnie twój kolega robił. Jeśli miałby zostać jakimś programistą to jak najbardziej tak, a jakby miał jeździć po ludziach i naprawiać kompy to nudy zawód.

91041133664860587265.png
Created by

Opublikowano

1.Czy lepiej pójść na liceum ogólnokształcące czy technikum jeśli chce mieć się dobrą,płatną pracę ...Proszę o argumenty

2.[PYTANIE KOLEGI]Czy warto iść na informatykę? Kolega chce iść bo jego zdaniem to łatwy zawód ,ponieważ będzie miał laptopa,to w pracy sobie wygoogluje i wszystko będzie git

1. Liceum bardziej polecam, później policealne i masz ;-)

2. Wygoogluje i ma wszystko? Jasne, to nie praca informatyka.

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Zależy też od zawodu w liceum po logistyku czy ekonomiście a później nawet po studiach nie zarobisz tyle co informatyk po dobrym technikum ...

oczywiście zależy też od znajomości, szczęścia tym gdzie pracujesz i jaki jest popyt na danych pracowników

Po liceum zostaje ci ciepła posadka na zmywaku lub mc'donalds dopiero po studiach możesz iść do pracy gdzie zależnie od podanych wyżej wymagań zarobisz może 2-3 tyś , po jakimkolwiek technikum znajdziesz prace bez większych problemów oprócz tego informatyk po technikum będzie zarabiał tyle co koleś z liceum po studiach , do tego masz wybór robienia studiów po technikum które w przypadku informatyka mogą zaowocować b.wysokimi zarobkami .

to oczywiście moja teoria z tego co widzę i słyszę, sam mam w rodzinie wujka z firmą komputerową i dwóch informatyków którym nieźle się wiedzie.

Jednak to nie jest prosty zawód przestrzegam

edit : tak dodam że obecna sytuacja w polsce jest taka że mamy od zajebania studentów po ogólniakach i ekonomistów ale za to brakuje nam inżynierów mechaników czy budowlańców po zawodówkach i technikach, no i w obecnych czasach informatyków wszędzie trzeba

NJxbd4x.png

Opublikowano

Jestem na techniku informatyku i powiem Ci szczerze że te ustawy z przed roku są zajebiste.

Ale te co weszły w tym roku to katastrofa. Mają hujnie jednym słowem.

No. z programowania mają kwartkówi, a sprawdzian jeden na półroczne i jak go nie napiszesz to kosa na semstr.

My np. mieliśmy 4sprawdziany na pół roku i było git i jest git.

Ogólnie to Ci polecam 100 x lepiej Technikum niż Liceum ;]

Yoo.

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

Wyrób sobie jakiś zawód i spierdalaj z Polski. Przynajmniej będziesz żył w dostatku nie martwiąc się jak zapłacisz za czynsz.

Opublikowano

Zawodówka -> Spierdalaj do Niemiec [ największe zarobki ] -> Zarabiaj 3000- 4000 euro. [ 3500 EURO -> 14540,05 PLN ]

Uwierz mi w tym pojebanym kraju nic nie zrobisz bez znajomości , chyba że pójdziesz na kasjera zarabiając 1200zł na rękę...

Wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie

Tak jak wspomnienie po pierwszej dziewczynie

Jak czasy podstawówki

Zbite butelki, ubite lufki

Starte zelówki w podróży

Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży...

Opublikowano

Zawodówka -> Spierdalaj do Niemiec [ największe zarobki ] -> Zarabiaj 3000- 4000 euro. [ 3500 EURO -> 14540,05 PLN ]

Uwierz mi w tym pojebanym kraju nic nie zrobisz bez znajomości , chyba że pójdziesz na kasjera zarabiając 1200zł na rękę...

to nie jest takie proste jak się wydaje. Znajomy jezdzil do niemiec, gosciu wyplacal im do czasu... . Po czasie przestal im wyplacac i kontaktu z nim nie mieli. Najlepiej miec znajomosci za granicą. W innym przypadku nawet mogą cię jak będziesz legalnie robil ojebać.

fs_pc.png

Opublikowano

Music world ,niedługo ja zacznę jeździć na robotę do Niemiec , wiem są szmaty które oszukają - lecz pomyśl , jest ich 100 razy więcej w tej pojebanej Polsce.

Wystarczy popytać czy to uczciwy pracodawca i tyle.

Nie mam zamiaru siedzieć na tym zadupiu gdzie w wieku 35 lat ma się siwe włosy bo nie wie się za co płacić czynsz,a rząd jak pojebany podnosi podatki i ceny w sklepach.

Wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie

Tak jak wspomnienie po pierwszej dziewczynie

Jak czasy podstawówki

Zbite butelki, ubite lufki

Starte zelówki w podróży

Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży...

Opublikowano

Music world ,niedługo ja zacznę jeździć na robotę do Niemiec , wiem są szmaty które oszukają - lecz pomyśl , jest ich 100 razy więcej w tej pojebanej Polsce.

Wystarczy popytać czy to uczciwy pracodawca i tyle.

Nie mam zamiaru siedzieć na tym zadupiu gdzie w wieku 35 lat ma się siwe włosy bo nie wie się za co płacić czynsz,a rząd jak pojebany podnosi podatki i ceny w sklepach.

Nie mówie że wszyscy oszukują, lecz nawet i ci uczciwi mogą cię opierdolić jak w przypadku znajomego. Gosciu pracodawca z tej samej wsi co znajomy i się znali po latach miał już w dupie pracowników i kumpla.

fs_pc.png

Opublikowano

Jak dla mnie technikum, ale każdy ma inne zdania i sam musi to przmyśleć

W liceum jest bardzo dużo nauki, koledzy nieraz mają po2/3 sprawdziany dziennie

Ja jestem w technikum 1 rok i muszę powiedzieć że łatwo też nie jest :)

mg7k04q.jpg

Opublikowano

Powiem wam, że w niektórych technikach więcej nauki niż w liceum ;)

1. Ja poszedłem do technikum i nie żałuję. Po Technikum masz zawód + możesz iść na studia. A po liceum bez studiów możesz roznosić ulotki ;)

2. Informatyk jest trudnym zawodem, jeśli myśli, że internet mu pomoże w pracy to się myli.

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Ja także poszedłem do technikum na profil informatyk i też nie żałuję. Co by powiedzieć? przedmioty zawodowe są proste jeżeli się tym ktoś interesuje lub jest kumaty w tych tematach. Gorzej jest z teorią bo nie każdemu chce się uczyć pojęć czy topologii sieci na pamięć. Ale w 3 klasie są praktyki (w szkole możliwe także są) i potem masz pracę nawet dobrze płatną , a po studiach to ohohoh ;d

sygnary.jpg
Opublikowano

Dokładnie... Sam wybrałem w tym roku zawód budowlańca w zawodówce. Po szkole mam zamiar wyjechać do Norwegii lub Niemiec na budowe. Wiadomo że z początku nikt Ci nie zaoferuje kokosów ale tak jest wszędzie. Trzeba się swoje napracować by mieć godziwe wynagrodzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...