Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Yorick

Gość ArronBaDo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś pokażę wam jednego z najlepszych solo toperów jakim jest Yorick.

Opiszę go i trochę o nim opowiem, jak grać i buildy.

1. Na początek.

e4afe6574665cf41.jpg

70a08c93d86ce690.jpg

6e90fa9deef76260.jpg

Historia.

Praca grabarzy jest ważna dla istot żywych, ale bezcenna na Shadow Isles. Istnieje tam wiele odcieni śmierci, a każdy z nich spotyka się ze zrozumieniem, a nie strachem czy obrzydzeniem. Z jednego stanu w drugi można przejść tylko z magiczną pomocą profesjonalisty. Pod koniec pierwszej Rune Wars, Yorick Mori pracował jako grabarz. Jego rodzina zarządzała należącym do niej Final Rest Memorial, jednym z najstarszych cmentarzy w Valoran. Łopata, której używał, była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Każdy grabarz nauczał syna, że towarzyszą jej duchy ich przodków, które będą chronić go podczas samotnych nocy spędzonych pośród nagrobków. Ku swojemu smutkowi, Yorick zginął bezpotomnie, sprawiając, że dumny ród Morich wygasł. Jego ciało spoczęło z łopatą w rodzinnym mauzoleum, a Final Rest Memorial wkrótce podupadł. Śmierć nie była jednak końcem, którego oczekiwał Yorick.

Yorick pojawił się na nawiedzonych brzegach Shadow Isles - nie do końca martwy, ale stanowczo nie żywy, trzymając kurczowo swoją ukochaną łopatę. Szybko odkrył, że może być przewoźnikiem dla nieumarłych mieszkańców Isles, pomagając im wspiąć się w hierarchii śmierci. Okazało się to przekleństwem, gdyż grabarz musi 'zakopać swoją normę' zanim sam znajdzie się wyżej, a przynajmniej tak mówi legenda. Nikt nie wie, jaka jest jego 'norma'. Yorick kopał bez ustanku, na próżno czekając, aż zostanie uwolniony od swego brzemienia. Kiedy dekady przerodziły się w wieki, wstyd stał się nie do zniesienia. Wrócił do Valoran, by znaleźć swoje zwłoki, przekonany, że może być z nim pochowane jego zbawienie. Kiedy tu dotarł, nie znalazł ani śladu ani po mauzoleum, ani cmentarzu. Prawie utracił nadzieję, ale odkrył League of Legends, w której upatruje nadziei na uwiecznienie swego rodu, o którym pozwolił, by zapomniano.

- Najpierw zgiń, potem pogadamy.

-Yorick

2. Co i jak ?

a) plusy i minusy

Yorick - postać na solo top, daje rade na praktycznie każdego championa na linii :

+Pancerny

+Leczy się mocno z E, dzięki temu może siedzieć na linii bez potionków

+Slow z W

+Przyśpieszenie z Q

+Ulti, dzięki któremu mamy 6 osób w teamie na czas TF, czy nawet w 1v1. Bardzo przydatny na linni - harrasujemy przeciwnika, jak ma mało hp wbijamy w niego (można czasem bez ulta) z ultem i nie ma szans na przeżycie.

+Robiony moim buildem ma HP i duży autoatak

+Mocny w każdej fazie gry, do 3 lvla dostaje po dupie, później może się wbić i zabijać. W late troszeczke słabnie, ale dalej robi dużo.

-Straszna manożerność na początku

-Mimo przyśpieszenia i slowa łatwo go dogonić przez brak dobrego espace stystemu

B) Skille

Najlepiej zacząć z W - przydatny do odkrywania mapy, przy invade fajny slow.

Później idziemy w E, raz w Q i cały czas w E, przy okazji ładujemy w ulta, później Q, na końcu W

Dlaczego E ? To proste mamy z tego mocne leczenie dlatego dobrze jest ładować w nie na początku, kiedy rzucimy się na przeciwnika nie odczuwamy tak bardzo straty HP.

Dlaczego Q ? Q jest strasznie dobrym skillem do dobijania, ma przelicznik z AD, więc nawet na samym początku może bardzo boleć.

W - jest świetnym slowem, dodatkowo możemy nim odkrywać krzaki, rzucając na przeciwnika ma ciężko nam uciec.

Ult - Tak jak napisałem wcześniej, ult używamy klikając na siebie lub sojusznika robiąc jego klona, klon żyje przez kilka sekund, dzięki czemu mamy o 1 osobę w team więcej. Po śmierci osoby, na którą rzuciliśmy ult ożywa ona na kilka sekund i może używać skilli !uwaga, nie możemy używać summoner spelli - flash, ignite itp.!

