Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Piszę ten tutorial, gdyż wielu by chciało, a nie wie jak zrobić review by zdobyć popularność i zainteresowanie. W tym poradniku postaram się wyjaśnić i przedstawić parę spraw które napewno pomogą wam w zrobieniu dobrego reviewa.

Na początek: co to jest review? Jest to prezentacja, przedstawienie w formie filmiku jakiegoś przedmiotu w grze, najczęściej broni. Pomaga on w zakupie danego przedmiotu.

Co powinieneś posiadać by nakręcić dobry review?

- dobry sprzęt oraz łącze internetowe, by nie było lagów / dużego spadku fps podczas nagrywania;

- dobry mikrofon, review bez bieżącego komentarza jest bez celu;

- dobre programy do obróbki (polecam Sony Vegas) oraz nagrywania filmów (polecam Frapsa, Hypercama), a także opanowanie ich w dobrym stopniu;

- dobre umiejętności w grze. Review ma zachęcać do wyboru przedmiotu, a jeśli źle z niego korzystamy to napewno nie zachęci nikogo;

- oraz oczywiście przedmiot, który prezentujesz.

Co review powinien zawierać? Najlepiej, żeby te informacje były widoczne na filmie w postaci tekstu.

- statystyki broni (dmg, rof, recoil itp.);

- ilość amunicji (x/x, xx/xx, xxx/xxx np. 50/50)

- dobrą jakość obrazu oraz dźwięku;

- jeśli decydujemy się na dodanie muzyki w tle to powinna być ona wyciszona do tego stopnia, by było nas dobrze słychać i słuchało się przyjemnie.

Czynności, które powinny być wykonane w reviewie (w kolejności od początku do końca filmu):

- test obrażeń (w przypadku broni), czyli ile strzałów potrzeba by zabić przeciwnika (test powinien być wykonany strzelając z różnych odległości i w różne części ciała);

- pokaz, na jakim trybie i mapie przedmiot najlepiej się sprawuje

- gameplay (5-10 minut) (max. 2 mapy, najlepiej mała i duża, powinien to być nieobrabiany fragment filmu, czyli nie montage killi, a część gry)

- na sam koniec filmu powinna być zawarta moja ocena przedmiotu

- oraz oczywiście komentarz na biężąco.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem :) Jeśli widzicie jakieś błędy to proszę pisać w komentarzach.

Bywalec
Opublikowano

Nie.

Taki review jest, za długi, za nudny, pomylony.

Mówisz coś, ktoś ci wlatuje i cię zabija bo jesteś zajęty gadaniem.

Poza tym jest za długi jak wspominałem. Dwa mecze to 16-30 minut filmu.

Optymalna długość filmu to 7-12 min

Najlepiej jest sobie ponagrywać, później zmontować jakieś fajne akcje i możesz powiedzieć co masz powiedzieć.

Jest tak że gadasz coś, gubisz wątek i później zapominasz.

Nie jest to tylko mój wymysł ale i moich widzów którzy sami wybrali taką formę review.

Tutaj macie jak NIE robić review ( mojego autorstwa )

A tutaj już poprawnie:

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

Sygna by. Pba ||Liczba permów na dwóch kontach: 28 || Masz pytanie co do wyposażenia za NX? Pytaj na PM|| Moje permy:

[Konto I]Mam na pernament: Kolor Nicku, Logo Clanu, M416 CQB, Famas G2, M4 Super 90, MP5 MOD Mark II, MK14 Mod 0, FR F2, Wa2000-1 Tactical, M4A1, L96A1 Arctic Wolf, G36E Valkirie, M6A2 SRT (infinity case), P90 TR (infinity case), G18 Cobra, SCAR-L Trisepear, XK-8 Tactical (infinity case), American Eagle.

Oraz: M4A1 SopMod na do 2015 roku [unban. Nexonnnn <3]

[Konto II]Mam na pernament: AK-47, C1860N, Carbon 15, Bushmaster Type 97, American Eagle, XM8-Spiders, FR F2, CZ Scorpion EVO 3 A1, Cyklops Bandana, Recon Vest, KNT-308, S58 Muskiet

Opublikowano

Napisałem, że fragmenty, a nie cała gra. A jeśli nie masz podzielności uwagi to możesz komentarz dodać po nagraniu filmiku.

Bywalec
Opublikowano

Ja robię tak, że gadam około 3-5 min i puszczam muzyczkę. Jak ktoś ma czas to ogląda do końca

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

Sygna by. Pba ||Liczba permów na dwóch kontach: 28 || Masz pytanie co do wyposażenia za NX? Pytaj na PM|| Moje permy:

[Konto I]Mam na pernament: Kolor Nicku, Logo Clanu, M416 CQB, Famas G2, M4 Super 90, MP5 MOD Mark II, MK14 Mod 0, FR F2, Wa2000-1 Tactical, M4A1, L96A1 Arctic Wolf, G36E Valkirie, M6A2 SRT (infinity case), P90 TR (infinity case), G18 Cobra, SCAR-L Trisepear, XK-8 Tactical (infinity case), American Eagle.

Oraz: M4A1 SopMod na do 2015 roku [unban. Nexonnnn <3]

[Konto II]Mam na pernament: AK-47, C1860N, Carbon 15, Bushmaster Type 97, American Eagle, XM8-Spiders, FR F2, CZ Scorpion EVO 3 A1, Cyklops Bandana, Recon Vest, KNT-308, S58 Muskiet