Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ważne pytanie dotyczace źródeł systemu FreeBSD

Largos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewien problem z ściąganiem źródeł przez Sysinstall, mianowicie gdy chce ściągnąć pisze mi, ze nie ma takiej wersji 8.3-RELEASE-p3, gdy zmieniam w opcjach na any pisze coś o niezgodności, niektóre że źródeł zapewne są już ściągnięte i tutaj moje pytanie jak sprawdzić które albo czy mogę ustawić w opcjach 8.3-RELEASE (sadzę że dopis -p3 jest ze względu na przeprowadzone update choć aż tak dobrze się nie znam).

I jeszcze jedno pytanie jeśli ściągnąłbym wpisując 8.3-RELEASE czy nie ściągnie mi starszych przez przypadek??

Bardzo proszę o szybką odpowiedz chce coś zrobić a nie chce robić czegoś po chłopsku.

Opublikowano

Chce zbudować nowego Kernala pod Firewall, więc base i sys z scr, chciałem też pobrać lib32 i tez nie do końca to kapuje, bo wydawało by mi się że jeśli coś pobiorę przy pomocy portów i jak on pobierze co trzeba to powinno to zaznaczyć w sysinstall, chyba ze sysinstall działa tak jakby jednorazowo (ale tak jak pisze nie mam doświadczenia)., mógłbym pobrac też to co potrzebuje przez mget:

lcd lib32
cd lib32
mget *
lcd kernels
cd kernels
mget *
lcd ../base
cd ../base
mget *
lcd ../src
cd ../src
mget *

Tyle że nie znam do końca tego polecenia, mam zaktualizowany system mógłby mi pobrać starsze wersje albo podmienić coś co działa, kopie mam niby zrobiona, ale czasem warto się spytać niż coś robić i przywracać kopie.

Będę wdzięczny za podpowiedz, przy okazji idę zerknąć do Książki co daje mget.

Opublikowano

PF,

Edit.

ale już skompilowałem jadro, jednak nadal chciałbym wiedzieć co można i jak, może paczki, ale paczki to bardziej dotyczą oprogramowania a nie komponentów systemu, ogólnie chciałbym wiedzieć jak ściągać komponenty systemu, z sprawdzeniem aktualizacji bo przecież nie będę coś ściągać i sprawdzać za każdym razem czy to jest najaktualniejsze.

Opublikowano

Rozumie że jest jakiś moduł do tego, można zainstalować też tak jak zewnętrznie PF jako ptogram nawet z dodatkami, ale jeśli w handbook z FreeBSD radzą kompilować go do jądra to ja kompiluje, nie patrze na poradnik badara, tylko na handbook i parę innych poradników znacznie lepszych choćby z BSDGuru czy BSD.org. A badarowi chwała ze też się tym podzielił i to tutaj dał.

Jak już mi nikt nie odpowie jak sprawdzić czy coś mamy czy nie to to zostawię, ale mam jeszcze jedno pytanie, Co polecacie bardziej bo zabezpieczania i blokowania nachalnych prób włamań lub ataków, SSHGuard czy DennyHosts, są miedzy nimi drobne różnice, oraz działanie i możliwości, z tym, że chyba ... a i tutaj zostawiam wam może mi ktoś coś podpowie, a może nikt.

Pozdrawiam, Czekam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...