83-1.png Omen Wojny - Następny atak Yoricka zada dodatkowe obrażenia od ataku oraz przyzwie Widmowego Ghula, który zadaje większe obrażenia i porusza się szybciej niż inne stwory nekromanty. Póki Widmowy Duch żyje, Yorick porusza się szybciej.

Następny atak Yoricka zada 30/60/90/120/150 (+1.2) pkt. dodatkowych obrażeń fizycznych i przywoła na 5 sekund Widmowego Ghula.

Widmowy Ghul zadaje 8/16/24/32/40 pkt. dodatkowych obrażeń i porusza się o 15/20/25/30/35% szybciej. Dodatkowo obecność Widmowego Ghula zwiększa prędkość ruchu Yoricka o 15/20/25/30/35%. Cena 40 pkt. many Zasięg 0

83-2.png Omen Zarazy - Yorick przywołuje Gnijącego Ghula, który pojawia się w blasku eksplozji, zadając obrażenia i spowalniając wrogów w zasięgu. Póki Gnijący Ghul żyje, pobliscy przeciwnicy działają wolniej.

Yorick przyzywa Gnijącego Ghula, który pojawia się w trakcie eksplozji, zadając 60/95/130/165/200 (+1) pkt. obrażeń magicznych i spowalnia pobliskich wrogów o 20/25/30/35/40% na 1,5 sek. Obecność Gnijącego Ghul spowalnia pobliskich przeciwników o 10/12.5/15/17.5/20% na maksymalnie 5 sekund. Cena 40/45/50/55/60pkt. many Zasięg 600

83-3.png Omen Głodu - Yorick kradnie zdrowie celowi i przywołuje Wygłodniałego Ghula, który przywraca mistrzowi zdrowie, równe zadanym obrażeniom.

Yorick zadaje celowi 55/85/115/145/175 (+1.0) pkt. obrażeń magicznych i przywraca sobie zdrowie równe 40% wielkości zadanych obrażeń. Za celem pojawia się na 5 sekund Wygłodniały Ghul, uzdrawiając Yoricka poprzez zadawanie obrażeń. Leczenie jest o połowę mniej skuteczne, jeśli ghul atakuje stwory. Cena 55/60/65/70/75 pkt. many Zasięg 550

83-4.png Omen Śmierci - Yorick tworzy upiora na kształt jednego ze swych sojuszników. Jeśli sprzymierzeniec zginie, kiedy upiór żyje, ten poświęci się, by towarzysz powstał i mógł wywrzeć zemstę na wrogach.

Yorick tworzy upiora na kształt jednego ze swych sojuszników. Upiór zadaje 45/60/75% obrażeń od ataku celu. Jeśli jego sojusznik zginie, gdy upiór żyje, poczwara poświęca się, aby przywrócić sprzymierzeńcowi życie na maksymalnie 10 sek.

Upiór może być kontrolowany klawiszem alt i prawym przyciskiem myszy lub przy ponownym użyciu tej umiejętności. Cena 100 pkt. many Zasięg 850

83-5.png Przeklęte Przymierze - Yorick otrzymuje obrażenia mniejsze o 5%, a jego podstawowe ataki zadają 5% więcej obrażeń za każde aktywne przywołanie. Ghule Yoricka mają 35% obrażeń od ataku i zdrowia Yoricka.

c) buildy + gra.

Pierw kupujemy 5333c8262fe6fc10.jpg +2 2707699c7b9f0153.jpg Lub 55fb56794073369b.jpg +3 2707699c7b9f0153.jpg

Kiedy jesteśmy na linni z W skillem staramy się unikać kontaktu bezpośredniego z wrogiem, po wbiciu 2 lvla, bierzemy E i możemy walnąć E+W na wroga, nie podchodząc do niego. Staramy się farmić samemu odcinając przeciwnika od farmy. Po wbiciu 3 lvla harrasujemy przeciwnika jak najbardziej i przy ok 50% życia dajemy W skill, podchodzimy Q+E, ignite i dodatkowo kilka autoataków - przeciwnik nie ma szans przeżyć .

Później kupujemy po powrocie : c1fa5a7e06c1aef4.jpg i 42968356d5dd6c63.jpg lub c1481543f6927c6c.jpg

Wracamy na linie. Farmimy cały czas, staramy się ubijać, pomagać czasem midowi, odcinać przeciwnika od farmy i poprostu grać najlepiej jak się umie.

Po powrocie mamy mid game, są TF, warto zaopatrzyć się w jakiś life steal i HP.

Dokańczamy więc c64498369c532d9b.jpg - mamy już troche dmg, dalej robimy 55f3a4d208ccbdee.jpg co wzmocni nasze leczenie.

Idziemy do Team Fightów.

Po złapaniu kilku killi czy asyst + farmy wracamy po kolejne itemki.

