Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co obejmuje gwarancja? (Nowy komputer)

sloww

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie. Otóż po zakupie nowego komputera, który składany był przez NIBY "fachowców" - zauważyłem kilka poważnych problemów.

Oto większość z nich:

1. Komputer chodzi głośno jak suszarka. Prawdopodobnie to przez chłodzenie boxowe.

2. Dysk twardy jest strasznie wolny. Ma on 1,5 TB i ma prędkośc MAX. 80mb/s, a z tego co wiem dyski przeciętnie mają ok. 170 (takie np. 1 TB). Jest strasznie WOLNY (i to widać).

3. Komputer długo się włącza, ok 1,5 minuty.

4. Karta graficzna to prawdopodobnie "referent" - drogie i niedobre. (ATI Radeon HD6870)

5. Często zdarzają się bugi typu: znikanie zegara i ikonki głośności w prawym donym rogu, "rozpadanie się" kursora myszki itp.

6. Płyta główna nie współpracuje z kontrolerem Xbox 360 PC (gdy jest podłączony, komp nie chce się włączyć, jeśli podłącze go po włączeniu, wtedy jest OK).

Czy GWARANCJA obejmuje coś takiego jak WYMIANA / NAPRAWA poszczególbych błędów / elementów kompa? (np. nowy, lepszy dysk twardy).

Czy np. jeśli ten dysk zakupiłem za ok. 400 zł, a lepszy okazał się dysk o mniejszej pojemności o 100 zł tańszy, to czy oni mi go wymienią BEZ dopłaty?

Proszę o pomoc. Jeśli ktoś wie coś chociaż o jednym problemie - niech napisze!

Pozdrawiam

Opublikowano

gwarancja nie obejmuje działania systemu czyli głównie działań użyszkodnika przy nim ( czytaj ciebie ) ;)

w ramach gwarancji mogą wymienić ale nie muszą

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dysk jest wrzucony pewnie najtanszy z mozliwych, typu wd green.

Chodzi glosno pewnie dlatego ze masz zasilacz z czarnej listy z wentylatorem 80mm.

Plyta glowna nie musi byc kompatybilna z xboxem, jak jest technicznie w 100% sprawna to nie wymienia na gwarancji bo po co skoro dziala jak trzeba.

Co do tych wymian i doplat, musisz zajsc do tego punktu gdzie kupiles ten komputer i dogadac sie. Jak bylo to allegro to niestety, wymiana jest w praktyce niemozliwa.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Komputer kupowany w markecie komputerowym.

Odkąd dostałem ten komputer, to wystepowały te błędy. Potem zapytałem się jednego ze sprzedawców, a on odpowiedział: "Ale on musi tak chodzić (w sensie, że głośno i wolno). To komputer do gier i dlatego tak chodzi, bo to dobry sprzęt". Bez sensu.

Czyli, że mogę się z nimi dogadywać w sprawach dot. np. wymiany dysku, chłodzenia i karty graficznej? W końcu dali mi jakiś bubel bez mojej wiedzy, nie znałem dokładnie specyfikacji karty, dysku itp.

Ta płyta niech już zostanie skoro to wina pada. Co do działania systemu - również powinni coś z tym zrobić, bo nie działa poprawnie.

? :D

Opublikowano

Nie wiem, czy aż taki błąd. Komputer składany w serwisie komputerowym (zwie się on PC Market). Nie wiem, czy istnieje bezpieczniejsza możliwość (bo Allego jest najgorszą).

Spróbuję się z nimi dogadać. Chodzi mi o to, czy wgl warto i czy obejmuje to gwarancja lub ich... "obowiązki"? :)

Opublikowano

Mnie się wydaje,że masz tydzień od zakupu na zwrot.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...