Dobrym wyborem będzie 40da6ad795b3806a.jpg - da nam to pancerz i manę, która ładnie sumuje się z Manamuną lub 07f990973bdf85e9.jpg

Da nam to trochę "wszystkiego", najważniejsze to te dmg i hp

Ostatnim itemem będzie

5a3bfade966bfb4b.jpg - Da nam to dodatkowe życie i pancerz.

Lub 355958d359bbfafe.jpg co da nam HP, przydatne w TF ponieważ wytrzymamy więcej(polecam bardziej GA).

Ostateczny build wygląda jakoś tak :

6e69c495960d7180.jpg 8e419863c1c27a53.jpg 73d4fab05dd781e1.jpg 84787f9050f11b30.jpg 3d6d753ef356bcf5.jpg 5a3bfade966bfb4b.jpg Na takim buildzie jest nas ciężko zabić, nasza przydatność w TF bardzo duża i ważna, więc mi taki build pasuje najbardziej.

(tak swoją drogą, napisałem, że jestem otwarty na krytykę i komentarze o Tucie, nie o buildzie, nie obchodzi mnie to, co wy byście dali w build)

3. Własne zdanie na temat postaci.

Yorick jest jednym z najlepszych solo toperów, wg mnie najlepszy.

Nie wiem dlaczego gra nim tak mało osób, teraz kiedy jest w promocji* przekona się do niego więcej osób.

Jest to mój pierwszy tut, więc jestem otwarty na krytykę.

Jak będą jakieś błędy to pisać.

// Coś mi się zjebało i nie ma obrazków, dodam je jutro. Pisze ten temat po raz drugi, bo mpc sie zjebało wcześniej i nie było tematów sprzed kilku godzin.

Opublikowano

Czytaj całość, ten tut jest mój, mpc miało reset przez co tematy sprzed kilku godzin się usuneły

nawet jakiś użytkownik to komentował, ale nie pamietam jego nazwy, może pojawi się i potwierdzi

Pojebało mi sie, nie w rotacji tylko w promocji

Opublikowano

sciana tekstu nawet sie tego nie chceczytac. daj jakies formatowanie, kolorki, poskracaj, albo w punktach. bo tak na poczatku dajesz w co dawac punkty w skille a pozniej opis.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

"Dobrym itemem będzie warmog"

Chyba na 500 elo, gdzie każdy bije każdego, warmog to jedno z największych gówien w grze, zwłaszcza na yoricku...

Startując z "naszyjnikiem na regen many" też sądze że poradnik pisał ktoś kto ma 500 elo.

Całość sie zlewa, build beznadziejny.

Opublikowano

Dodaj kolorki, zdjęcia, aby ładniej się czytało, takie coś zniechęca...

Oczywiście, nie żebym robił lepsze ;P

Opublikowano

Tak, wiem.

Wcześniej tak zrobiłem, ale tak jak napisałem. MPC sie zjebało i wszystkie tematy sprzed kilku godzin znikły.

Nie miałem żadnej kopii tego (sam punkt 1 a,b i c miałem i koncówkę, resztę dopisywałem teraz) i pisałem teraz, więc nie jest tak dokładne jak było przed kilkoma godzinami.

Poprawię to jutro, by było jakoś czytelne, dodam obrazki itp. tak jak było wcześniej.

Opublikowano

Dodaj kolory itp, ponieważ aż źle się to czyta...

Przydałyby się ikonki itemów, dodaj runy i masteriesy.

@UP szybszy ;x Jak modek chce to może usunąć ten post.

everybody_lies_by_deadmelkor-d5bl91v.png

"Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść

Niepokonanym

Wśród tandety lśniąc jak diament

Być zagadką, której nikt

Nie zdąży zgadnąć nim minie czas..."

| exModerator Inne MMO | exLider League of Legends | exMPC Media Lider | VIP |

Opublikowano

Buty > Mannamune > Oblicze Ducha > Lodowy Młot/Trójca > Ostrze Nieskończoności > Atma, Ja tak składam ale Twój build nie jest aż taki zły :) Jeszcze nigdy nie złożyłem mu Warmoga, i tak jest bardzo wytrzymały :)

Opublikowano
+Pancerny

jak rammus czy slabszy jak rammus hehe

Yorick jest jednym z najlepszych solo toperów

+15% lifesteala a jeszcze moze jungler przyjsc hehe

Po złapaniu kilku killi czy asyst

a jesli nie bedzie killi czy asyst to co

Opublikowano

jak rammus czy slabszy jak rammus hehe

+15% lifesteala a jeszcze moze jungler przyjsc hehe

a jesli nie bedzie killi czy asyst to co

Jak nie ma killi ani asyst to mamy farme (bardzo, ale to bardzo NIE JEST MOŻLIWE żebyś nie miał asyst czy killi).

Może nie pancerniejszy od rammusa, ale jest bardzo wytrzymały, ma hp i lifesteal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...